Bezoek de monumenten van Pijnacker-Nootdorp

Sinds 1987 wordt ieder jaar in het tweede weekend van september de Open Monumentendag georganiseerd. Gemeentelijke – en rijksmonumenten in heel Nederland worden gratis voor het publiek opengesteld. Dit jaar vindt Open Monumentendag plaats op zaterdag 11 en zondag 12 september en gemeente Pijnacker-Nootdorp doet weer mee!

De halve molen | Noordeindseweg 76, Delfgauw                                                                                          

Te bezoeken op: zaterdag 11 & zondag 12 september, 10.00 – 17.00 uur

De polder van Biesland werd tot 1931 bemalen door een windvijzelmolen. De molen stond aan de zuidwestelijke ringdijk van de polder en sloeg zijn water uit op de molentocht van de Bieslandse Bovenpolder. De windmolen werd in 1931 gedeeltelijk gesloopt. In de onderbouw werd een dieselgemaal met centrifugaalpomp geplaatst. Tegenwoordig is de molen een woonhuis.

Tijdens Open Monumentendag is de halve molen te bezoeken.

R.K. Joannes de Dooperkerk en pastorie | Oostlaan 38, Pijnacker

Te bezoeken op: zaterdag 11 september, 09.00 – 16.00 uur

De Heilige Joannes de Dooper kerk is een katholieke kerk in Pijnacker. Het kerkgebouw, een kruisbasiliek in neo-romaanse stijl, werd gebouwd in 1892 naar ontwerp van architect A.C. Bleys. Boven de ingang van de kerk is een reliëf aanwezig waarop staat afgebeeld hoe Johannes de Doper Jezus doopt. De kerk is een rijksmonument, evenals de pastorie.

Tijdens Open Monumentendag zijn de kerk en pastorie opengesteld. Er zijn lezingen, rondleidingen en u kunt het Adama-orgel bekijken en beluisteren.

Dorpskerk Pijnacker | Koningshof 3, Pijnacker

Te bezoeken op: zaterdag 11 & zondag 12 september, 10.00 – 17.00 uur

De Dorpskerk van Pijnacker is een Nederlandse Hervormde Kerk in het oudste deel van Pijnacker. De funderingen, de zuilen met kapitelen en de scheibogen van het schip zijn bewaard gebleven. Ook het tweeklaviersorgel, in 1830 gemaakt door H. Knipscheer, is te bewonderen. Naast de kerk bevindt zich de begraafplaats uit 1829 (in de kerk zijn nog diverse grafstenen zichtbaar).

Tijdens Open monumentendag zijn er op zaterdag rondleidingen door de kerk en toren om 11.00 uur en 13.00 uur. Op zaterdag en zondag vindt er om 15.00 uur een orgelconcert plaats.

Sint-Bartholomeuskerk | Veenweg 38, Nootdorp

Te bezoeken op: zaterdag 11 september, 09.00 – 17.00 & zondag 12 september, 12.00 – 17.00 uur.

De Sint-Bartholomeüskerk is een rooms-katholieke kruisbasiliek in Nootdorp. De kerk werd gebouwd tussen 1869 en 1871, naar ontwerp van architect E.J. Margry en bevat maar liefst tien wandschilderingen van de hand van Jan Dunselman. Het orgel, gebouwd door firma L. Ypma, is in 1977-1980 gerestaureerd. In de kerk is een boekje verkrijgbaar waarin alle kunstobjecten verder staan beschreven.

Tijdens Open Monumentendag kunt u de Sint-Bartholomeuskerk bezoeken. Er zijn rondleidingen en presentaties en er is een tweedehands boekenmarkt in het kerkgebouw.

Atelier 1647 | Kerkweg 88, Pijnacker 

Te bezoeken op: zaterdag 11 & zondag 12 september, 11.00 – 15.00 uur.

Atelier 1647 is een boerenhuis, bestaande uit een begane grond met zolderverdieping en rieten zaldeldak, waarin nog een bedstee en twee houten plees (in de tuin) aanwezig waren toen de huidige bewoner er kwamen wonen. Met het strippen van de slaapkamer kwam boven de schoorsteen een dikke roetkap van 60×100 cm tevoorschijn – waar vroeger vlees (hammen) werden gerookt.

Tijdens Open Monumentendag is de woning te bezoeken en is er kunst te bezichtigen van de huidige bewoner; Renée du Clou.

Meer informatie over Open Monumenten dag staat op https://www.openmonumentendag.nl/