“In Pijnacker ben ik uit de hectiek. Ik voel me hier heerlijk!”

Ze schitterde in grote musicals als Miss Saigon, Rent, Les Miserables, Sister Act en On your Feet. Speelde hoofdrollen in The Wiz, Mamma Mia, The Bodyguard en recentelijk in Tina Turner. Musicalster, zangeres, schrijfster en coach Nurlaila Karim geniet intens van haar gezin en familie. Zo woont ze in dezelfde straat als haar broer met zijn gezin. Zwemmen in zee, dansen en schrijven hebben haar door de coronaperiode geholpen, die zij als gevoelsmens pittig vond: ”Niemand kan toch een jaar zonder knuffelen?”

Sinds anderhalf jaar woont Nurlaila met haar drie kinderen Jay (18), Gaia (17) en Julia (11) in een sfeervolle woning in Pijnacker vlakbij de Groen-zoom. “Ik vind het heerlijk hier. We zitten lekker centraal. In een kwartier-tje zitten de kinderen met de Rand- stadrail op school in Rotterdam. Ideaal! Ik denk dat ik hier een hele tijd blijf wonen. Ik heb op plekken gewoond met veel reuring, zoals de Amsterdam-se Pijp en hartje Rotterdam, maar was bij mijn broer aan het oppassen toen ik besefte: ik wil hier helemaal niet weg! Toevallig stond er in dezelfde straat een woning leeg en een maand later had ik de sleutel. Met onze labrador Floortje liep ik vaak in de Groenzoom. Nu loop ik er hard om fit te blijven. Ook de Dobbeplas met het hondenbos is voor mij bekend terrein, want ik heb zes jaar op Ypenburg gewoond.”

Indonesische roots
“Mensen denken altijd dat ik een Marokkaanse achtergrond heb, maar dat is niet zo. Mijn vader komt uit Suma-tra, Indonesië, en werkte als chef-kok. Mijn moeder is Surinaams. Zij hebben elkaar op Scheveningen ontmoet. Toen zij in Nederland kwamen wonen heeft mijn vaders familie de voornaam van mijn opa aangenomen: Karim. Mijn vaders naam is Robbani. Als ik in Indonesië zou wonen zou ik Nurlaila Robbani heten, dochter van Robbani. Ik ben er als jong meisje geweest en spreek ook Bahasa (= Indonesisch).”

Familie
Opgegroeid in de Van Ostadelaan in Rijswijk, bracht Nurlaila veel tijd door in Delft en op Scheveningen: “Ik speelde voor het Centraal Station viool om geld te verdienen voor in de schoolkantine en zong op de boulevard. Ook heb ik in het Kurhaus gewerkt. Vanaf mijn 17e zat ik in verschillende bandjes, maar ben gaandeweg de lol in muziek maken kwijtgeraakt. Gelukkig heb ik dat nu weer teruggevonden. In onze tuin hebben wij een studio waar ook de kinderen muziek maken. Gaia heeft onlangs zelfs een eigen videoclip gemaakt. Met Julia, die bij de Lucia Marthas dansacademie zit, heb ik samen op het podium gestaan bij On your Feet. Dat was zó bijzonder. Ik speelde de moeder van Gloria Estefan en zij de jonge versie van Gloria. In onze eerste scene moest ik haar uitfoeteren en dat vond ik heel erg om te doen, dat ging zo tegen mijn moedergevoel in.”

Coaching
“Ik had nooit last van mijn stem. Maar twee jaar geleden tijdens de musical Mamma Mia is het me overkomen. Ik had hectische jaren in het theater achter de rug, een scheiding, een operatie en mijn vader was overleden. Ik dacht: het enige waar ik op kan vertrouwen verlaat me nu. Ik heb moeten leren accepteren om anders te zingen, een keer niet te knallen, dat vond ik heel heftig. In de jaren ervoor had ik de basis- en mastercoach opleiding Neurolinguïstisch Program-meren (NLP) gevolgd en vervolgens mijn eigen coachingsmethode voor zingen ontwikkeld. Wij zijn destijds als het ware van straat geplukt en zongen vanuit ons hart, nu moet alles perfect maar hoor je soms geen ziel. Op de Markt in Nootdorp heb ik een jaar mijn eigen coachingspraktijk gehad, maar door corona kwam dat niet echt van de grond. Nu ga ik in Rotterdam samenwerken om startende onderne-mers te coachen met daarnaast 1-op-1 zangcoaching op locatie.“

Toekomst
plannen
“Ik wil weer gaan optreden met een band! Classics en jaren 80 muziek, maar in een ander jasje, akoestisch. Het moet licht en vrolijk zijn, want ik denk dat mensen daar behoefte aan hebben. Easy listening met af en toe een dansje. Ook heb ik mijn tweede kinderboek geschreven: Een koning poept niet! Daar wil ik een kinder-musical van maken. En misschien gaan we weer spelen met Tina Turner de musical!”

Nurlaila Karim: “Ik wil weer gaan optreden met een band! Classics en jaren 80 muziek, maar in een ander jasje.”

Wist je dat als je haar nieuwste kinderboek bestelt Nurlaila het persoonlijk bij je komt afleveren en een liedje zingt? Kijk voor info op www.nurlailakarim.nl.

“Mensen kunnen wel weer wat vrolijkheid gebruiken.”