“Iedere kern van Pijnacker-Nootdorp heeft zijn eigen Oranjeclub”

Pijnacker-Nootdorp telt vier woonkernen, grappig is dat iedere kern zijn of haar Oranjevereniging of Oranjecomité heeft. Elke Oranjeclub is anders qua aanpak en programma.

Zo is de Oranjevereniging Nootdorp niet alleen actief rond Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, maar organiseert zij ook de jaarlijkse feestweek in augustus. Dat is voor veel Nootdorpers dé week van het jaar. Na de Kermisweek is dan het popfestival Nootpop begin september het laatste grote wapenfeit. Het jaar wordt vervolgens afgesloten met een grote gezamenlijke vrijwilligersborrel. Dat doet de Oranjevereniging Pijnacker ook: een feestelijke afsluiting voor de ruim zeventig vrijwilligers. Een verschil met Nootdorp is dat Pijnacker zich louter op de ‘Oranjeperiode’ richt. De tijd van Koningsdag tot en met Bevrijdingsdag.

Één grote ontmoetingsplek

De periode rondom Koningsdag en Bevrijdingsdag is nog steeds een van de mooiste van het jaar. Op Koningsdag kleurt het centrum van Pijnacker tot één grote oranje ontmoetingsplek en wie weet, zijn er over een paar jaar weer grote tentfeesten. Die missen ‘we’ met z’n allen wel! In alle kernen van de gemeente zijn de Oranjefeesten een ontmoetings- en feestplek voor alle leeftijden. Natuurlijk werkt dat in een klein buurtschap als Oude Leede anders dan in de grotere kernen.

Nieuwe dingen proberen

We zoomen even in op het Oranjecomité Delfgauw en praten met voorzitter Ruud Righarts (45) en Nick Kerklaan (32). Samen met Ruben, Karin, Joost, Peter en Ed vormen zij het Oranjecomité. “Ergens in oktober gaan we altijd weer de feesten van het volgende jaar voorbereiden. Sommige elementen blijven altijd bestaan, zoals het reveille, de optocht, het klaverjassen en de muziekfeesten in onze grote tent, maar we proberen toch ieder jaar weer iets nieuws aan het geheel toe te voegen. Iets verrassends – zoals recent het hutten bouwen – waarvan de mensen zeggen: hé, dat is leuk”, aldus de voorzitter die nog eerder in het Oranjecomité Delfgauw zat dan dat hij woonachtig was in een appartement in Emerald. 

Steeds meer één geheel

Zijn kompaan Nick Kerklaan is een geboren en getogen Delfgauwenaar. Zoon van Bartjan Kerklaan en diens echtgenote José. Nick werkt als marketingman bij Goodstore in Pijnacker. Woont met echtgenote Stephanie en hun kinderen Kaj van 3,5 jaar en Mees van 5 maanden aan de Wethouder Sonneveldhof. Delfgauw is steeds meer één geheel geworden. Er is één Bewonersvereniging Delfgauw en ook het Oranjecomité Delfgauw richt zich op alle inwoners van deze kern. Iedereen is welkom bij de twee feestweken die elk jaar op het Bart Dekkerveld aan de Vrijenban worden gehouden. Ruud: “Ons mooie programmablad wordt een paar weken van tevoren in heel Delfgauw verspreid, in een oplage van 3.000 stuks, huis-aan-huis.”

Zachte hand

Hoe lang Ruud en Nick al onderdeel van het Oranjecomité zijn, vinden ze helemaal niet belangrijk. Ruud een jaar of tien intussen en Nick sinds het Zomerfeest van 2015 met Dries Roelvink, toen het 45-jarig bestaan werd gevierd. De mannen vertellen dat de sfeer altijd goed is. Natuurlijk is er wel eens een akkefietje tussen mensen die een appeltje met elkaar te schillen hebben. Dat mag echter geen naam hebben. Lachend vertellen ze dat er ooit iemand was die tijdens een muziek-avond vanuit een scootmobiel drugs wilde gaan verkopen. Die is met zachte hand, met scootmobiel en al naar de uitgang van het feestterrein geleid. Ruud en Nick zeggen dat er best een flink budget nodig is voor de Oranjefeesten. Subsidie van de gemeente is er niet, dus moet het comité het hebben van de baromzet en de bijdragen van sponsoring. Gelukkig zijn er heel veel, vooral Delfgauwse, bedrijven die het prachtig vinden dat men gezellig met elkaar feestviert rond Koningsdag en Bevrijdingsdag! “We krijgen elk jaar heel veel mooie reacties van mensen die weer hebben genoten. Daar doe je het voor, naast de onderlinge gezelligheid”, besluiten ze.