“Fotograferen is voor mij als dansen: sierlijkheid vastleggen in een beeld.”

Een prestatie om trots op te zijn: de Nootdorpse Jill Streefland won in 2019 maar liefst twee prijzen. Een foto award bij Bruid & Bruidegom Magazine én de prijs voor Beste Trouwfotograaf 2019 in Nederland, België en Luxemburg georganiseerd door Masters of Wedding Photography. Dat smaakt naar méér!

Aan de muur van haar kantoor hangen de prijswinnende foto’s. Allemaal verschillend: een liefdevolle omhelzing van een vader met zijn kinderen, bruiloftsgasten van wie het plezier afspat en een klein meisje, vastgelegd op het moment dat ze nét niet bij de snoepjes kan die op tafel staan. Wat ze gemeen hebben, is dat er iets gebeurt. De kijker is als toeschouwer onderdeel van de situatie en voelt de emotie van het moment. Een verhaal met meerdere lagen verteld door één enkel beeld, juist dat is typerend voor een ‘echte Jill’.

Droom

Creativiteit zat er bij Jill altijd al in: zeven jaar danste ze bij een Braziliaans showballet, waarna ze als freelance danseres onder andere naar Ibiza reisde voor een tv-special van Frans Bauer en optrad voor Nederlandse militairen in Bosnië. Een toekomst als danslerares zag ze niet zitten. Na een studie Personeel en Arbeid werkte ze als accountmanager en HR adviseur. Ondanks het feit dat het werk haar prima afging, merkte ze dat ze niet op haar plek zat. Jill: “Omdat ik onze jonge kinderen vaak fotografeerde, stelde mijn vriend voor om iets met fotografie te doen. Hij zag dat ik daar blij van werd. Een passie was geboren!” Na een opleiding aan de Fotovakschool gaf ze een kleine vijf jaar geleden haar baan op toen bleek dat werk én foto-opdrachten niet meer samengingen. “Ik had niet de intentie om beroepsfotograaf te worden. Het was mijn droom, maar ik had niet gedacht dat die werkelijk zou worden. De keuze om mijn baan op te geven was een groot risico, maar ik dacht: waar word ik nou blij van?”

Betrokken

“Tijdens ceremonies kan ik soms zo ontroerd worden dat de tranen over mijn wangen lopen. Door de corona- crisis zijn veel bruiloften uitgesteld, maar er is ook een bruidspaar dat juist wel wil trouwen. De wereld staat op pauze, voor veel mensen is de corona- crisis een moment van reflexie. Mijn verwachting is dat als het weer mogelijk is, bruiloften nóg intenser gevierd zullen worden dan tot nu toe. Door momenteel geen bruidsreportages te kunnen maken, besef ik eens te meer dat mijn passie daar ligt. Ik mis het enorm. Omdat ik meer tijd beschikbaar heb, richt ik me nu op boudoir- fotografie: het vastleggen van een vrouw in haar kracht. Dat stond al langer op mijn wensenlijstje. Sommige bruiden geven voor de bruiloft deze reportage cadeau aan hun aanstaande.”

Awards

“Ik wil graag de beste zijn in wat ik doe. Om mezelf te toetsen stuur ik foto’s in naar wedstrijden. Het is natuurlijk een hele eer om prijzen te winnen, maar ‘beste fotograaf’ genoemd worden vind ik onwerkelijk. Er zijn zoveel goede fotografen en er is nog veel dat ik wil leren. Bruidsparen mee terugnemen naar het gevoel dat ze hadden tijdens hun bruiloft, daar draait het voor mij om. We weten nu: niets is meer vanzelfsprekend.”