Jubilerende ijsverenigingen verlangen naar een strenge winter

Hiep, hiep, hoera! IJsvereniging Pijnacker, de Nootdorpse IJsclub en IJsvereniging Voorwaarts Delfgauw bestaan dit jaar 125 jaar. Het blijkt toen een superkoude winter geweest te zijn, waarschijnlijk zijn daarom in 1895 de verenigingen opgericht.

Voor het schaatsen op de eigen ijsbanen zijn de verenigingen afhankelijk van natuurijs en dat is er helaas niet iedere winter. Het hele jaar door worden wel andere activiteiten georganiseerd. De jubileumactiviteiten zijn door de omstandigheden voor een deel in de ‘ijskast’ gezet.

IJsvereniging Pijnacker
“De eerste jaren vonden de schaats- activiteiten plaats op de Oostlaanvaart en op de Plas van Buijsen, daarna op de sloten van de Groenteveiling. Later werd er een echte schaatsbaan gemaakt langs het spoor tussen de huidige Goudenregensingel en de
Weigelialaan. Ook werd er geschaatst op het land van Joop van Adrichem aan de Zuidweg. Vanaf 1975 is de vereniging neergestreken aan de Rijskade”, vertelt voorzitter Peter Suyker.

Trainingen op de Uithof
“Onze vereniging wacht niet alleen op natuurijs, maar is zes dagen in de week te vinden op De Uithof in Den Haag voor trainingen”, zegt bestuurslid en tevens jeugdcoördinator Jacqueline van Winden. De jeugdleden, volwassenen en ‘de specials’ rijden er hun trainingsrondes en op zondag soms nog wedstrijden. ‘De specials’, 13 jaar geleden opgericht door Joop Koot, hebben een lichte beperking maar hebben heel veel plezier in het schaatsen en zijn super-fanatiek. “In de zomer organiseren wij zogenaamde ‘landtrainingen’ om de spieren in conditie te houden. Er wordt gefietst, geskeelerd en aan krachttraining gedaan.”

“ 8oo schaatsers klunend over de dijk, geweldig.”

Koninklijk
IJsvereniging Pijnacker is een gezellige vereniging met 670 leden die draait op vrijwilligers en betrokken ouders. “Wij kregen zelfs een koninklijke erepenning”, vertelt Peter. In de winter wordt er een schaatskamp georganiseerd en in april nog een kampweekend. Zodra in november de schapen van het land zijn, wordt het land aan de Sportlaan onder water gezet en begint het wachten op de kou. “Kampioene: Jutta Leerdam is in haar jeugd ooit bij ons begonnen. Wil je net zo goed worden als Jutta Leerdam, dan moet je bij ons komen schaatsen”, glundert Peter.


De Nootdorpse IJsclub
De Nootdorpse IJsclub is een gezonde vereniging met een functioneel clubhuis, goed materiaal en een mooie (skeeler)baan. “Dat is niet altijd zo geweest”, vertelt Hans van der Sman die al 56 jaar in diverse functies bij de IJsclub is betrokken. In 1969 was er zelfs een financiële schuld bij de bank en bij boer Piet Post. “Piet heeft ons de schuld kwijtgescholden. Ook verlichting moest zelfs wel eens worden geleend. Nu is alles fantastisch in orde”, vertelt voorzitter Hans van de Sande.


Skeeleren
“Omdat er weinig natuurijs is, doen wij er andere activiteiten bij. Vanaf 1993 is er een actieve hardloopgroep, de Dobbelopers. Zelfs Joris Voorhoeve, toen minister van Defensie, heeft de halve marathon bij ons gelopen. In de zomer wordt er veel geskeelerd en is de skeelerbaan een aantal avonden
NatuurlijkPN.nl 9
gereserveerd voor verschillende skeelerclubs”, zegt Van de Sande. “Wij hopen op een strenge winter zodat wij net als in 1997 weer een Dobbetocht kunnen organiseren: een tocht over de Dobbeplas, richting Delftse Hout en klunen over de dijk. Een stempel halen bij de stempelpost en dan weer terug. 800 mensen schaatsten mee, dat waren nog eens tijden”, grijnst Van der Sman. “Zodra er voldoende vorst in aantocht is, wordt de baan onder water gezet. En als de baan opengaat, is er oud-Hollands schaatsplezier op een prachtig-verlichte baan, met uiteraard heerlijke koek en zopie”, vertelt Van de Sande trots.

Voorwaarts Delfgauw
De baan in Delfgauw ligt sinds 1999 op de huidige plek aan de Rijksstraatweg, eerder moest IJsvereniging Voorwaarts Delfgauw verkassen voor de komst van de wijk Emerald. “Het bijzondere is dat deze ijsbaan eigendom is van de IJsvereniging”, vertelt Arie Gravesteijn. Arie is al 50 jaar bestuurslid waarvan 48 jaar als penningmeester. “Ooit is de baan in 1937 gekocht voor 4750 gulden. Er is een mooi clubhuis ‘Het IJskristal’ en de
baan ligt er goed bij. Onze oude voorzitter Jan de Wilde noemde onze baan zelfs onze Alma-Ata-baan, genoemd naar de hoogste ijsbaan ter wereld. Zo trots was hij.”


Vaandel
Anneke Bitter is zes jaar voorzitter. “Tijdens mijn voorzitterschap hebben wij 1,5 dag kunnen schaatsen. Kinderopvang Zon maakt nu gebruik van clubhuis ‘Het IJskristal’. Verder is er van september tot en met half april één keer in de twee weken een klaverjasavond. Jan Langeveld organiseert dit al zo’n 20 jaar. De jaarvergadering in november wordt altijd gevolgd door een bingoavond met mooie prijzen. IJsvereniging Voorwaarts beschikt over een echt vaandel dat al 123 jaar oud is. Onlangs is het vaandel helemaal opgelapt en ziet het er weer op en top uit”, vertelt Anneke enthousiast. “De vereniging heeft een hecht bestuur met gezellige mensen, iedereen heeft z’n taak en voert die taak zo goed mogelijk uit! We verlangen echt naar een lange ijsperiode, zodat de borden ‘baan open’ kunnen worden opgehangen op de bruggen”, besluit Arie.

“ Toegekende koninklijke erepenning is de kers op de taart.”