De lekkerste recepten met producten uit Pijnacker-Nootdorp

‘Heerlijk uit onze streek’
Verse aardbeien, meloenen en tomaten zo uit de kas bij jou op tafel. Komkommers zoals ze horen te smaken. Brood, pannenkoeken en appeltaart gebakken van meel gemalen in de Nootdorpse molen Windlust. Vlees van koeien die naar hartenlust grazen in de Bieslandse polder. Groente geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Dat is ‘natuurlijk Pijnacker-Nootdorp’. Het inspireerde kok-restauranteigenaar Wouter Steeneveld tot het schrijven van een receptenboek waarin gebruik gemaakt wordt van al deze biologisch dynamische producten. Een heerlijk boek!

‘Heerlijk uit onze streek’ is de veelzeggende titel van het recepten- annex kookboek. Maar liefst tien boeren, kwekers en tuinders uit Pijnacker-Nootdorp vertellen erin over hun passie voor natuurlijk, biologisch en biologisch-dynamisch werken en hoe met hun producten de heerlijkste maaltijden zijn te maken. Ted Duijvestijn van het nationaal en internationaal toonaangevende Duijvestijn Tomaten in Pijnacker verwoordt zijn bedrijfsvisie: “Duurzaam werken voor een gezondere wereld. Het verantwoord kweken van producten draagt bij aan de gezondheid van mensen en dus aan een gezondere, duurzamere, betere wereld. Het is onze verantwoording de aarde niet uit te putten, niet armer te maken, maar juist rijker. Hoe wij dat doen? Regenwater opvangen, aardwarmte gebruiken, biologische gewasbescherming toepassen, CO2 uitstoot reduceren tot nul. Wij hebben een concept bedacht om van bladeren verpakkingsmateriaal te maken. Bio-based werken heet dat met een mooi woord. Wij geloven oprecht dat onze tomaten beter smaken doordat ze met liefde en respect voor mens en milieu zijn geteeld.”

Goed zijn voor de natuur
Jan Duijndam van Hoeve Biesland in Delfgauw sluit zich bij de woorden van Ted aan: “Met onze slagerij, bakkerij en groentetuin zijn we een complete, biologisch-dynamische boerderij. Het concept is eigenlijk simpel: als je goed voor de natuur zorgt dan zorgt de natuur ook goed voor jou. Alle producten komen van ons eigen land. Koeien produceren zo de beste melk, het lekkerste vlees en vruchtbare mest die we weer op het land en in de groentetuin verwerken. De groenten hebben zo hun ouderwets natuurlijke smaak en zijn zeker gezonder.”

Op vergelijkbare wijze werken ook Richard en Monique van Dijk van Aardbeienkwekerij Hoogsewetering in Pijnacker: “De aardbeien zijn een lust voor het oog en smaken heerlijk zoet. Alle zintuigen worden geprikkeld: zelfs de ouderwetse geur is geweldig. Natuur-verantwoord gekweekte aardbeien dragen bij aan de gezondheid. Ze zijn namelijk calorie- en vetarm, bevatten vezels, vitamine C, antioxidanten en kalium. Zo werken aardbeien bloeddrukverlagend.”

Ouderwetse smaak
Vader en zoon Pleun en Johan Struijk proberen in hun komkommerkwekerij De Kade in Nootdorp de ouderwetse smaak van komkommers te handhaven: “Dicht bij de natuur blijven. Zo natuurlijk mogelijk kweken. Alert zijn op de smaak van onze oer-Hollandse komkommer met zijn bekende diepgroene kleur. Door voortdurende innovatie in onze branche – waarin onze regio vooroploopt – is de komkommer steviger geworden, langer houdbaar en voor veel meer doeleinden te gebruiken. In salades, als dorstlesser en zelfs als snack. Een gezond alternatief voor snoepgrage kinderen. Uiteraard ook voor ouderen. Ons bedrijf werkt samen met een zaadveredelingsbedrijf dat zich toelegt op het kweken van varianten zoals witte komkommers en zelfs Russische en Chinese komkommers, die geschikter zijn om er augurken van te maken of om mee te wokken.”

