“Geocaching: schatzoeken voor jong en oud”

“Weet je zeker dat-ie hier ligt? Ieuw, het is hier nat”, piept Norah. “Ja, maar jij bent de kleinste, jij kunt er makkelijker onder”, antwoordt moeder Carla, om zich heen spiedend of er geen dreuzels in de buurt zijn.

Het klinkt als een spannend boek, of als illegale praktijken, maar niets is minder waar. Moeder en dochter doen aan geocaching (spreek uit: dzjieokèsjing). Samen vormen zij team Doolhof. Geocaching is een avontuurlijk spel waarbij je op zoek gaat naar een cache: een doosje met een logboek, dat verstopt is in de openbare ruimte. De coördinaten staan op internet, zodat je met een GPS-apparaat (bijvoorbeeld je mobiele telefoon) op zoek kunt gaan naar de ‘schat’.

Geheime schat

De cache waar team Doolhof naar zoekt, zou volgens de aanwijzingen onder een brug moeten liggen. Na enig zoeken vindt Norah een broodtrommel met daarin een logboek. “Yes, er zitten ook leuke ruilspulletjes in!” Ze schrijft de datum en haar teamnaam in het boekje, terwijl Carla het online logboek in de Geocache-app invult. “Wauw, we hebben er nu al 300 gevonden!”, roept ze, terwijl Norah het doosje zorgvuldig terugstopt. Gelukkig zijn er geen andere mensen te zien, want de vindplaats moet natuurlijk wel geheim blijven!

Lekker buiten bezig

Geocachen is een leuke manier om lekker buiten bezig te zijn. Een gewone wandeling wordt zo al gauw een avontuur. En niet alleen voor kinderen. De groengebieden rond de dorpen Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw lenen zich prima voor een mooie wandel- of fietstocht langs een aantal caches. Maar ook in de dorpskernen kun je ze vinden. Vaak op plekken met een interessant verhaal. Zo leer je je woonplaats weer eens van een andere kant kennen.

Denkwerk

Houd je van puzzelen? Dan biedt geocaching bijzondere uitdagingen. Soms moet je wat moeite doen om aan de coördinaten van de cache te komen. Rekenreeksen, cryptische vragen, legpuzzels. Het daadwerkelijk vinden van de cache is dan bijna bijzaak. In andere gevallen hebben de eigenaren veel werk gemaakt van de behuizing van hun cache. Dan heb je speciaal gereedschap nodig om ze te pakken te krijgen: bijvoorbeeld een magneet aan een touwtje of een hengel. Of het zijn zogenaamde veldpuzzels: om bij het logboek te komen moet je ter plekke nog puzzelen hoe je de cache open krijgt. Hoe dan ook, geocaching is uitdagend voor jong en oud!

Cache-eigenaren

Maar wie zorgt er eigenlijk voor het onderhoud van al die caches? Dat
zijn cache-eigenaren zoals Dan en Monique Segijn uit Pijnacker. Als team Xiefehl_en_Mozique hebben ze al bijna 200 caches verstopt. “Het kost best een beetje tijd om ze allemaal na te lopen: zit er geen water in het doosje, is er nog genoeg schrijfruimte in het logboek?” Ze liggen verstopt, je moet goed zoeken en je komt op plekken waarvan je het bestaan niet wist. Toch weerhoudt het ze niet om nieuwe caches te plaatsen. “Op de kaart op geocaching.com kun je makkelijk zien waar de caches liggen. Delfgauw en Pijnacker liggen best vol, maar in Noot- dorp is er nog wel ruimte”, vertelt Dan. Omdat hij uit het onderwijs komt, heeft Dan de voorkeur voor cryptische aanwijzingen: “Mijn caches zijn qua uiterlijk redelijk eenvoudig en goed te vinden. Hoewel ik een hengelcache niet schuw, gaat het mij vooral om het spelen met taal, de verborgen boodschappen in de tekst.”

Doel

“Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby, maar wel eentje waar we goede vrienden aan hebben overgehouden”, zegt Monique, die doordeweeks voor de Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp werkt. “In de weekenden gaan we er vaak samen op uit. Geocaching geeft je een doel om in beweging te komen en lekker in de natuur bezig te zijn. Gelukkig is het groen in deze gemeente altijd dichtbij.”

Geocaching als reisgids

Het team Xiefehl_en_Mozique heeft al meer dan 40.000 ‘finds’ op zijn naam staan. Zelfs vakanties staan in het teken van geocaching. “We hebben geen reisgids meer nodig, de bijzondere plekjes vinden we via de caches en de bijbehorende verhalen”, aldus Monique. Carla van team Doolhof beaamt dit: “We hebben inderdaad plekken in Pijnacker-Nootdorp gevonden waarvan wij het bestaan niet wisten. En we zijn nog lang niet uitgezocht!”

Geen dreuzel meer zijn

Wil je ook een poging wagen? Beginnen met geocaching is eenvoudig. Verzin een originele teamnaam en registreer je daarmee op geocaching. com. Download daarna een geocaching-app op je telefoon. Zoek een leuke cache uit op de kaart en ga op pad. Gefeliciteerd, je bent niet langer een dreuzel!