“Bij Bloei draait het om groei!”

Marjolein de Hoog werkte 20 jaar bij Ipse de Bruggen en haar man Jaco de Hoog had een kwekerij. Het werken op de groep met avonddiensten en een gezin thuis viel steeds lastiger te combineren. Marjolein besloot haar ‘Zorg’ en de ‘Kwekerij’ van haar man te combineren en inmiddels bestaat Zorgkwekerij Bloei aan de Europalaan in Pijnacker al vijf jaar! Een uniek concept.

“Het is een kleinschalige dagbesteding voor mensen vanaf 18 jaar met een (verstandelijke) beperking. De deelnemers worden hier hulpkwekers genoemd. Er werken 43 hulpkwekers maximaal 25 per dag, 7 professionele begeleiders, 11 vrijwilligers en 5 scholieren. De hulpkwekers hebben hun ‘Eigen Stekkie’, de algemene Bloeiruimte. Verder is er een kunstafdeling, een houtafdeling waar wij bijvoorbeeld bijenhotels maken en een inpak- afdeling waar wij inpakken voor lokale bedrijven”, vertelt Marjolein. Er zijn nog andere werkplekken zoals Bloei Buitentuin, Bloei Voortuin, Land van Bloei, de orchideeënkwekerij en Het Tuincentrum waar de verkoop plaatsvindt van gekweekte producten.

Geen haast
“Wij hanteren een NAR methode: als je Netjes, Aardig en Rustig bent, komt alles goed. Wij hebben geen tijd voor haast”, lacht Marjolein. “Het mooie is, iedere kweker heeft zijn eigen doel om iets te leren. In zijn eigen tempo. Door gevarieerd werk leert men veel. Als je vraagt of iemand kan stekken zegt men: “Nee.” Maar iedereen kan een plantje knippen. Wij maken ook vaak een ‘machientje’. Meerdere hulp-kwekers op een rij aan tafel die bezig zijn met een werkje dat je dan bijvoor-beeld met z’n vijven doet. De één doet dit en de ander doet dat.”

Kwaliteiten
“De hulpkwekers worden professioneel begeleid en daarbij wordt uitgegaan van hun individuele ‘kwaliteiten’ en niet van wat iemand niet kan. Het draait bij ons om groei. Niet alleen de bloemen en planten maar vooral de hulpkwekers groeien met zorg en persoonlijke aandacht in onze kleurrijke zorgkwekerij,” vertelt Marjolein trots.Mitch en Joeri werken al langer bij Zorgkwekerij Bloei en hebben het prima naar hun zin. Zij zitten in de pauzes buiten aan de weg op een bankje. ”Vrachtauto’s laten toeteren en stiekem leuke meisjes kijken”, zeggen zij lachend.

De hulpkwekers Mitch (l) en Joeri op hun bekende bank bij de ingang. Natuurlijk houden Marjolein en Jaco de Hoog een oogje in het zeil.

Niet alleen de bloemen en planten maar ook de hulpkwekers groeien met zorg en aandacht in onze kwekerij.”