“Op actieve ambachtelijk wijze wekelijks biologische tarwe malen”

Een van de belangrijkste en bekendste rijksmonumenten in Pijnacker-Nootdorp is molen Windlust. Hij staat op de hoek Oudeweg / Geerweg / Molenaar Blonkweg en is voor de volle 100% in functie en afhankelijk van de wind worden er honderden kilo’s tarwe vermalen. Vrijwilligers, vrienden van de molen, een gedreven en enthousiast bestuur en vijf gediplomeerde molenaars houden de molen draaiende.

Molen Windlust heeft niet altijd op de huidige, markante plek in Nootdorp gestaan. De molen stond sinds 1781 in Delft langs de Schie ter hoogte van de Hopsteeg en de Oranjeplantage. Daar functioneerde hij als snuif- en runmolen voor de tabaksverwerking en de leerlooierij. In 1885 werd de molen daar overbodig en ‘verhuisde’ naar de opvallende locatie in Nootdorp waar Arend Blonk de eerste molenaar werd. Molen Windlust werd een korenmolen. In de jaren na 1950 raakte de molen buiten gebruik omdat toenmalig molenaar Hendrik Jongste overschakelde naar elektrisch malen. Nog later raakte de molen in verval, maar was net op tijd dankzij nieuwe eigenaren nog te redden mede door een grote restauratie in 1988. Uiteindelijk werd in 2008 de ‘Stichting Vrienden van Windlust te Nootdorp’ eigenaar van de molen en de naastgelegen graanschuur, waar al vanaf 1995 een restaurant gevestigd was. Met veel actief vrijwilligerswerk, donaties en subsidies kan nu de molen letterlijk en figuurlijk draaiende worden gehouden. Bezoekers zijn welkom, de molen is een officiële, gemeentelijke trouwlocatie en de molenaars geven er rondleidingen aan belangstellenden. Bezoek is uiteraard nog afhankelijk van eventuele corona-beperkingen.

Biologische tarwe
Molenaar Dirk Pereboom vertelt graag over het malen: “Onze tarwe komt van een biologische boerderij uit de Flevopolder. Een oer-Nederlands product. Wij vermalen de tarwe op echt-ambachtelijke wijze; uiteraard zijn we afhankelijk van de wind. We leven immers van de wind! Als het moet, malen we met gemak 80 kilo per uur. Als het nodig is, halen we zeker 500 kilo per dag. Maar voor ons is zo’n productie niet nodig. De tarwe vermalen we tot puur volkorenmeel. Een tweede product is de tarwebloem die we krijgen als de zemelen zijn uitgezeefd. Heerlijk om er brood, cake of taart mee te bakken. Pannenkoe-kenmix is ons derde product dat we samenstellen naar een eigen recept. Zelfs restproducten gaan niet verloren: wat overblijft is voer voor de schapen. Duurzaamheid staat bij ons centraal.”

 

Molenaar Dirk Pereboom: “Dankzij veel vrijwilligers en donaties houden we de molen draaiend.”

Meel van Molen Windlust kopen met korting!
Je koopt de producten van de molen onder andere bij de supermarkten Jumbo en Plus, kaasboerderij Van Leeuwen, Bakkerij Rijnbeek en restaurant Saam. Je koopt het uiteraard ook tijdens openingsdagen bij de molen, ook dit afhankelijk van corona-gerelateerde beperkende maatregelen. Lezers van Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp krijgen tot en met de maand augustus 2021 10% korting op een zakje meel. Knip deze bon uit en geef hem af. De bon geldt alleen maar in de molen! Wilt u dit magazine niet beschadigen gebruik dan in de molenwinkel het codewoord ‘Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp Zomereditie’. Geniet smakelijk en gezond van uw aankoop.

“We leven van de wind.”