“Wereldberoemde Blasterjaxx-man komt tot rust langs de waterkant in Nootdorp”

Nootdorper Idir Makhlaf vormt samen met Thom Jongkind het wereld-
beroemde producer-dj-duo Blasterjaxx. In korte tijd zijn ze met hun elektronische dancemuziek doorgedrongen tot de wereldtop. Blasterjaxx treedt wereldwijd op, vaak op grote dancefestivals. Deze zomer hebben ze een album met 23 nummers uitgebracht, Perspective, dat begin september al tien miljoen streams telde.

We spreken Idir in de goed verscholen studio van Blasterjaxx op een bedrijven-
terrein ergens tussen Den Haag en Gouda. “We kunnen hier heerlijk werken en er is toch een beetje afstand tussen wonen en werken”, zegt Idir die de muziek even uitzet voor een gesprek met het Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp magazine. De 27-jarige dj/producer woont in een rustig wijkje in Nootdorp, niet ver van Hotel Van der Valk. “Een ideale plek. Lekker rustig en je zit zo op de snelweg. De afstand tussen Nootdorp en onze studio is met de auto heel goed te doen.”

De Winde

Idir woont al sinds zijn derde in Nootdorp. Zijn ouderlijk huis stond aan de Gentiaan in de wijk Achter het Raadhuis. “Ik zat op basisschool De Winde en daarna op het Montaigne Lyceum in Den Haag.” Hij vindt Nootdorp een geweldig dorp en kent er ook ontzettend veel mensen. “Jazeker, de Nootdorpse Kermisweek is altijd het hoogtepunt van het jaar.”

Keyboardles

Idir is van huis uit heel muzikaal. Toen hij tien was, stuurden zijn ouders hem naar keyboardles. “Muziek maken is heerlijk. Ik vond alleen niet zo veel aan de lessen omdat het erg traditioneel was. Je leerde noten lezen en liedjes spelen vanuit een boekje. Ik wilde zelf dingen creëren, maar de leraar zei: ‘je moet eerst de basis beheersen’ en daar had hij gelijk in.”

Muziek als bindmiddel

Voordat Idir dj en producer werd, speelde hij in bandjes met namen als Domination en Steenzuur. Vanuit een buurthuis in Ypenburg leerde Idir via een andere dj zijn makker Thom Jongkind kennen. Het klikte meteen. “Hij vond dat ik vette muziek maakte en dat vond ik van hem ook. En samen kon het alleen maar beter gaan”, zegt Idir.

Door het lint

Thom studeerde communicatie aan de Hogeschool InHolland in Den Haag. Idir deed beeld-, geluid- en podiumtechniek aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. “Het was best een leuke opleiding, maar toen ik eenmaal met Thom samen muziek ging maken, voelde ik dat dit mijn toekomst was en dat ik moest stoppen met mijn opleiding om alles uit de muziek te kunnen halen. Ik heb dat toen met een mentor besproken en die zei: als dat jouw gevoel is, dan moet je dat gevoel volgen. Pas daarna vertelde ik het tegen mijn ouders. Die gingen door het lint! Mijn vader zei dat ik met muziek nooit een euro ging verdienen. Mijn moeder was zo boos dat ze meteen 250,- huur ging vragen.”

“Mijn ouders waren gescheiden en
omdat mijn vader er iets relaxter in stond, ben ik bij hem gaan wonen. Maar hij had veel last van het volume – wij leefden vooral ’s nachts – dus toen ontstonden daar weer irritaties over. Uiteindelijk ben ik in de studentenkamer van Thom gaan wonen. Die was hooguit twintig vierkante meter groot, maar we konden daar doen wat we leuk vonden en waar we goed in waren: muziek maken. We hadden geen cent en moesten het soms doen met een beetje brood en maïs uit blik!”

Doorbraak

In die periode, rond 2011, was Idir een jaar of 18 en Thom rond de 20. Het klikte enorm en ze maakten al snel hele mooie dingen die het goed deden bij de liefhebbers van electrohouse, progressive en big room house. In 2012 brachten ze al veel muziek uit en in 2013 beleefde Blasterjaxx de grote doorbraak met het nummer Faith.

