Het HGOP organiseert vijf lezingen per jaar over historische onderwerpen in de Acker. Daarnaast worden er drie tentoonstellingen samengesteld en drie lezingen gehouden specifiek over de geschiedenis van Pijnacker in de bibliotheek aan de Julianalaan.

In de afgelopen periode kwamen lezinggevers zoals Geert Mak, Prof. dr. Franz Grijzenhout, Prof. dr. Frits van Ooststrom en Ben Knapen. Onderwerpen waren bijvoorbeeld  De bevrijding, De jonge Rembrandt, Johan van Oldenbarneveld, Pieter de Hoogh. Maar ook thema’s uit de geschiedenis van Pijnacker: het openbaar vervoer, de middenstand, de Stationsstraat en over het boerenleven in Pijnacker.
Daarnaast wordt er jaarlijks een excursie georganiseerd en is er een rondzendmap met historische tijdschriften.
In de bibliotheek zijn op zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur leden van het Historisch Informatie Punt aanwezig om in gesprek te gaan en vragen over de geschiedenis van Pijnacker te beantwoorden.  

Op onze website hgop-pijnacker.nl staan de komende activiteiten Het lidmaatschap kost slechts € 14 en geeft recht op gratis entree bij de lezingen, niet leden betalen € 5. Leden ontvangen per mail een uitnodiging met korte inhoud van de lezing. Aanmelden kan via hgop.pijnacker@gmail.com