Florian Dirkse na wereldzeiltocht:

“De oceanen duurzaam bevrijden van de onacceptabele hoeveelheid plastic soep!”
Pijnacker-Nootdorp heeft een koploperspositie op het gebied van duurzaamheid. Naast de vele bedrijven in de gemeente die duurzaam en innovatief ondernemen, zetten ook bewoners zich op persoonlijke titel in voor een duurzamere samenleving. Zoals Florian Dirkse, die met zijn projecten een bijdrage wil leveren aan de strijd tegen vervuiling in het algemeen en in het bijzonder de plastic soep, die hij met eigen ogen heeft gezien.

Samen met een vriend (Arjen) zeilde Pijnackernaar Florian Dirkse met hun zeilboot de Pegasus ruim twee jaar lang de wereld rond. Voor de AVRO maakten ze er een 8-delige tv-serie over. Ze filmden oceaan-gerelateerde problemen en projecten over bijvoorbeeld duurzame vis, illegale visserij, toerisme en de plastic soep. Op alle oceanen constateerden ze gigantische vormen van vervuiling: met name de plastic soep is verschrikkelijk. De droom van Florian is de wereld ervan te bevrijden. Duurzaamheid en milieubewustheid zijn nu leidende begrippen in zijn leven.

Ernstige vervuiling
Florian Dirkse: “Het is fantastisch wat we gezien en meegemaakt hebben. Ongelooflijk hoe fascinerend flora en fauna zijn. Anderzijds gruwelijk te constateren dat wereldwijd op zoveel plekken die natuur ernstig aangetast en bedreigd wordt. Zo zeilden we op de Indische Oceaan door een kilometers lange olievlek. Gewoon midden op zee geloosd. Onze boot was pikzwart. Ernstig is ook de enorme plasticvervuiling. Niet te geloven als je dat niet zelf gezien hebt. Bijna altijd en overal zagen we plastic. Soms bergen en eilanden. Dat was wat we zagen dus onder water is het des te erger. Dodelijk voor het leven in de oceaan. Plastic wordt niet afgebroken. Microvezeltjes zaten en zitten overal aan, dus ook in en aan dieren.”

Inzetten voor duurzaamheid
Die ervaring zette Florian ertoe zich in te zetten voor duurzaamheid: “De wereld bewust maken van wat ons gedrag betekent voor de natuur en dat we die ten gronde richten. Via YouTube kwam ik in contact met Boyan Slat. Ik zag zijn Tedx Delft talk en heb hem toen gebeld. Hij hield zich al op het VWO en middels zijn studie bezig met technieken bedenken om de oceanen te bevrijden van de milieubelastende plastic soep. Uiteindelijk leidde onze samenwerking tot The Ocean Cleanup. Inmiddels worden er op de oceaan uitgebreide proeven gedaan. Momenteel ben ik betrokken bij een ander, nieuw project: The Great Bubble Barrier. Uitgangspunt is rivieren plastic vrij te maken, want daarvandaan komt – via grote wereldsteden – het meeste plastic.”

Bewust maken
“Over de projecten en op basis van mijn ervaring geef ik lezingen en help ik beginnende bedrijven. In Hellevoetsluis heb ik een zeilboot liggen die ik compleet heb opgeknapt en zeewaardig heb gemaakt. Mensen en bedrijven kunnen meezeilen. Zo breng ik mensen op een andere wijze in contact met de natuur. Ik wil mensen voortdurend wijzen op het gevolg voor het milieu van hun handelen of niet handelen. Vorig jaar ben ik gekozen tot Kapitein Iglo Nederland. Alle vis van Iglo heeft het duurzame viskeurmerk MSC, waarvan ze mede-oprichter zijn. Via mijn Iglo-ambassadeurschap kan ik ook mijn boodschap uitdragen.”