Een lokaal biertje

Eigenwijs: heerlijk bier van eigen bodem
Bij Grand-Café De Drie Heeren vertellen Gian Hesselt van Dinter en Paul Janssen onder het genot van een eigen gebrouwen biertje hoe het zo gekomen is. De Drie Heeren schenkt ‘Bruisend Pils’ en ‘Het Trippelende Blondje’, allebei gebrouwen voor de 50ste verjaardag van eigenaar Marcel Soeterbroek. Dat bruisende pilsje blijkt inderdaad behóórlijk bruisend en lekker! En, niet onbelangrijk: volgens Paul bruist het niet uit de fles, maar blijft het mooi ‘staan’.

Grote pannen
“Het begon er mee dat we bier gewoon lekker vonden. Maar we hebben allebei een technische achtergrond en we wilden weten hoe de techniek van het bier máken in elkaar stak. Dus begonnen we met een kant-en-klaar brouwblik. Na twee blikken waren we dat al zat en begonnen we met het echte werk. Twee grote pannen van zeventig liter op gas, echt ambachtelijk. Dat ging eigenlijk best goed. Zo goed dat onze vrienden vonden dat we dat bier ook maar moesten gaan verkopen. Dus ontwierp mijn neef Jeffrey Overvoorde etiketten, schreven we ons in bij de Kamer van Koophandel en waren we een officiële brouwerij, met alle bijpassende administratie”, lacht Paul.

Lokaal te koop
“Onze biertjes zijn 100 procent biologisch; we voegen geen enkel chemisch middel toe. We brouwen een paar vaste biertjes, het Eigenwijs Blond en Eigenwijs Zwart. Allebei te koop bij slijterij De Helm aan de Kerkweg. Rob Kouwenhoven, de eigenaar, is er helemaal enthousiast over omdat het lokaal is. Het leukst is een beetje experimenteren. Een bestaand recept uitproberen en dan perfectioneren. Een beetje meer of andere gist, meer of minder suiker. Alles is van invloed op de smaak. Volgend jaar gaan we met hop uit eigen tuin werken, dat zijn we nu aan het kweken. Puur Pijnackerse hop dus. Ons allernieuwste proefje is een heel fris en fruitig biertje. Dat is heel lekker geworden. Dat wordt een biertje voor de komende zomer”, geniet Gian nu al.

Toekomstplannen
“We staan nu op het punt van ‘gaan we uitbreiden of niet?’ Voor ons is het een hobby naast ons werk, maar willen we dat veranderen? We kunnen zo’n vijftig tot honderd liter per maand maken. Bier moet na het brouwen een paar weken in een klimaatkast staan en daar moet je de ruimte voor hebben. We zouden wel meer kunnen brouwen, maar waar laten we het dan? We weten het nog niet. Onze vrouwen hebben het steeds over het bijwonen van bierfestivals. Bier laten proeven met bijpassende hapjes. Dat hebben we nog heel even afgehouden…”