Het zoemt in Pijnacker-Nootdorp

Waarschijnlijk heb je ze op straat of in de plantsoenen al voorbij zien vliegen. We hebben er een flink aantal nieuwe inwoners bij in Pijnacker-Nootdorp! “Wij zijn heel blij met de komst van de wilde bijen, want ze doen belangrijk werk. Als gemeente doen we er alles aan om deze nuttige insecten zich thuis te laten voelen. We zijn dan ook trots dat we officieel zijn erkend als Bijvriendelijke gemeente”, aldus wethouder Peter Hennevanger.

Het gaat niet goed met de wilde bij

Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Want 80% van de voedselgewassen wordt bestoven door insecten als de wilde bij.

Voedsel, nestgelegenheid en bijvriendelijk groenbeheer

Om een bijvriendelijke gemeente te zijn, moet je zorgen voor voedsel, nestgelegenheid en bijvriendelijk groenbeheer. Bijen vinden voedsel in planten die nectar of stuifmeel leveren. In het voorjaar zijn de bijen afhankelijk van vroege bloeiers als wilgen en bloembollen. In de gemeente staan zo’n 2500 knotwilgen. Daarnaast zijn er ongeveer 75 locaties met bloembollen. 

Na de wilgen en bloembollen zijn het vooral andere bomen en struiken die voor voedsel zorgen. In Pijnacker-Nootdorp staan ruim 18.000 bomen. Bloemen vinden de bijen in diverse vlinderidylles en pluktuinen in de gemeente, die mede door bewonersinitiatieven zijn gerealiseerd. Daar zijn ook een aantal bijenhotels geplaatst. Daarnaast zijn veel wegbermen bloemrijk en worden ze ecologisch beheerd, met aangepast maaibeleid. Verder gebruikt de gemeente Pijnacker-Nootdorp geen bestrijdingsmiddelen in het groenbeheer.

Maak kennis met je nieuwe buren

De honingbij is een bekend gezicht, maar er bestaan ook heel veel soorten wilde bijen. Wist je bijvoorbeeld dat hommels ook wilde bijen zijn? In Pijnacker-Nootdorp kun je nu 23 soorten bijen tegenkomen. Maar de gemeente hoopt dit aantal nog te vergroten. De gemeente stimuleert en ondersteunt daarom initiatieven van bewoners die een positieve bijdrage leveren aan natuur en milieu.

Kom ook in actie

Ook jij kunt de wilde bij helpen! Ben je benieuwd wat andere mensen al doen? Of wil je graag meer weten over wat jij kan doen? Opwww.nederlandzoemt.nl staat alle informatie.