“Ik blijf terug komen in Pijnacker”

Profvoetballer Mike van Duinen woonde in zijn
jeugdjaren lange tijd in Pijnacker en bewaart daar
goede herinneringen aan. Waar Mike ook voetbalt, hij komt regelmatig terug in het dorp van zijn jeugd. Hij heeft er nog veel vrienden, die op hun beurt Mike overal waar hij voetbalt, komen opzoeken. Mike heeft gespeeld bij ADO Den Haag, Fortuna Düsseldorff, Excelsior Rotterdam en nu staat hij onder contract bij PEC Zwolle.

De snelle aanvaller speelt alweer een tijdje bij PEC Zwolle maar hij was de eerste maanden van het nieuwe seizoen niet op de televisie rennend, vliegend en schietend te bewonderen vanwege een gebroken middenvoetsbeentje. Daar is Mike met succes aan geopereerd.

Wat is PEC Zwolle eigenlijk voor club als je het vergelijkt met je vorige clubs? “PEC heeft veel gelijkenissen met Excelsior, alleen is het allemaal net iets groter. Zowel ADO, Excelsior als PEC zijn warme clubs met veel vrijwilligers die je zowel op als naast het veld met alles willen helpen. PEC leeft heel erg in de regio en je merkt dat veel mensen nauw betrokken zijn bij de club.”

Je hebt een tijdlang in Pijnacker gewoond. Hoe lang precies en hoe kijk je terug op die tijd? “Ik heb ongeveer acht of negen jaar met veel plezier in Pijnacker gewoond. Een groot gedeelte van mijn vriendengroep heb ik in Pijnacker leren kennen bij Oliveo Voetbal. Ik kom daardoor nog regelmatig in Pijnacker om ze aan te moedigen.”

Wat vind jij het meest bijzondere van Pijnacker en wat is het mooiste plekje buiten het veld van Oliveo dan? “Pijnacker is gewoon een heel prettige plek om te wonen en te zijn. Ja wat is de mooiste plek? Dan kies ik toch voor waar ik gewoond heb. Ik woonde in Tolhek tegenover de basisschool. Na school gooide ik dan snel mijn tas thuis af en ging ik direct weer naar buiten om lekker te voetballen of om andere spelletjes te doen. Ik heb hier prachtige jeugdjaren meegemaakt.” 

Je hebt in je jonge jaren een aantal jaren bij Oliveo gespeeld. Wat was en is het voor club? Wat heb je er geleerd? “Ik weet nog dat ik een proeftraining mee heb gedaan bij Oliveo. Ik werd meteen goed opgevangen en voelde mij daar prettig. Er hing een gemoedelijke sfeer en we speelden ook nog eens op een goed niveau. Zo speelden we in de D-jeugd (leeftijd 11 of 12 jaar red.) tegen clubs als ADO en Feyenoord. Ook nu voelt Oliveo nog als mijn club en kom ik er waar mogelijk nog vaak kijken.”

Er is bij Oliveo nu een echt Mike van Duinen Jeugdtoernooi. Hoe vind je dat? “Natuurlijk vind ik dat super! Ik ben erg dankbaar en trots dat ze een toernooi naar mij hebben vernoemd. Afgelopen jaar was de eerste editie en ik vond het mooi om te zien hoe de kinderen het naar hun zin hadden tijdens het toernooi.” 

Waar woon je nu en is er een kans dat je ooit terugkeert in Pijnacker? “Ik woon op dit moment in Rijswijk en Zwolle, dat bevalt mij heel erg goed. De kans is groot dat ik na mijn carrière weer in Rijswijk neerstrijk. Ooit terug naar Pijnacker? Zeg nooit nooit. Het blijft daar heerlijk ruim en groen wonen!”

Voorlopig is natuurlijk alle aandacht gericht op je leven en werk als profvoetballer, maar denk je wel eens over wat je daarna gaat doen? “Ik denk er zeker over na, al vind ik het wel erg lastig. Voordat ik als profvoetballer begon, wist ik eigenlijk ook al nooit wat ik wilde gaan doen en daar is nog niet zoveel in veranderd. Voor nu hoop ik het nog wel even als profvoetballer vol te houden en focus ik mij daarop.”

Wil je nog mensen noemen die voor jou belangrijk waren in Pijnacker of ze de groeten doen? “Mijn vriendengroep waar ik vroeger bij Oliveo mee gevoetbald heb. Ik zal ze niet allemaal bij naam noemen. Of het nou in Duitsland of in Zwolle is, ze volgen mij en komen altijd een paar keer per jaar naar een wedstrijd kijken. Echt topgasten!”