Winkelcentrum Parade Nootdorp

Relaxed winkelen dichtbij huis
De geur van paarden hangt er niet meer, maar de straatnamen refereren nog wel aan de tijd dat er vroeger op die plek een drafbaan lag. Destijds een begrip binnen de Nederlandse paardensport. Waar ooit paardenkoersen werden gehouden staat sinds 2003 Winkelcentrum Parade Nootdorp, door de oud-Hollandse gevels een ontwerp met een knipoog. Een groeiend aantal inwoners binnen de gemeentegrenzen zorgde voor een nieuwe behoefte aan winkelaanbod.

Vanuit de lucht is de vorm van de voormalige drafbaan nog goed te herkennen. Straatnamen als Koers, Galop en Renbaan benadrukken het verleden. De entree van het winkelcentrum aan de Zilveren Zweep is vernoemd naar de prijs die nog elk jaar tijdens de Nootdorpse kermisweek in augustus wordt uitgereikt aan de winnaar van de Kortebaandraverij. “Bij het ontwerpen van het winkelcentrum liet architect Sjoerd Soeters zich inspireren door de Dorpsstraat met zijn historische panden. Dat is terug te zien aan de gebogen vorm van de straten en aan de verschillende geveltjes. De naam van het winkelcentrum zelf refereert aan het voorstellen van de paarden voor een koers en aan een feestelijke optocht, een mooie associatie met gezellig winkelen langs een keur van etalages. Naast winkels maken ook 150 woningen en een aantal kantoorpanden deel uit van het geheel”, licht eigenaar van Jumbo Nootdorp en penningmeester van de winkeliersvereniging, Erwin Steendam, toe.

Ons kent ons
“Winkelcentrum Parade is dé plek waar iedereen elkaar tegenkomt en elkaar kent van bijvoorbeeld school, zwemles of van een van de vele (sport)verenigingen uit de buurt. Echt ons kent ons. Hier maken mensen nog een praatje bij de bakker of bij de kassa. Trouwe gezichten in de winkels zorgen ervoor dat klanten zich welkom voelen en weer terugkomen. Service staat hoog in het vaandel, denk aan het gratis parkeren in de overdekte parkeergarage die ruimte biedt aan 600 auto’s. Gratis parkeren geldt bovendien voor de hele dag en niet alleen de eerste twee uur. Die parkeerplaatsen zijn ook nodig want niet alleen Nootdorpers winkelen hier, ook inwoners uit omliggende gemeenten weten de weg te vinden. Elke woensdag is er een gezellige markt met specialisten op het gebied van kaas, noten, groente en fruit, vis, bloemen, brood en banket. Ook vindt op dit plein het jaarlijkse sinterklaasfeest plaats. Altijd een gezellige sfeer”, vertelt centrummanager Debby Leenen.

Ruim aanbod
“Dorpse gezelligheid, stadse allure” is de slogan van Winkelcentrum Parade. En dat is niet voor niets want met 70 winkels is er een ruim aanbod voor het winkelend publiek terwijl het intieme karakter van een dorp behouden blijft. Van modezaken voor jong en oud tot diverse supermarkten, van kapper tot makelaar. Ook specialistische zaken als een viswinkel of een fotograaf zijn er te vinden. Horecabedrijven voorzien in de behoefte om gezellig een kopje koffie te drinken, al dan niet met een lekker taartje of broodje.

Lokale samenwerking
“Na een aantal jaren waarin de detailhandel onder druk stond vanwege de economische crisis zijn op een na alle panden verhuurd”, vertelt Debby Leenen. Samen met het bestuur van de winkeliersvereniging is zij bezig nieuwe plannen te ontwikkelen. Zij omschrijft het winkelcentrum als een centrale plek in het dorp waar het comfortabel winkelen is. “Uit de enquête die we vorig jaar onder het winkelend publiek hebben gehouden is gebleken dat men activiteiten met muziek en sport op prijs stelt die in het hele centrum zouden moeten plaatsvinden. Die input nemen we mee bij het ontwikkelen van toekomstplannen. Niet alleen voor de evenementen, maar ook voor de uitdaging Parade klaar te stomen voor toekomstige ontwikkelingen met betrekking tot e-commerce. Daarbij willen we ook gaan samenwerken met lokale verenigingen en scholen om onze klanten nog meer bij het winkelcentrum te betrekken en onze betrokkenheid richting Nootdorp te tonen.”

Toekomst
Het bestuur van de winkeliersvereniging gelooft in de dorpse gezelligheid en wil hier een nieuwe invulling aan geven. Steendam: “De overtuiging is dat een gezellig winkelcentrum ook in de toekomst heel belangrijk blijft om bekenden te ontmoeten, de zintuigen te prikkelen of boodschappen te doen wanneer het jou uitkomt in plaats van te moeten wachten op een bezorgservice. Dorpse gezelligheid als tegenhanger van het meer afstandelijke internet. De mens is en blijft ook in de toekomst een sociaal wezen dat de behoefte heeft aan contacten en een praatje met anderen. We nodigen iedereen die ideeën heeft om winkelen in Winkelcentrum Parade nog gezelliger te maken uit om ze met ons te delen. En mee te doen! Want Winkelcentrum Parade Nootdorp is vooral van onze eigen inwoners.

De Nootdorpse drafbaan
Vanaf 1951 lag op de plek van Winkelcentrum Parade een paardendrafbaan. Gedurende 46 jaar zijn hier wedstrijden gehouden. Het publiek kon de paarden bijna aanraken, zo dichtbij kwamen ze. De oorspronkelijke grasbaan werd uitgebreid met een sintelbaan, wedkantoor en horecavoorzieningen. Heel bijzonder was het bezoek van koningin Juliana op 5 mei 1965. Vanwege nieuwbouw kwam er een einde aan de draverijen. Op 18 augustus 1999 werd de laatste wedstrijd verreden. De traditie wordt nog wel voortgezet aan de rand van Nootdorp op De Poort door de jaarlijkse Kortebaandraverij om de Gouden Zweep.

Wist je datje!
Wist je dat de Stichting Kortebaan Nootdorp de trotse winnaar is van de prijs Kortebaan van het jaar 2018 voor beste draverij?