Speciaal voor jou: het Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp feestdagenmenu

Het wordt smullen tijdens de feestdagen! Speciaal voor lezers van het Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp magazine heeft chef Tom Beckers van Restaurant Calva heerlijke gerechten samengesteld. Hij heeft zich hierbij laten inspireren door de lokaal op biologische wijze geteelde groenten van Sonja Janssen en Richard Hooijmans van Kleur & Smaak. De niet te versmaden desserts zijn van de hand van de Nootdorpse patissier Gunilla Hendriks van GunillasCakePlace. Geniet ervan!

Chef Tom Beckers houdt ervan om zijn gasten culinair in de watten te leggen. Zijn ervaring in gerenommeerde restaurants als Savelberg, Calla’s en Van der Dussen komt daarbij goed van pas. Achter ‘de kachel’ bij restaurant Calva in de Nootdorpse Dorpsstraat, dat hij samen runt met Angelique en Marco de Morree, is hij in zijn element. Tom was direct enthousiast over een lokale samenwerking: “Als chef gebruik ik graag lokale groenten in mijn gerechten, dit concept wil ik uitbreiden. Hoe leuk is het dan dat de groenten uit Nootdorp komen? Voor dit feestdagenmenu heb ik me laten inspireren door de pompoen en winterpostelein van Kleur & Smaak. Het menu is zo bedacht dat lezers het thuis kunnen maken en dat sluit aan bij de doelstelling van Calva: onze gasten ontzorgen en laten genieten van een avondje uit. En dat kan ook thuis. Met mijn vrouw en dochtertje vier ik kerst altijd een paar dagen later. Dan neem ik gerechten van het restaurant mee die ik thuis kan klaarmaken. Zonder kookstress kunnen we dan relaxed genieten. De ultieme tip van Tom: “Het geheim ligt in een goede voorbereiding, dan hoef je op de avond zelf niet veel in de keuken te staan.”

Kleur & Smaak
Ook Sonja is enthousiast over de samenwerking: ”Tom heeft een heerlijk menu samengesteld en voor de lezers die zin hebben om lekker te koken, hebben wij mooie ingrediënten liggen. Dat mensen speciaal voor onze producten naar ons toe komen, is een groot compliment. Op biologische wijze kweken betekent dat groenten veel smaakvoller zijn omdat ze rustig kunnen groeien, niet versneld door gebruik van kunstmest. Bovendien is het beter voor mens en milieu. Richard en ik komen allebei uit een tuindersfamilie en mijn ooms begonnen in 1975 met biologisch telen in de kas. Bij ons is kweken een uit de hand gelopen hobby, maar al snel werd de oogst te veel om zelf op te eten en daarom verkopen we de rest aan de Hogeveenseweg naast onze kas. Inmiddels huren we een extra perceel aan de Oudeweg en breiden we volgend seizoen uit om ons te specialiseren in veganistisch en weerbaar telen.” Tot voor kort combineerde Sonja het kweken met het geven van schilderlessen, maar door de coronamaatregelen is ze daar voorlopig mee gestopt. Inspiratie heeft ze genoeg: “De gerechten van Tom zien er zo schilderachtig uit dat het misschien een leuk idee is om ze deze winter op doek te vereeuwigen.”

“Juist nu is thuis genieten belangrijk.”

Zweedse twist
Al vanaf haar zesde stond de Zweedse patissier Gunilla Hendriks op hun boerderij te midden van de bossen in de keuken te bakken. Twintig jaar geleden kwam ze in Australië haar Nederlandse liefde Richard tegen en belandde ze in Nootdorp: “Na jaren in de chemische branche gewerkt te hebben, heb ik het roer omgegooid en de opleiding tot patissier gevolgd. Van Jeroen Goossens, bekend van de bruidstaart van Willem-Alexander & Maxima en Robèrt van Beckhoven, jurylid bij Heel Holland Bakt heb ik veel geleerd. GunillasCakePlace is gespecialiseerd in taarten en zoete lekkernijen voor bruiloften en andere speciale gelegenheden. Daarnaast heb ik een taartlijn ontwikkeld die geïnspireerd is op de traditionele Zweedse Prinsessentaart. De feestdagen zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met samenkomen om te genieten van traditionele gerechten. Zweden maken alles zelf, mijn moeder was daarom de hele decembermaand aan het koken. Nederlanders zoeken juist elk jaar andere gerechten uit dan het jaar ervoor. Het bedenken van de desserts voor de lezers van het Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp magazine was enorm leuk om te doen. Door preiselberen of veenbessen te gebruiken heb ik er een Zweedse twist aan gegeven. Bovendien waren vroeger in Zweden sinaasappelen alleen met kerst te krijgen. Er is keuze uit verschillende desserts, zo is er voor elk wat wils.”

Feestdagenmenu

Voorgerecht: Soepje van winterpostelein,
kokos en tartaar van gamba
(4 personen)


Laat je verrassen door de zachte smaken van knol- selderij en kokos. Een niet vaak gebruikte groente als winterpostelein geeft de prachtige, groene kleur aan dit gerecht. De witte basissoep is handig vooraf te maken. Een tartaar van gamba of geplukte kippenbout als garnituur maakt de soep helemaal af.

Hoofdgerecht: Biologische kip, flespompoen,
Oost-Indische kers en saliejus
(4 personen)


De smaken van dit gerecht zullen je verrassen. De hoofdrol is weggelegd voor de flespompoen die op meerdere manieren wordt bereid: als toffee, crème, gepoft en gestoomd. Vooral de diversiteit aan structuren is prettig. Eetbare bloemen ter decoratie maken er een plaatje van. Je waant jezelf een chefkok in je eigen keuken!

Dessert 1: Sneeuwboldessert

Prachtig dessert dat doet denken aan de klassieke sneeuwbol. Met laagjes kruidencake, preiselberen crème, peperkoekkruimels en voor het sneeuweffect een laagje witte crème. In deze variant gedecoreerd met een schattig huisje van peperkoek. Maar een andere, eetbare kerstdecoratie kan natuurlijk ook.

Dessert 2: Tiramisu feesttaart

Deze gestapelde tiramisutaart bestaat uit meerdere onderdelen zoals een biscuitbodem met koffielikeur en luchtige marsala-mascarponecrème. Een heerlijke taart met een chocoladestrik, want het is natuurlijk een feestmaand. De taart is het lekkerste wanneer hij even heeft gestaan, op die manier vermengen de smaken zich goed.

Dessert 3: De appel van oranje surprise

Sinaasappelbavarois met een interieur van saffraan panna cotta op een salty brownie bodem in sneeuwvlokvorm, gedecoreerd met sinaasappelgelei, gekonfijte sinaasappelschijfjes en Italiaanse meringue. Voor wat extra smaak kan Grand Marnier toegevoegd worden bij de bavarois en gelei.

“ Genieten van een heerlijk menu met lokale producten, dat willen we voor NPN lezers.”

Trek gekregen!? De recepten vind je op de website van Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp www.natuurlijkpn.nl