“In Pijnacker-Nootdorp is altijd iets te doen”

De saamhorigheid, het hechte verenigingsleven en de vele vrijwilligers
die culturele evenementen organiseren, dát is de meerwaarde van
wonen in het landelijk gelegen Pijnacker-Nootdorp. Er is een ruime keuze op cultureel gebied: van beeldende kunst tot muziek, zang, dans en toneel. Als toeschouwer genieten of zelf deelnemen: alles kan.

Kenmerkend voor Pijnacker-Nootdorp zijn de talloze evenementen die sinds jaar en dag door enthousiaste vrijwilligers worden georganiseerd. Denk aan Koningsdag dat jaarlijks in alle kernen wordt gevierd, de alom bekende Nootdorpse Kermisweek met de kortebaandraverijen of de kunstmanifestatie De Verbeelding.

Tijdens dit culturele weekend, dat al meer dan 25 jaar plaatsvindt, voert een speciale kunst- en cultuurroute de fietser of wandelaar langs de meest uiteenlopende locaties met tal van optredens en exposities van lokale kunstenaars.

Evenementen

Maar ook voor nieuwe initiatieven is ruimte, zoals voor het Dobbe Lentefestival. Een gezinsuitje bij uitstek: overdag een speciaal activiteitenprogramma voor kinderen, omlijst door muzikale optredens en gezellige foodtrucks en een avondprogrammering voor volwassenen. Zuidpop en NootPoP, andere jonge muzikale evenementen, bieden een podium aan zowel jong als ouder regionaal talent.

Lokale ondernemersverenigingen geven eveneens een impuls aan cultuur. Het Straattheaterfestival in Pijnacker is hier een goed voorbeeld van. Daar-naast is er een breed aanbod aan overige culturele activiteiten.

Podiumkunsten

Dansen, zingen, muziek maken of toch liever deel uitmaken van een theatergezelschap? Het is allemaal mogelijk. Het recent verbouwde theater CulturA & Zo in de Dorpsstraat in Nootdorp staat open voor iedereen. Bekijk een optreden van de dansschool, luister naar een muziekvoorstelling of geniet van stand-up comedy of een film. Ook op andere locaties zijn door het jaar heen uitvoeringen van de verschillende toneel- en muziekverenigingen die de gemeente rijk is.

Beeldende kunst

Van kleinere beelden binnen woonwijken tot de grote beelden bij de entree van Pijnacker, Nootdorp of Delfgauw: er is veel kunst te zien in de openbare ruimte. Een wandeling combineren met het bekijken van kunst? Dat kan! Er is zelfs een kunstroute door Nootdorp, waarbij kinderen aan de slag kunnen.

Monumenten

Ook aan het verleden wordt aandacht besteed binnen Pijnacker-Nootdorp. Zo zijn er 90 gemeentelijke monumenten en 17 rijksmonumenten waarvan sommige tijdens Open Monumentendag te bezichtigen zijn. De historische verenigingen in Pijnacker en Nootdorp organiseren regelmatig activiteiten en hebben inmiddels diverse publicaties uitgebracht.

Bibliotheek Oostland

De drie vestigingen van Bibliotheek Oostland zijn gevestigd in het vernieuwde CulturA & Zo in Nootdorp, in Buurt & Zo in Pijnacker en in het recent geopende Buren van Delfgauw. Naast de lezersservice bieden ze ook andere diensten en activiteiten: van debat tot ontmoeting, van taalondersteuning tot codeclub, het kan allemaal bij de bibliotheek.

Cultuurnota

Dit jaar is er een nieuwe Cultuurnota gemaakt, waarbij de inbreng van inwoners en culturele organisaties is meegenomen. De ambitie van de gemeente is duidelijk: cultuur meer op de kaart zetten en het culturele aanbod de komende jaren nog beter afstemmen op de grootte van de gemeente. Want cultuur verbindt, verwondert, verrast en draagt bij aan sociale ontwikkeling. Daarom investeert Pijnacker-Nootdorp niet alleen in een gevarieerd aanbod voor volwassenen, maar ook in cultuur-educatie voor kinderen, waarbij er wordt samengewerkt met het onderwijs. Door kinderen op jonge leeftijd in contact te brengen met kunst in al haar vormen, leren ze hun fantasie te gebruiken, te kijken naar hun omgeving en te vertellen over wat ze zien, horen en voelen. Want ‘jong geleerd, is oud gedaan’.

Buurtknip

Bewoners die een leuk idee hebben voor een culturele activiteit voor hun buurt, kunnen bij de gemeente een bijdrage aanvragen via de Buurtknip. Kijk op www.pijnacker-nootdorp.nl/buurtknip en realiseer dat idee!

Kortom, het hele jaar door worden voor jong en oud evenementen
georganiseerd. Je bent van harte welkom!