Winters Pijnacker-Nootdorp

Pijnacker-Nootdorp is van oudsher een echt schaatsdorp. Natuurlijk niet verrassend met al dat oude en nieuwe water dat Pijnacker-Nootdorp ‘klaar heeft liggen’. Met onze sloten, vaarten en plassen kunnen we ook tijdens strenge winters genieten van onze natuur. Daarnaast kennen we drie zeer actieve ijsverenigingen die menig talent hebben voortgebracht. Waarschijnlijk is er geen Elfstedentocht geweest zonder deelname uit Pijnacker-Nootdorp!

Schaatsen verbindt
Elke kern heeft zijn eigen ijsvereniging. De kern Delfgauw heeft Voorwaarts waar de voormalige crack Stien Baas- Kaiser heeft leren schaatsen. De kern Nootdorp heeft de IJsclub Nootdorp waar het halve dorp lid van is. In de kern Pijnacker hebben we de IJsvereniging Pijnacker die heel veel aandacht besteedt aan het opleiden van jeugd.

Juist bij het schaatsen blijkt de verbindende kracht van het verenigingsleven in Pijnacker-Nootdorp. Het wemelt daar van de vrijwilligers die door het jaar heen van alles doen en de kriebels krijgen zodra de temperatuur onder nul verdwijnt. Ze staan dan allemaal in de startblokken om hun ijsbaan te openen en stiekem hopen ze in Delfgauw, Nootdorp en Pijnacker de eerste te zijn. Gezonde rivaliteit noemen we dat.

Maar ook rijden ouders voor dag en dauw naar De Uithof waar de kids ‘het vak’ leren. En daarom hebben we op dit moment meerdere toppers in het marathonwereldje, met Niels Overvoorde uit Delfgauw als het grootste talent.

Lokaal schaatstalent
Niels is pas 22 en rijdt met de grote mannen mee. Hij heeft op de Weissensee en in Zweden bij de Alternatieve Elfstedentochtlaten zien dat hij juist ook op natuurijs zijn mannetje staat. Laat die Tocht der Tochten dus maar komen! Het is al zo lang geleden, 1997. Niels was nog maar net geboren…

Lenie van der Hoorn-Langelaan won in 1985 de echte Elfstedentocht bij de vrouwen. Lenie woonde intussen in Ter Aar maar heeft op de sloten en vaarten achter de boerderij van haar ouders aan de Klapwijkseweg in Pijnacker de kunst geleerd.

Lokaal vakmanschap
Een man die alle aspecten van het schaatsen in zich verenigt, is de 65-jarige Nootdorper Rob Veldhoven. Hij is een fanatiek schaatser, is volop betrokken bij de DKIJV, een Delftse schaatsvereniging die voor de opleiding van jeugd nauw samenwerkt met de clubs in Nootdorp en Pijnacker. “Het is prachtig om te zien hoeveel positieve energie daarbij vrij komt”, zegt Rob die als techneut al tientallen jaren betrokken is bij de ontwikkeling van ‘steeds betere schaatsen’ en die zelf ook uitprobeert. De ideale combinatie van stabiliteit en flexibiliteit, daar draait het om volgens Rob.

Hij kan daar uren over vertellen en laat in zijn werkplaats aan de Gildeweg in Nootdorp zelfs geheimen zien die we voor ons moeten houden. De bondscoach van de succesvolle shorttracker, Jeroen Otter, komt regelmatig langs bij Technisch Bureau ERS in Nootdorp, het bedrijf van Rob Veldhoven. Maar ook marathonrijders rijden heerlijk op de ijzers uit Nootdorp. Onder meer Kurt Wubben en zijn formatie. Met Kurt hebben we een andere natuurijsheld uit de kern Pijnacker die heroïsche tochten heeft gereden met ijspegels aan de kin.

Ook dit jaar kunnen we alleen maar hopen dat we worden getrakteerd op een strenge winter met natuurijs op al dat oude en nieuwe water van Pijnacker-Nootdorp. Want onze bijzondere schaatstraditie houden we graag in stand!