Sportief genieten
Wandelen in de geschiedenis van Nootdorp

Kennismaken met de geschiedenis en ontwikkeling van Nootdorp kan je sinds kort dankzij de vereniging Noitdorpsche Historiën op sportieve wijze. Samen met Peter van der Drift en Noud Janssen heeft de vereniging, die dit jaar 20 jaar bestaat, een vijftal wandelingen in het dorp en omgeving uitgezet die zeer de moeite waard zijn. Ze variëren in lengte van vier tot en met zestien kilometer. 

Via de website van Nootdorpsche Historiën download je de wandelingen. Je leest eerst een algemene tekst ter voorbereiding en vervolgens zeer gedetailleerd hoe je moet lopen. Uiteraard ontbreken een routekaartje en tips voor een horeca-pauze onderweg niet. Onder de thema-naam ‘De Polder van Nootdorp’ wandel je circa 12 kilometer door de oude polder van Nootdorp. De route is goed begaanbaar voor voetgangers en rolstoelgebruikers. Voor rolstoelgebruikers is op een paar plekken een alternatief aangegeven. Je leest en ziet alles over de oude gemalen die de polder droog moesten maken en houden nadat door de ontvening om Nootdorp enorme plassen waren ontstaan. Een enkele plas vind je nog op Ypenburg. Peter van der Drift: “We hebben de routes uiteraard zorgvuldig samengesteld en nauwkeurig beschreven en de routes zijn zo gemaakt dat je onderweg een horecagelegenheid tegenkomt.”

Uitdagende wandeling
De wandeling ‘Tedingerbroekpolder’ is vergelijkbaar met die door de polder van Nootdorp. Hij is wel uitdagend met zijn lengte van ongeveer 16 kilometer. De route is goed begaanbaar voor voetgangers maar is niet geschikt voor rolstoelgebruikers. Je leert onderweg bijvoorbeeld over de kades en oude dijken waar je op loopt, over de belangrijke landscheidingsdijk en het waarom van de drie molens aan de rand van de polder bij Stompwijk. Voor de wande-ling ‘Het Strypje’ blijf je dichter bij huis. Deze wandeling van iets minder dan 4 kilometer leidt je over een van de oudste kades en langs de oudste wegen in Nootdorp. De route is goed begaanbaar voor voetgangers en redelijk begaanbaar voor rolstoelgebruikers. Als je achter de molen over het kaarsrechte schelpenpadje loopt, weet je meteen waarom de route zo heet. Wist je dat de Geerweg vanuit Delft, over dat pad, via de Nootdorpse Geerweg bijna in rechte lijn uitkomt op de Houtkade in Leidschenveen / Zoetermeer? 

Cache Brassershof
Voorzitter van Noitdorpsche Historiën, Henk Rolvink: “Onze vereniging heeft ook iets heel moderns op het programma, namelijk geocaching. Dat is een populaire manier van buiten bezig zijn. Het is een spel waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of telefoon om ergens ter wereld een zogenaamde cache (= verstopplaats) te vinden. Die van ons is de cache
‘Brassershof’: een verzonnen verhaal, deels op waarheid gebaseerd, over de buitenplaats Brassershof en de resten die nu onder het asfalt liggen. Deze cache is samengesteld door Joyce de Haan. Noud Janssen maakte een historische wandelroute door het dorp met tal van oude en nieuwe wetenswaardigheden. Die route start en finisht bij de kerk aan de Veenweg. Van deze bijzondere route is zelfs een speciaal boekje gemaakt in samenwerking tussen onze vereniging en de jubilerende H. Bartholomeuskerk. Het is daar en bij ons te koop, maar staat dus ook op de site. Momenteel werken we samen met Bert Huigen aan een zevende route, daarin staat de Tweede Wereldoorlog centraal.”

Beeldenroute
De beeldenroute is ook een route die je op de site van de vereniging vindt. Hij is een aantal jaren geleden gemaakt door Jessica Davilar. Als inwoner of bezoeker van Pijnacker-Nootdorp kom je zo letterlijk en figuurlijk wat dichter bij de kunst. De route is een overzicht van in de buitenruimte geplaatste kunstwerken met een beschrijving. Eerder is de route al eens uitgegeven als gemeentefolder. De tekst is overge-nomen uit die folder, de nieuwe foto’s zijn van Noitdorpsche Historiën. Dat geldt ook voor de route ‘wandeling in de kerk’. Die vind je op een pre-sentatietafel achter in de kerk aan de Veenweg. Aan de hand daarvan wandel je door de kerk en lees en leer je van alles over het monumentale interieur van de H. Bartholomeuskerk. Op uitgebreidere wijze staat
deze ‘wandeling’ ook in het boek ‘H. Bartholomeuskerk 150 jaar’. Alle routes bij elkaar geven je op sportieve wijze veel informatie over Nootdorp. Een aanrader dus. 

Op een van de historische plekken in Nootdorp controleren de samenstellers aan de hand van een grote wandelkaart de juistheid van de routes. Vlnr. Henk Rolvink, Noud Janssen en Peter van der Drift.

Boek ‘5000 jaar Nootdorps Verleden

Wil je nog meer weten over Nootdorp dan is het vorige maand
onder auspiciën van Noitdorpsche Historiën door Noud Janssen geschreven boek ‘Nootdorps Verleden’ een must. Dit boek
bevat een geheel nieuwe beschrijving van het ontstaan van
Nootdorp en wat er daarna gebeurde. Honderden illustraties verlevendigen de tekst en kleinere tekstblokjes geven bijzondere aanvullende informatie. Het telt 336 pagina’s en heeft een flink formaat van 24 x 34 cm; de prijs is € 45,- en je koopt het bij Bruna in winkelcentrum Parade of bij boekhandel Van Atten in Pijnacker.