On-Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp

Amfitheater Bieslandse Bos: natuur ontmoet cultuur! Veel mensen in Pijnacker-Nootdorp weten het niet, maar in het Bieslandse Bos is, niet ver van de Tweemolentjesvaart en het Hazepad, een Openlucht Amfitheater. Hier kunnen zeker driehonderd mensen zitten en worden voorstellingen gegeven vanaf een drijvend podium. Hoe bijzonder is dat! Natuur en cultuur ontmoeten elkaar hier en vloeien op de waterspiegel in elkaar over.

Extra bijzonder is dat het in Pijnacker-Nootdorp nog te onbekend is terwijl de Bewonersorganisatie Buren van de Bras er regelmatig gebruik van maakt. Jaarlijks is er een zomerconcert en in juni van dit jaar was er een grote theatervoorstelling vanaf een drijvend podium.

Theater in de vrije natuur
Drijvende kracht achter dit geheel is Walter van Krieken die ontzettend actief is bij Buren van de Bras. Hij zou het prachtig vinden als het Amfitheater ook in Pijnacker-Nootdorp meer gaat leven. “Het is grondgebied van Pijnacker-Nootdorp al is dat verder niet zo van belang. Het gaat er om dat het een heel bijzondere plek is en een voorziening met unieke mogelijkheden. Wat is er nou mooier dan een mooie muziekuitvoering of een theaterstuk in de vrije natuur”, zegt de 51-jarige Walter van Krieken die met zijn echtgenote en hun drie kinderen van elf, dertien en vijftien met heel veel plezier in de omgeving van het Bieslandse Bos woont.

Samen genieten van de natuur
Walter doet veel wijkwerk. “Ik heb ontdekt hoe waardevol het is om iets voor de samenleving te doen. Het klinkt zwaar maar door dit werk heb ik ook het kind in mezelf weer teruggevonden. We zijn heel actief met onze bewonersorganisatie en je merkt ook hoe verbindend gezamenlijke bewonersactiviteiten zijn. En dat kan van alles zijn: van een speurtocht door het bos tot een kerstfeest. Heel veel mensen zijn bereid om mee te werken en je trekt mensen de natuur in die daar anders niet zouden komen. Die zeggen dan: wow, een bos, wat leuk.”

Als het aan Walter ligt, wordt er nog veel meer gebruik gemaakt van het Amfitheater. “Een idee zou kunnen zijn om het drijvende podium van mei tot september in het water te laten liggen, zodat organisaties er in de zomer gebruik van kunnen maken voor concerten, voorstellingen, van alles. Het criterium zou voor mij wel zijn dat natuur en cultuur elkaar moeten versterken. De fazant of de vogel die je ’s morgens om acht uur ziet, moet je ’s middags of ’s avonds ook nog tegen kunnen komen. De natuur mag niet verstoord worden, maar als je heldere afspraken maakt en regels stelt, dan hoeft dat geen probleem te zijn. We hebben in het verleden wel eens het hele bos gebruikt voor een voorstelling. Het is een unieke voorziening die altijd beschikbaar is, ook als het regent.”

On-Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp
In de rubriek On-Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp belichten we zaken die zo verrassend zijn dat ze niet natuurlijk voortvloeien uit wat Pijnacker-Nootdorp van nature is. Een heel eenvoudig Openlucht Amfitheater in een bosgebied aan de rand van de Bieslandse Polder van Delfgauw is zo’n ‘zaak’. Wordt het Amfitheater met drijvend podium dé plek voor zomerconcerten en andere openluchtvoorstellingen?