Skeeleren onder jongeren steeds meer in trek

Gelukkig dat er afgelopen winter een paar dagen ijs heeft gelegen, anders had een groot deel van de jeugd nog nooit geschaatst en de sensatie meegemaakt van het in de vrije natuur al dan niet met grote snelheid zwieren over het ijs. Oernederlands! Maar wat als er geen ijs ligt? Dan … ga je skeeleren. In Nootdorp achter de molen aan de Oudeweg kan dat. De IJsbaan is ook een Skeelerbaan. Of is het andersom?

Op de grasbaan van de Nootdorpse IJsclub heeft de gemeente ruim 15 jaar geleden een verharde baan aangelegd, die bij vorstverwachting vrij snel onder water kan worden gezet en die door de betonnen onderlaag niet tijdens het schaatsen leegloopt. De baan werd al snel voor meerdere doeleinden gebruikt. Zeker toen er verlichting kwam van de opgeheven drafbaan. Een van de vele activiteiten is de Nootdorpse kermis in de eerste week van augustus met de tentfeesten van het Witte Paard.

Trainingen
Hans van de Sande, voorzitter van de Nootdorpse IJsclub: “Uiteraard hopen we ieder jaar op echt natuurijs, maar onze club is ook breder actief. De hardlooptrainingen en de Dobbeloop zijn bekend in Nootdorp en de regio, evenals de avond-wandelvierdaagse en dan natuurlijk het skeeleren. De baan is een professionele met een ovaal van 300 meter lengte. Verder in het midden een korte baan en een lange strook van ruim 50 meter. Ideaal om alle vormen van techniek te oefenen. Onze club biedt vooral aan de jeugd professionele skeelertrainingen aan. Al snel bleken die, bij het bekend worden, vol te zitten. We bekijken nu hoe we ons aanbod kunnen uitbreiden met bijvoorbeeld recreatief wandelen. DKIJV uit Delft biedt hier ook skeelerlessen aan. Op beide websites staat voldoende informatie. De baan is, buiten de trainingsuren om, vrij toegankelijk.”

Special Olympics Nationale Spelen
Vorig jaar heeft de baan een geweldige, nieuwe asfaltlaag gekregen omdat hij voor de Special Olympics Nationale Spelen gebruikt zou kunnen worden. Dit evenement is het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. De maar liefst achttien takken van sport vonden plaats op veel Haagse sportlocaties zoals Sportcampus Zuiderpark en zwembad Hofbad. Een deel van de sporten zoals het skeeleren vond op de baan in Nootdorp plaats. Vorig jaar zijn de Spelen door de corona-maatregelen helaas niet doorgegaan. In 2021 gingen de spelen wel door, maar in aangepaste vorm omdat er nog veel beperkende maatregelen golden. Dat was in het weekend van 11,12 en 13 juni. Echte wedstrijden bleken niet te kunnen, maar om de enthousiaste sporters en hun begeleiders niet teleur te stellen werd er wel aangepast gesport en werden er veel individuele prestaties verricht. Landelijk bleek het mogelijk om digitaal aan te sluiten en trainingen en workshops te volgens. Tijdens deze Nationale Spelen 2021 werd Den Haag en omgeving bezocht door ruim 2000 sporters en 750 begeleiders. Uniek dat de Nootdorpse baan er een belangrijke rol in kon spelen.

De skeelerbaan is ook gebruikt voor de Special Olympics.

Heel veel kinderen krijgen les op de Nootdorpse skeelerbaan.