Singer-songwriter Lilo
“Dit jaar vier ik voor de eerste keer kerstmis!”

In een leeg zwembad zingt een jonge vrouw met een rode gitaar ingetogen een lied. Wie is zij en waarom is over haar levensverhaal een theatervoorstelling gemaakt? Maak kennis met Lilo uit Pijnacker, singer-songwriter, model en actrice die op het punt staat om door te breken en van wie we nog veel gaan horen.

Lilo (22) straalt een serene rust uit. Ondanks of misschien wel dankzij wat ze heeft meegemaakt, ervaart ze haar leven nu als een cadeautje. Opge-groeid in Den Haag binnen een streng-gelovig gezin van Jehovah’s getuigen, was haar werkelijkheid anders dan die van de meeste mensen. Voor haar heel gewoon, maar terugkijkend beseft ze dat de wereld anders in elkaar zit en voelt ze nu een enorme vrijheid: “Het is een hele specifieke ervaring geweest die mensen niet kunnen begrijpen of aanvoelen.”

Verbannen
“Omdat ik mij niet aan de leefregels heb gehouden, ben ik op mijn 19e verbannen. Niemand mocht contact met mij opnemen. Zelfs mijn ouders niet. Omdat ik altijd heel trouw ben geweest aan het geloof was dit een heftig proces. Nadat ik was uitgesloten, moest ik helemaal opnieuw beginnen. Alleen mijn broer, die ook is uitgetreden, zie ik nog en met hem heb ik een hechte band. Bijna vier jaar heb ik op diverse plekken gebivakkeerd. Mijn vrienden, ook ex-Jehovah’s getuigen, hebben me gelukkig goed opgevangen. Pas sinds begin dit jaar heb ik in Pijnacker een vast adres waar ik met een goede vriend antikraak woon en we samen ongestoord muziek kunnen maken.”

Singer-songwriter
“De liedjes die ik schrijf zijn Nederlandstalig met een jazzy gevoel. Corinne Bailey Rae, Lianne la Havas, Amy Winehouse en Alicia Keys zijn mijn inspiratiebronnen. Mijn huisgenoot begeleidt me op gitaar, soms speel ik zelf ukelele, gitaar of piano. Tijdens de lockdown schreven we elke dag een liedje op basis van woorden die we uit een grabbelton haalden. In een live uitzending van het populaire online programma FC Avondklok van influencer Défano Holwijn en later in zijn tv-programma bij BNNVARA, heb ik mijn liedje ‘Karton’ gespeeld. Ik ben bezig met studio-opnames, want radio 3FM wil het draaien. Er zijn zelfs fan- accounts. Ook mocht ik in de Melkweg en het Paard optreden. Mijn artietennaam is Lilo, een nieuwe naam die past bij een nieuw leven. Lilo was een bijnaam die ik op school kreeg. Mijn echte naam is Liselotte van Rijthoven.”

Creatieve duizendpoot
“Heel bijzonder is dat de laatste paar maanden allerlei leuke dingen op mijn pad komen. Voor een modellen- bureau heb ik opdrachten gedaan voor Porsche en Amstel bier. Daarnaast wil ik me ook graag richten op acteren. Afgelopen oktober speelde ik de voorstelling No man’s land 1 – End of the world in Theater De Nieuwe Regen-tes, een voormalig Haags zwembad. Het project Girls in Woods van Marjet Moorman en Nina Sondagh kwam toevallig op mijn pad toen Marjet me vroeg als model voor een theater- affiche. Ik ken haar van theatergroep Rabarber, waar ik van mijn vijfde tot mijn vijftiende speelde. We spraken over wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt en dat vonden ze zo interessant dat we er samen met twee professionele acteurs een voorstelling van hebben gemaakt. Leuk, maar heel spannend omdat het over mijzelf gaat.”

Kerstgevoel
“Dit jaar vier ik voor het eerst Kerstmis. Jehovah’s getuigen vieren geen verjaardagen of feestdagen. Een dennenboom in huis betekent voor mij niet veel. Ik ben er niet mee opgegroeid en vind het eigenlijk een beetje raar. Van jongs af aan werd ik voorbereid op het einde der tijden. Dat betekent dat dit leven eigenlijk niet belangrijk is, maar een voorbereiding op het paradijs dat gaat komen. Al op de basisschool had ik het idee dat wij de waarheid wisten en andere kinderen en hun ouders niet. Daarom ging ik geen hechte vriendschappen aan en groeide ik op met veel wantrouwen naar anderen. Voor kerst heb ik een nieuwe traditie bedacht: samen met mijn vrienden en mijn broer stoofvlees maken, mijn lievelingskostje. Het doet me denken aan familiebijeenkomsten van vroeger. Mijn vrienden zijn nu mijn familie.”

Dobbeplas
“Het wonen in Pijnacker vind ik heerlijk. Ik hoor de vogeltjes fluiten en wandel veel in de omgeving. Van de zomer hebben we met vrienden uit Rotterdam genoten van picknicken bij de Dobbeplas. Ook de foto voor de poster van de theatervoorstelling hebben we daar gemaakt.”

“Soms herkennen mensen mij niet omdat ik vaak mijn uiterlijk verander”