Wij, Kees Bosman en Tanja Ooms, zijn als kunstenaarsduo sinds eind 2009 werkzaam en maken voornamelijk ruimtelijk abstract werk, samen, maar ook ieder voor zich. We laten ons inspireren door muziek, spiritualiteit, leven en dood, natuur en cultuur.

Hoe is de samenwerking  ontstaan.

Via dansschool De Dansacker in Pijnacker hebben we elkaar leren kennen. We hebben vrijwilligerswerk gedaan vanaf 1999 in de vorm van het maken van decors en kostuums. Het leuke aan het werk voor De Dansacker is dat er verschillende kunstvormen bij elkaar komen, namelijk dans, muziek en het vervaardigen van alle benodigdheden die bij elkaar voor een voorstelling zorgen. We deden beiden mee aan verschillende grote producties van Wil Knopper, het hoofd van de school, die werden uitgevoerd in Theater de Veste in Delft. Voorstellingen waar we aan mee gedaan hebben zijn: Regenboogplaneet (1999), Een stille nacht (2003), Wie verdwijnt verschijnt (2008), Maskerademaar (2013), De Verre-terug-kijker (2016), Voorbij de tijd (2018) Vanuit verschillende achtergronden, geïnteresseerd in beeldend kunst en al jaren alle twee met vage plannen, zijn we eind 2009 begonnen met het maken van gezamenlijk werk. Het resulteerde in 2012 in een expositie in De Dansacker met eigen en gezamenlijk werk onder de titel “Ritme en Beweging”, met voornamelijk ruimtelijk abstract werk.

Werk

Vanuit onze belevings- en gevoelswereld gaan wij vaak op een intuïtieve manier aan het werk. Onze inspiratiebronnen zijn muziek, spiritualiteit, leven en dood, natuur en cultuur, hetzij in contrast of in subtiele verbinding met elkaar. De structuur van de vorm of een geometrisch lijnenspel in vormen, een ritme of een beweging kunnen aanleiding zijn tot het ontstaan van een nieuw werk. Ook kunnen niet door de mens aangeraakte vormen in het natuurlijk landschap onderwerp zijn in het tot stand komen van een beeld.

Het materiaal dat wij gebruiken in ons werk is veelal gevonden of gekregen. Het is oud, eerder anders gebruikt, zoals hout, gebogen planken, koper- of messingplaat en betonijzer. In de natuur gevonden (hout, steen) of langs het strand aangespoelde materialen zijn ook items op ons palet. Af en toe passen wij geglazuurd aardewerk, glas of kunststof toe in ons werk. Vaak vullen we het gevondenen aan met een ander materiaal of rangschikken we het op een andere wijze.

Wat voor werk hebben we tot nu toe gemaakt Vrij werk wat resulteerden in kunstwerken voor particulieren, waarvan de grotere werken meer geschikt zijn voor bedrijven of bijvoorbeeld openbare gebouwen zoals scholen. De meeste beelden zijn voor binnen, maar we hebben inmiddels ook wat werk dat in de buitenlucht geplaatst kan worden. De werken zijn te koop, te huur, je kunt ze lenen of zelfs adopteren.

Opdrachten voor decor en rekwisieten voor dansvoorstellingen of theater.

Ontwerp voor een Stilteplek, helaas nog niet gerealiseerd.

Ontwerp voor een grafmonument.

Werk voor de beeldenexpo buiten in het Emmapark Pijnacker met een thema voor  De Verbeelding. In 2020 was het thema 75 jaar bevrijding.

Ben je geïnteresseerd check dan onze site voor verdere informatie, www.artikelii-13.nl of volg ons op Facebook of Instagram.