De paddentrek 2020 in de regio

Natuurlijk Delfland heeft verslag uitgebracht van de paddentrek 2020 in de regio. Ook in Pijnacker-Nootdorp is hard gewerkt. De trek is gestart op 16 februari en geëindigd op 21 april. In totaal zijn 7161 amfibieën opgespoord. Tussen de 300 en 400 mensen hebben meegeholpen aan de overzetactie.

De paddentrek begon dit jaar wat vroeger, maar liep op enkele plekken bijzonder lang door. Op locaties ver van de kust, zoals in Nootdorp, Delfgauw en Bergschenhoek, begon de paddentrek pas rond 8 maart, bijna drie weken later vergeleken met de locatie in Hoek van Holland. Dat verschil is nog niet eerder zo groot geweest. De oorzaak daarvan is waarschijnlijk het grote aantal periodes dat de temperatuur in de vroege avond voor de amfibieën net te laag was, minder dan 6 graad Celsius. Het kortst duurde de paddentrek op de Nieuwlandsedijk in Hoek van Holland en in Delft Kerkpolder. Daar duurde de trek 22 dagen.

Bruine kikkers en salamanders trekken grofweg in dezelfde periode als de gewone pad. Dit jaar trokken kikkers en salamanders met name rond half maart en begin april. Opvallend is dat het aantal salamanders op veel van onze locaties sterk lijkt te zijn afgenomen. Met name in stedelijke omgevingen zoals op de Van der Slootsingel en op de Kuyperweg in Delft en ook in de agrarische omgeving in Maassluis. Ook elders in Nederland worden veel minder salamanders waargenomen. Lees hier het hele verslag van Natuurlijk Delfland.