Natuurgidsen over onze groengebieden
“Hoe meer je weet, des te scherper je kijkt.”

Groenzoombeheerder Cor Noorman zei onlangs: “Hoe meer je van de natuur weet, des te meer je gaat zien.” Een natuurgids denkt vaak: ‘Ik zie wat jij niet ziet.’ Niet uit arrogantie maar juist om te laten zien wat er te zien is, inclusief tekst en uitleg daarover. 

Geert van Poelgeest, voorzitter van Natuurlijk Delfland, is een pure natuur-man. Zijn leven lang is hij dol op alles wat de natuur aan moois te bieden heeft. Hij is heel graag in de natuur. Dit doet hij alleen, met zijn echtgenote Marian, die nog veel scherper kijkt dan hijzelf, of met een groep liefhebbers. Geert vindt het prachtig om zijn kennis te delen. 

Leren van de natuur
Ben je nooit bang dat mensen die meegaan op excursie er nog meer van weten dan jij? Aldus een vraag aan de natuurvorser. Het antwoord: “Nee, juist niet. Ik vind het mooie van een natuurexcursie juist het delen en uitwisselen van kennis. Je kunt zo veel van elkaar leren. Zij van mij maar ik juist ook van hen. Het is altijd leerzaam en aan het eind van een uitstapje of excursie weet je meer dan aan het begin. Een collega moest een excursie leiden in het Staalduinse Bos. Haar gezelschap bestond uit allemaal topmensen op duingebied. Stik zenuwachtig was ze. Ik zeg: dat is helemaal niet nodig, die mensen weten alles van duinen, maar jij hoeft alleen maar te vertellen over wat jouw duinen gebied specifiek te bieden heeft. Dan zul je zien dat ze heel belangstellend zijn. Dat bleek ook: het werd een geweldige excursie en die collega was helemaal in haar element.”

Klimaatverschillen
Geert vindt het heerlijk om in de natuur op stap te gaan. Het hele jaar door. “Het geweldige aan onze natuur en ons klimaat is dat de natuur iedere keer weer anders is. Ooit moest ik een verhaal maken over het klimaat en de natuur in Nicaragua. Delft had een stedenband met een stad daar. Bij de evenaar is het klimaat bijna altijd hetzelfde. Hier is het voortdurend anders. Alle jaargetijden zijn prachtig. Er zijn heel veel mensen die van de natuur houden, maar zo lang ze zich er niet erg in verdiepen, is het vooral een groen decor waar af en toe een geluid uit komt. Hoe meer je weet, hoe meer natuur gaat leven.”

Verzamelaars
Natuurmensen plaatsen waarnemingen van planten en dieren op internet. Geert vergelijkt het met postzegels verzamelen. Zelf heeft hij intussen 30.743 waarnemingen gedaan van 3.747 soorten. We zeiden het al: zijn vrouw kijkt scherper, ziet kleinere wezens en heeft naar verhouding meer soorten waargenomen: 4.023 soorten op een totaal van 12.035 waarnemingen. En toch zien we geen spoortje jaloezie bij Geert. Hij vindt het heerlijk om met zijn vrouw de natuur in te gaan. 

Natuurgebieden
Deze natuurman is 24/7 met het onderzoeken en beschermen van de natuur bezig. Ook in Pijnacker-Nootdorp, dat heel veel bijzondere natuur te bieden heeft, naar het inzicht van Geert. Grote gebieden als De Groenzoom, de Ackerdijkse Plassen, het Bieslandse Bos, het Balijbos en de Dobbeplas. Maar ook het Laantje van Dominee Loeff op de hoek van de Kerkweg en de Molenweg in Nootdorp. “Dat is heel klein, maar ik vind het een van de mooiste stukjes natuur in jullie gemeente. We zijn nu druk met de Lepelaarsplas achter de Schimmelpenninck van der Oyeweg. Er is genoeg te beschermen, te behouden, te vernieuwen, te onder-houden en te genieten vooral”, aldus Geert van Poelgeest die nog uren kan vertellen over deze materie. 

Meer informatie
Kijk eens op de site van Natuurlijk Delfland over wat ze allemaal doen en ondernemen of kijk bij de Vereniging Natuur en Milieu Pijnacker-Nootdorp (NMP) die onlangs zestig jaar bestond. Er is bijna iedere week wel iets te doen en te beleven!
delfland.knnv.nl
nmpijnacker.nl

Het Laantje van Dominee Loeff is volgens Gerard van Poelgeest een van de mooiste en natuurlijkste plekken in Pijnacker-Nootdorp.