Mensen komen van ver
In Oude Leede is de bio-kwekerij van Rob en Sandra van Paassen bekend. Veel passanten en bedrijven halen er hun producten. Rob: “Afhankelijk van het seizoen alle denkbare groenten. Van paprika en pepers tot en met paksoi en winterpostelein. Door vrucht- en plantwisseling putten we de grond niet uit. Insecten bestrijden luizen en ongedierte. Volkomen natuurlijk dus. Van Hoeve Biesland krijgen we hun ‘humest’. Een uniek product.” In Nootdorp kun je bij Kleur & Smaak van Sonja Janssen en Koert Hooijmans bij de kraampjes aan de Molenaar Blonkweg ook terecht voor biologisch geteelde groenten en fruit. Sonja: “Onze producten komen uit de volle grond. De beste akker in Nootdorp! Aan de Oudeweg. Pure klei. Kenners proeven het meteen. Weet je dat er mensen van ver komen om hier in Nootdorp oogmeloenen en spekbonen te halen!?”

Ontstaan receptenboek
Al deze producten inspireerden Wouter Steeneveld tot het maken van recepten en het samenstellen van een kookboek. Zijn horeca-collega’s Carlo Straver van Carlo Straver Culinair en Tom Beckers van restaurant Calva leverden ook recepten aan. Wouter, eigenaar van het naast molen Windlust gelegen restaurant De Vang: “Het idee ontstond tijdens een bijeenkomst van Citymarketing Pijnacker-Nootdorp en is omarmd door Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp. Ik werk, net als veel van mijn collega’s, al jaren met lokale en streekproducten. Daar wilde ik meer mee doen en het geweldige van deze producten aan zo veel mogelijk mensen bekend maken. Heeft uiteraard ook te maken met mijn passie voor koken. Tijdens mijn horeca-opleiding verdiepte ik me meer en meer in de oorsprong van producten en wilde ik perse weten hoe en onder welke omstandigheden ze groeien en bloeien. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid werden zo leidende begrippen in mijn werk en uiteindelijk in mijn restaurant. Dat dit alles nu leidt tot een lekker leesbaar en goed bruikbaar kookboek vind ik geweldig. Er staan recepten in van pannenkoeken bakken tot en met een luxe diner samenstellen. Geschikt dus voor beginnende en (meer) ervaren kookliefhebbers. De lokale producten staan centraal. Dat wordt zeker heerlijk genieten.”

Kleurrijk in tekst en beeld
Bij de presentatie van het boek roemde burgemeester Francisca Ravestein – ze staat met een mooie kook-actie foto in het boek! – de samenwerking tussen alle lokale ondernemers; ook in het voorwoord doet ze daar melding van: “Het feit dat je midden in de Randstad zo kunt genieten van wat onze directe omgeving te bieden heeft, is fantastisch. Pijnacker-Nootdorp heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. We zijn trots op onze voedselproducerende bedrijven die bekend zijn om hun innovatie en duurzame manier van werken. Het boek laat op kleurrijke wijze in beeld en tekst zien welke streekproducten we in onze gemeente rijk zijn en het nodigt uit om heerlijk te eten.”

Unieke samenwerking
Het receptenboek is het resultaat van een unieke samenwerking tussen lokale ondernemers.
Wouter Steeneveld bracht hen samen in dit boek: producenten van duurzame lokale producten, restaurants en cateraars, fotograaf, tekstschrijver, redacteur, vormgever en drukker. Een écht product uit Pijnacker-Nootdorp. Daar kunnen alle betrokkenen heel trots op zijn: vanuit een verrassende samenwerking is een ‘heerlijk boek’ ontstaan.