Ze komen zelfs vanuit Schiedam naar ‘de natuur’ van Pijnacker-Nootdorp

Het Dobbeplasgebied in Nootdorp, het Bieslandse Bos richting Delfgauw, het Balijbos op weg naar Zoetermeer en De Groenzoom tussen Pijnacker en Berkel. Al deze gebieden bevatten en omvatten een groot netwerk van fiets-, skate- en skeelerpaden, wandelpaden langs en door bosrijke natuur en ook diverse ruiterpaden. Er wordt volop gebruik van gemaakt. We spraken diverse ‘gebruikers’.

De zusjes Sophie (13) en Lilly (11) uit Ypenburg-De Bras hebben na de uitbraak van corona hun longboard herontdekt. Normaal spelen deze meisjes hockey bij de HC Ypenburg en toen dat door corona een tijdje niet meer kon, wilden ze toch in beweging blijven en graag naar buiten. Dat doen ze nu al een paar maanden met hun skateboard. Ze zijn vanaf het dwarsfietspad op weg naar de Dwarskade. Deze zonnige avond houden ze het bij een kort rondje, maar ze gaan ook wel verder weg. Sophie en Lilly zijn heel content over de mogelijkheden. “Je hebt overal mooie vlakke asfaltpaden en dat is ideaal voor een skateboard”, zegt Sophie. Zusje Lilly vult aan dat het skateboarden steeds beter en sneller gaat. Toch is snelheid geen doel op zich. Ze willen gewoon lekker bezig én buiten zijn. Intussen kunnen ze ook weer hockeyen, maar het skateboarden blijven ze er bij doen.

Uit het vet

Op het asfaltpad aan de achterzijde van de Dobbeplas komen de zussen Sonja en Nancy Braat aan scheren op hun skeelers. Normaal doen deze zussen aan paardrijden, maar toen dat even niet meer ging, hebben ze de skeelers uit het vet gehaald en die gaan voorlopig niet terug naar zolder. Ze vinden het heerlijk om een paar keer per week een rondje te doen. De ene keer doen ze dat bij Nancy in de buurt. Zij woont in Moerkapelle. En de volgende keer vanuit Nootdorp waar Sonja woont. De zussen moeten door maar vertellen nog wel even dat je in Pijnacker-Nootdorp en omgeving een oneindig aantal mogelijkheden hebt qua routes. Als we vragen wat ze het allerbeste skeelerpad vinden, wijzen ze naar het vernieuwde Virulypad. Daar is het asfalt wel heel lekker glad. Ze leggen hele afstanden af, maar het hoeft niet per se heel hard. Ze zijn lekker bezig en hebben heerlijk de ruimte.

Elektrisch

Op het al genoemde Virulypad, een paar honderd meter verderop, houden we twee fietsers staande. Het blijken Annette en Michel Janssen uit Pijnacker. Ze hebben al 51 kilometer op de teller: even bij vrienden in Naaldwijk geweest en daarna een hapje gegeten bij De Bonte Haas. Ze hebben sinds een tijdje elektrische fietsen en dat vergroot de mogelijkheden. “We kunnen nu ook richting de Reeuwijkse Plassen of dus even naar het Westland”, zegt Annette. Michel voegt er meteen aan toe dat ze toch ook heel vaak gewoon in hun eigen gemeente en de randen daarvan een tochtje maken. “Het is eigenlijk ongelooflijk hoeveel mooie fiets- en wandelgebieden we binnen onze eigen gemeente hebben. Ik kan echt geen keuze maken wat het mooiste gebied is: De Groenzoom, Oude Leede, hier dit gebied met die polders en die koeien, het Balijbos, het is echt allemaal even mooi. Overal zijn de paden prima en is de omgeving schitterend. Als je ergens in Nederland fietst waar je nog nooit bent geweest, zeg je: jeetje wat het is hier mooi. Totdat je ontdekt dat het in je eigen omgeving gewoon ook ontzettend mooi is.”

Voorjaarsbloemen

Langs de Noordkade loopt een gezin met een hond te wandelen op het nieuwe wandelpad langs de vaart, terwijl de avondgeur van voorjaarsbloemen niet te missen is. De man filmt jonge eendjes. Het gezin blijkt afkomstig uit Schiedam. Ze hebben Delfgauw en omgeving ontdekt via de lunchbox en de coffee to go van Café Du Midi. Het is de vierde keer dat ze nu in dit gebied een ruime avondwandeling maken. De vader, Ferry, zegt dat ze onder de indruk zijn van de omgeving en de grote rust die er van af straalt. Vooral ’s avonds. Het is zonder meer de moeite waard om met de auto deze kant op te komen, vinden ook partner Hélène en dochter Lisanne. Hondje Brisney vermaakt zich ook prima. Terwijl de wind is gaan liggen en de zon over de groene weiden nog haar zachte gloed laat zien en voelen, gaat de familie Van Leeuwen langs het Virulypad op weg naar Delfgauw, waar de auto rustig staat te wachten. “Dit is puur genieten. En weet je wat: rond deze tijd komen ook de hazen tevoorschijn. Prachtig!”