Visumproblemen

Daarna ging het heel snel. Blasterjaxx bestormde in no time de wereld van de grote dj’s. Ze werden gevraagd om op te treden bij de WMC-week in Miami. De eerste keer zouden ze daar geen geld voor krijgen. Het was in de ogen van Thom en Idir geen werk en dus hadden ze ook geen visum nodig, dachten ze. De Amerikaanse douane dacht daar anders over. Die zag via internet Blasterjaxx in de programmering staan en dus gingen Idir en Thom daar aan het werk, was de conclusie. “We kregen een soort no-go-stempel in ons paspoort, waardoor we iedere keer als we naar Amerika gingen uren kwijt waren aan de douane.”

Balans

Tijdens de talloze shows konden Idir en Thom lezen en schrijven met elkaar. Ze voelden en vulden elkaar perfect aan. “Thom deed de speciale effecten en ik was vaak met het volume bezig. De eerste jaren was alles nieuw en gingen we van het ene hoogtepunt naar het andere, maar al in het tweede jaar ging het me steeds meer tegenstaan. Ik was mijn vrijheid volledig kwijt, had het gevoel dat ik 24 uur per dag werd geleefd. Hotel in hotel uit, vliegtuig in vliegtuig uit. Het programma was zo vol dat we altijd onderweg of bezig waren.” In 2015 besloten ze in goed overleg dat Thom de shows en het toeren zou blijven doen en dat Idir zich helemaal op het maken en producen van muziek zou gaan richten. Het was erg wennen en Thom had toch wel het gevoel dat hij zijn maatje kwijt was. Intussen hebben ze de balans al lang weer gevonden. Het is de muziek die hen blijft binden.

Nieuw album

Het afgelopen jaar hebben ze heel hard gewerkt aan hun eerste album Perspective. Een heel album maken is best bijzonder in deze wereld die vooral van single naar single beweegt. “Het was heel pittig. We leggen de lat heel hoog en zijn dus eindeloos aan het schaven en verbeteren tot iets wat we echt goed vinden en waar we helemaal achter staan. We hebben ook veel gedoe gehad over rechten en zo.”

Visie

Idir vertelt dat het creëren van nieuwe muziek bij Blasterjaxx steeds meer gebeurt in samenwerking met muzikanten en singer/songwriters. “Je krijgt daardoor meer één proces waarbij melodie, tekst en de instrumentale invulling gelijk op gaan. Als je alles zelf doet, loop je wel eens vast en kom je er niet zo snel uit. En als je samen bezig bent, dan heb je met elkaar meer hersenen en meer creativiteit, zodat er altijd wel weer een oplossing is. Je moet wel allemaal dezelfde visie hebben. Anders werkt het niet. Ik vind ook dat onze muziek nog steeds beter wordt. Als ik dingen hoor van vijf jaar geleden, dan denk ik: nou, dat zouden we nu niet goed genoeg hebben gevonden.”

Roem

Het verhaal van de pa van Idir – je gaat nooit een euro verdienen met muziek – is wel een beetje anders gelopen. Want Blasterjaxx is wereldberoemd en er gaan miljoenen om in de hogere regionen van deze business. Toch blijven Idir en Thom het samen muziek maken op nummer 1 zetten. Veel geld verdienen is leuk, maar de basis blijft met muziek bezig zijn.

Rustiger

Idir is privé in wat rustiger vaarwater terechtgekomen. Je kunt ook zeggen: in rustiger Nootdorps viswater. “In mijn vrije tijd vis ik veel. Daar word ik lekker rustig van. Nootdorp heeft zo veel mooie slootjes en plassen waar je goed kunt vissen”, zegt Idir die de Dobbeplas en molen Windlust de mooiste plekjes vindt in Nootdorp. Hij hoopt hier nog heel lang en  lekker te blijven wonen.