Jonge onderneemster met eigen kraamzorgbedrijf

De kraamverzorgende – voor een nieuwbakken moeder beter bekend als reddende engel, therapeut en kok in één. Als mama in spé kun je kiezen voor een bureau, maar ook voor een zzp’er. Wist je dat Pijnacker-Nootdorp maar liefst 21 van dit soort multitalenten rijk is? De 34-jarige Iginia Tilocca is een van hen. Na een traumatische bevalling werd ze zo fijn verzorgd, dat ze besloot om zelf ook kraamverzorgende te worden.

De Nootdorpse Iginia bevalt zeven jaar geleden in België met een spoedkeizersnede van haar zoontje. “Ik lag zes dagen in het ziekenhuis. Daar werd ik door de kraamverpleegkundigen zo goed verzorgd dat ik dacht: ‘dit wil ik ook doen’. Anderhalf jaar later zijn de vader van mijn zoontje en ik helaas uit elkaar gegaan en ben ik terugverhuisd naar Nootdorp. Toen heb ik meteen de kans gegrepen om de opleiding tot kraamverzorgende te doen.”

Ondernemerschap
Na bijna drie jaar in dienst te hebben gewerkt, waagt Iginia de overstap naar het ondernemerschap. “Ik wil graag zelf dingen ondervinden en ben gewend veel te regelen. Dat komt doordat ik op professioneel niveau heb getennist. Vriendinnen die al in het vak zaten, gaven – wanneer zij ‘vol’ waren – gezinnen aan mij door. Daardoor liep het al snel goed! In de regio zien we elkaar niet als concurrentie. Natuurlijk is het wel leuk je te onderscheiden: zo spreek ik zes talen waardoor ik ook expats kan helpen.”

Niet te plannen
Eerlijk is eerlijk: baby’s laten zich niet plannen. Slechts 4 à 5% van alle vrouwen bevalt op de uitgerekende datum volgens Ouders van Nu. Als zelfstandig kraamverzorgende weet je dus nooit wanneer je precies werkt. “Ik neem twee gezinnen per maand aan,” aldus Iginia. “Een enkele keer drie. Ik kijk naar de situatie om te bepalen hoe intensief een moeder en kind zorg nodig hebben: geplande keizersnede? Wel of geen borstvoeding? Eerste of derde kindje? Soms heb je acht dagen achter elkaar gewerkt en bevalt de moeder van het volgende gezin te vroeg, dan werk je dus zestien dagen achter elkaar. Een andere keer ben je een week vrij.”

Zzp-netwerk
Omdat Iginia de zorg voor haar zoontje alleen draagt, is ’s nachts assisteren bij een thuisbevalling meestal geen optie. Iginia: “Hier ben ik open en eerlijk over naar mijn gezinnen. Ik leg dan uit dat er een achterwacht is. Met alle zzp’ers uit de regio hebben we een WhatsApp-groep. Kunnen we zelf niet meteen naar een gezin toe, dan doen we hierin een oproep. Denk aan: ‘Lieve collega’s ik zit omhoog. Gezin in Pijnacker. Tweede kindje. Borstvoeding. Zoveel dagen.’ Er kan altijd wel iemand. Zo helpen we elkaar.”

Liefde
Twee jaar nadat Iginia aan de slag is gegaan als ondernemer is ze nog altijd blij met de overstap. “Het is echt je eigen ding. De liefde die je erin stopt, krijg je terug. Dat merk je aan je gezinnen en recensies. Wanneer je bij een tweede of derde kindje weer mag kramen weet je helemaal dat het de eerste keer geslaagd was!”

“Baby’s laten zich niet plannen.”