“Natuurlijk herdenkt en viert ook Pijnacker-Nootdorp 75 jaar vrijheid”

Dat in Pijnacker-Nootdorp volgend jaar uitgebreid wordt stilgestaan bij ‘75 jaar vrijheid’ spreekt voor burgemeester Francisca Ravestein als vanzelfsprekend: “We moeten voortdurend beseffen dat vrijheid niet de gewoonste zaak van de wereld is. Onze vrijheid dienen we blijvend te beschermen. Een groot democratisch recht. Tegelijk onze verantwoordelijkheid dat recht te koesteren en het vrijheidsbesef door te geven aan nieuwe generaties.”

Hoe staat dit jaar al en zeker in 2020 Pijnacker-Nootdorp stil bij het nationale centrale thema ’75 jaar vrijheid’? Burgemeester Ravestein: “We willen zoveel mogelijk mensen betrekken bij zo veel mogelijk activiteiten. Jong en oud. Al in het najaar van dit jaar worden scholen benaderd actief mee te doen met een project van het Veteraneninstituut, waarin boeiende, ethische vraagstukken centraal staan. Onder de naam ‘wat zou jij beslissen’ is een lespakket ontwikkeld, waarmee leerlingen van voortgezet onderwijs inzicht krijgen in de situaties waarin je als militair kunt komen te verkeren in een oorlog of conflict. De winnende klas gaat met een veteraan het dilemma- spel spelen in de raadzaal van het gemeentehuis. Een aanrader voor alle scholen dit project. Het is zinvol vooral jeugd bij het geheel te betrekken.”

Levenslicht

“Boeiend is ook dat de gemeente participeert in het project Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde. Daarmee sluiten we rond 27 januari aan bij de nationale Holocaust-herdenking. In gemeentes die meedoen, wordt op een markante plek in de gemeente een tijdelijk lichtmonument geplaatst. Een ander project is de Vrijheids-express die in de periode voor 4-5 mei door Nederland rijdt met een veelheid aan informatie over de oorlog en het vrijheidsthema. Ook in Pijnacker-Nootdorp zal deze bus op bezoek komen. Vorig jaar nam de gemeente het initiatief voor een ‘bevrijdingsmaaltijd’. Zeer succesvol en de moeite waard: in die setting werd in een gemêleerd gezelschap gepraat over vrijheid en het gemis ervan. Wij hopen dat er nu op meer plekken in onze gemeente initiatieven ontstaan voor dergelijke maaltijden.”

Bevrijdingsvuur

“Uit de vele activiteiten die er zullen zijn, noem ik graag nog de Bevrijdingsvuurestafette. In de nacht van 4 op 5 mei halen lopers uit Pijnacker-Nootdorp het bevrijdingsvuur uit Wageningen en brengen dat naar onze gemeente. Een prachtig symbolisch gebeuren. Uiteraard herdenken we zoals altijd in de kernen bij de monumenten op 4 mei de mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid. Ook zijn we op 10 mei aanwezig bij de herdenking van de Slag om Ypenburg. Kortom: veel activiteiten. Ze zijn alle van groot belang. Daarom vinden wij het ‘natuurlijk’ dat er in Pijnacker-Nootdorp rondom het thema vrijheid veel te doen is.”