Heel Pijnacker-Nootdorp Helpt toont sociale kracht

Scholen dicht, restaurants gesloten, iedereen thuis en de bloemenpracht van onze siertelers hing slap. Juist op dat verstilde moment kwam Heel Pijnacker-Nootdorp Helpt (HPNH) met een noodgang in beweging.

Het begon met de aanblik van een wanhopige kweker in de ogen van initiatiefneemster José Flaton. De man zei dat het goed ging, maar het ging helemaal niet goed. Hij kon zijn producten aan de straatstenen niet meer kwijt. José maakte een Facebookpagina aan en binnen een week was Heel Pijnacker-Nootdorp Helpt één groot vrijwilligersbedrijf, dat hulpvraag en hulpaanbod bij elkaar bracht. Een simpele sneeuwbal werd heel snel een leuke lawine.

Gehaakte hartjes

Het begon met lokale verkoop van bloemen en het rondbrengen van ‘goed eetbare overblijfselen’ van de restaurants, die zondag 15 maart op slag moesten sluiten. Het groeide uit tot een zee van zelfgemaakte kaartjes, gehaakte hartjes, cadeautasjes, spontane of geplande muziekuitvoeringen bij verzorgingshuizen en wooncentra voor ouderen, enzovoort. Mensen voelden zich eenzaam en kregen geen bezoek. Ze konden wel een beetje verrassende aandacht gebruiken en heel veel actievelingen wilden wel iets doen voor HPNH. “Heel vlug waren er 150 vrijwilligers en 1.600 te bezoeken adressen. De ene actie volgde op de andere en het is nog lang niet afgelopen”, meldt José. Kijk maar eens op de site en de levendige Facebookpagina.

800 kaarten

Angela Ammerlaan en Thea van Winden zijn vrijwilligers die op hun eigen wijze voortdurend actief zijn. Angela heeft in de rustige avonduren en de weekenden 250 hartjes gehaakt en ‘handletterspecialiste’ Thea heeft tegen de 800 grote en kleine kaarten gemaakt. Steeds weer een beetje anders met gebruikmaking van allerlei stans-, knip-, plak- en kleurtechnieken. Normaal doet ze dat als zzp-er. Ze organiseert workshops voor volwassenen en voor de kinderen op basisschool ’t Spectrum, waar ze conciërge is, hoewel heel wat mensen denken dat ze de directeur is. Thea en Angela vonden het geweldig leuk om hun bijdrage te leveren. Behalve hartjes levert Angela ook nog eens 300 paprika’s voor een volgende actie. Eens per week zet HPNH een ‘Kanjer van de Week’ in het zonnetje. Leuk om op Facebook over hun drive te lezen: ze hebben energie en ze willen iets doen voor mensen die gedwongen alleen thuis zitten. Die mensen een hartje onder de riem steken is hun motivatie.

Ernstig ziek

Een van die mensen is Joop Schoof, een Nootdorpse Hagenaar wiens vrouw ernstig ziek is, daardoor is hij zelf mantelzorger geworden. “Ineens stond er een voormalig docente van de school waar ik voorheen voor hulpsinterklaas speelde aan de deur. Ze zei dat ze nu een keer een surprise voor mij had; een leuk tasje met allerlei lekkers. Ik weet nog niet waar mijn vrouw en ik het aan te danken hadden en wie onze naam en adres heeft doorgegeven. Maakt ook niet uit. We waren heel blij verrast!”

Hoe mooi zou het zijn als HPNH een blijvertje is, ook als corona straks de deur en de wereld uit is!