Duurzame ondernemers

Duurzame ondernemers

NATUURLIJK zijn wij trots op onze innovatieve en duurzame ondernemers. Deze maand het verhaal van Bel Impex.

VERDUURZAMING
Het gasverbruik moet omlaag, dus verduurzaming van de energievoorziening is al jaren een speerpunt in de gemeente en zo ook op bedrijvenpark Heron. Veel ondernemers kiezen voor zonne-energie. Bel Impex is één van die bedrijven die al snel het initiatief namen tot verduurzaming van hun pand.

Bel Impex is specialist op het gebied van import en export van exotische groenten en fruit. Het bedrijf levert een breed assortiment aan producten van ervaren gecertificeerde leveranciers uit binnen- en buitenland. Door de forse koelingsbehoefte is het stroomverbruik van Bel Impex zo’n 100.000KWh per jaar. Dit verbruik staat gelijk aan zo’n 30 woningen. Het gasverbruik om het kantoor te kunnen verwarmen betreft bijna 2.000m3 gas.

184 ZONNEPANELEN
Elke Oudendijk van Bel Impex geeft aan dat zij dit jaar gekozen heeft voor een eerste grote stap:

“Maar liefst 184 zonnepanelen zijn onlangs geplaatst. Zij produceren 45% van de totale stroombehoefte. Een lucht gebonden warmtepomp neemt de functie over van onze CV-gasketel. Zo ontstaat er een situatie waardoor Bel Impex geen gas meer nodig heeft. De warmtepomp verbruikt stroom, die weer door de zonnepanelen worden geleverd. Zo wordt ons verwarmingssysteem gevoed door onze eigen zonnepanelen.”

EIGEN STROOM VOOR DE KOMENDE 20 JAAR
Elke denkt volgend jaar een volgende stap te kunnen maken:

“Uiteindelijk is het mijn doel om ‘eigen stroom’ te produceren voor de komende 20 jaar. Zo ben ik niet langer afhankelijk van energieleveranciers; de prijsstelling van de energie is zodoende afgedekt. De landelijke subsidies voor zowel de warmtepomp als de zonnepanelen maakte het voor mij nu nog aantrekkelijker om te investeren. Het systeem kent een goed financieel rendement. Daarnaast dragen wij op deze manier een steentje bij aan onze leefomgeving, waarvan wij weer afhankelijk zijn.”

Wil je ook ondernemen in Pijnacker-Nootdorp? Kijk op de pagina Ondernemen voor alle bedrijventerreinen.