Toerclub en Dikke Banden Race als startpunt voor Demi en Daniek

We hebben twee professionele wielrensters in huis die allebei hun eerste tochten en wedstrijden hebben ‘verreden’ bij de jeugdafdeling van de Toerclub Pijnacker en bij de Dikke Banden Races. Dat zijn de kinderraces bij de Ronde van Nootdorp en de Ronde van Pijnacker. Die twee profs zijn Demi Vollering die intussen 24 is en Daniek Hengeveld die bijna nog dit hele jaar 18 is maar ook bij de profs rijdt. Het is haar eerste jaar.

Demi is al een heel stuk verder in haar carrière. Zij staat op het punt om de grote toppers van het Nederlandse en het internationale vrouwenwielrennen op te volgen, namelijk de Berkelse Anna van der Breggen en haar rivaal/ collega Annemiek van Vleuten. Demi was dit voorjaar wielerwereldnieuws door de klassieker Luik-BastenakenLuik te winnen. De grootste overwinning uit haar carriere. Afwisselend huilend en lachend, maar voortdurend gezellig pratend met alle media, vierde ze deze enorme overwinning met de spontaniteit die haar eigen is.

Hardheid
Als we Demi half mei spreken, staat ze op het punt om naar Spanje te gaan om daar mee te doen aan de Ronde van Burgos, waar ze derde werd in het eindklassement. Jawel, achter de al genoemde vedettes Anna en Annemiek. Demi vertelt dat ze de laatste twee jaar enorme vooruitgang heeft geboekt. Ze is een stuk sterker geworden en beschikt over een grote ‘wedstrijdhardheid’ zoals dat heet. Wielrennen is een sport die jaren vergt qua groei en langzaamaan sterker worden.

Mooie ritjes
Demi Vollering, die eerst in Pijnacker woonde en nu net over de grens in Berkel, kreeg de smaak van het fietsen te pakken toen ze als jong meisje iedere zondag bij de Toerclub Pijnacker vanuit Het Baken mooie ritjes maakte. Heel grappig dat dit bij de Nootdorpse Daniek Hengeveld ook zo is gegaan. De Toerclub is een uitgesproken voorbeeld van hoe diep geworteld het verenigingsleven in Pijnacker-Nootdorp is. Mannen en vrouwen van alle leeftijden genieten er iedere zondag van een stevige rit waarvoor ze doorgaans al heel vroeg in de morgen aantreden. Grote ondernemers en gearriveerde zakenmensen zijn bij de Toerclub weer als jongens. Dat is ook het mooie van het verenigingsleven dat alle rangen en standen – alle lagen van de bevolking – elkaar als het ware kruisen. En ook alle leeftijden: Daniek Hengeveld vertelt dat ze regelmatig met kerels van middelbare of nog hogere leeftijd ging fietsen. Onderweg koffie met appelgebak is een traditie waar ze vrolijk aan meedeed. Demi kwam met het fietsen in aanraking via haar neef en nicht, Joost en Nancy van der Burg, die allebei ook heel serieus topwielersport hebben bedreven. Joost heeft voor Nederland meegedaan aan de Olympische Spelen zoals Demi daar ook voor uitverkoren is.

Wielervirus
Daniek kreeg het wielervirus onder de leden doordat ze met het gezin in Frankrijk naar de Tour de France ging kijken. Terug in Nederland deed ze mee aan de Dikke Banden Race in Pijnacker. Nootdorp was de bedoeling maar daar was ze net te laat voor terug. Ze werd derde en nam zich voor wielrenster te worden. Ze werd het en fietste ieder jaar beter. Zowel op de weg als op de baan boekte ze mooie resultaten, met vorig jaar als beloning een profcontract bij een opleidingsploeg. “Demi zit in een hele grote ploeg en mag daardoor alles rijden. Onze ploeg mag niet aan alle grote wedstrijden meedoen. Toch heb ik het er heel goed naar mijn zin. Het is mijn eerste jaar als prof en dus is alles nieuw: de lengte van de wedstrijden, de hardheid, de samenstelling van het peloton.”

Afzien
“Het is wennen en het is verrassend soms, maar dat maakt het nou juist zo leuk. Het is een leerproces en mijn doel is om net zo goed te worden als Demi. Voor het wielrennen zet ik alles opzij. Uitgaan en doorzakken gaat niet en daar heb ik ook geen behoefte aan. Lekker trainen en afzien, dat vind ik veel leuker. Wielrennen is een hele zware sport waar je tot het gaatje moet gaan. Ik zet er alles voor opzij om te slagen als wielrenner.” Daniek en Demi zeggen dat hun dorp – Nootdorp en Pijnacker – echt het startpunt was voor hun sport. Met een goed gevoel denken ze terug aan de tijd dat ze gewoon als recreatief renstertje bij die gezellige Toerclub hun tochtjes maakten. Dat was de basis van hun veelbelovende loopbaan.

Van Dikke Banden Race tot Olympische Spelen.

Demi Vollering behoort tot de top van het internationale vrouwenwielrennen.

Daniek Hengeveld is bezig aan haar eerste jaar als prof en wil net zo goed worden als Demi.

“Mooie ritjes met de Toerclub en onderweg koffie en appeltaart.”