Honderd procent gemotiveerd afval scheiden

Mieke van Veen van de Nieuwkoopseweg in Pijnacker deed een paar jaar geleden al eens mee aan een project van Avalex waarbij inwoners een ‘wedstrijdje deden’: wie houdt het minste restafval over? Dat was een kwestie van optimaal het afval scheiden in fracties zoals papier, groente- fruit- en tuinafval (GFT), glas, textiel en plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD).

Sinds dit ‘afvalscheidwedstrijdje’ is Mieke zich er nog meer bewust van hoe belangrijk het is om zorgvuldig met je afval om te gaan. Toen ze zich ging verdiepen in de materie van de ‘plastic soep’ in de oceanen, kwam daar nog een stukje bewustwording bij. Pijnackernaar Florian Dirkse is daarmee bezig geweest tijdens en na zijn zeilreis rond de wereld. Op bepaalde plekken in de oceanen ligt als gevolg van stroomrichtingen zo’n verzameling plastic op het water dat dit qua omvang vergelijkbaar is met een land als Frankrijk of nog groter. Er slingert wereldwijd overal en nergens ongelooflijk veel plastic en ander afval. “We krijgen het op ons bord terug via ons voedsel en we ademen letterlijk plastic in. Niet iedereen staat daar bij stil, maar het is wel zo. Beter omgaan met afval en werken aan een meer duurzame wereld is een zaak van overleven. Het gaat om de leefbaarheid van onze planeet voor de komende generaties. Ik wil mijn uiterste best doen om daar persoonlijk iets aan bij te dragen. En dus scheid ik heel bewust afval.”

Buitengebied
Mieke vertelt dat optimaal bezig zijn met afval veel tijd en energie vergt. Het begint eigenlijk al met boodschappen doen. Wie dat bewust doet, zorgt ervoor dat hij of zij die dingen koopt, waar zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal bij komt kijken. Ze vindt dat ‘aan de voorkant’, dus bij de productie, veel bewuster gehandeld zou moeten worden. Ze vindt het een goede zaak dat de landelijke overheid bezig is met het invoeren van statiegeld op plastic flessen en daarna ook op blik. “Wist je dat er jaarlijks flink wat koeien overlijden door inwendige bloedingen als gevolg van het eten van gras of hooi met scherpe metalen stukjes er in? Die zijn afkomstig van blikjes die tijdens het maaien van bermen zijn vermalen. Dat is toch afschuwelijk.”

Afvaltips voor de feestdagen
December komt eraan, de maand van gezelligheid, cadeautjes en lekker eten. We hebben dan veel meer afval dan normaal. Doe als Mieke en voorkom extra afval. Een paar tips.
Gebruik restjes eten voor een nieuwe maaltijd
Met de kerstdagen en oud en nieuw heb je altijd veel over. Gooi dit niet weg, maar wees creatief en gebruik het de dagen erna.
Geef eens wat anders cadeau!
Een cadeau waar jij niet zo blij mee bent, is misschien juist wel leuk voor een ander. Of kijk eens bij de kringloopwinkel.
Alternatieve Sint of Kerst
Doe het cadeautjes dobbelspel met tweedehands cadeautjes of spullen waar je zelf vanaf wilt. Hilarisch! Of ruil je kerstversiering of feestverlichting eens met de buren.

“ Als je heel goed scheidt, hou je bijna geen restafval over.”

Thuis afval goed scheiden
De gemeente Pijnacker-Nootdorp is bezig om in de hele gemeente Het Nieuwe Inzamelen in te voeren. Dit is een systeem waarbij inwoners en bedrijven zo veel mogelijk zelf het afval scheiden in herbruikbare fracties. Het grondidee is dat je thuis kliko’s krijgt voor GFT, papier en PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen, drinkpakken). Het restafval gaat in de restafvalcontainer, die vind je in de wijk. Voor een aantal wijken met ondergrondse afvalinzameling en het buitengebied is daar een uitzondering op gemaakt. Mieke van Veen heeft dus nog steeds een (grijze) kliko voor het restafval. Een deel van het GFT composteert ze.

Thuis is efficiënter
Ze staat achter het idee van zelf je afval scheiden. “Onderzoek wijst uit dat thuis afval scheiden efficiënter is dan wanneer een inzamelaar dat achteraf doet. Met thuis scheiden bereik je de beste resultaten. En als je goed scheidt, dan hou je bijna geen restafval over.” Per huishouden leveren de inwoners van Pijnacker-Nootdorp gemiddeld nu nog een kleine tweehonderd
kilo restafval per jaar aan. Dat moet via Het Nieuwe Inzamelen terug naar honderd kilo maximaal. Maar eigenlijk kan dat dus nóg veel minder worden. Het grootste probleem is dat er nog veel te veel GFT-afval in het restafval zit. En dat gaat allemaal naar de verbrandingsoven, zonde! Het gevolg is dat de kosten oplopen en de echte goede scheiders niet worden beloond met een lager tarief. Het weerhoudt Mieke van Veen er niet van om door te gaan met optimaal scheiden. Een leefbaardere wereld vindt ze veel belangrijker dan een beloning in de vorm van een lager tarief! 

Afvalweetjes, wist je dat …
•kookafval en etensrestjes bij het groente-, fruit- en tuinafval mogen? • kapotte kerstversiering bij elektrische apparaten hoort? Je kunt dit kwijt bij sommige winkels of de milieustraat. • gebruikt frituurvet nog eens herbruikbaar is? Doe het terug in een lege plastic fles en lever het in bij de milieustraat.

 “ We ademen letterlijk plastic in en we krijgen het op ons bord.”