Toneelverenigingen in Pijnacker-Nootdorp
Het voetlicht, ’t Speeltoneel en Plukkers op de planken

Wie van een feestje houdt, moet bij de toneelverenigingen in Pijnacker-Nootdorp zijn. Het vermaken van publiek vinden ze het mooiste wat er is. En optreden in het plaatselijke theater CulturA & Zo? “Een voorrecht!”

Het Voetlicht/Kinto
De Nootdorpse Toneelvereniging Het Voetlicht bestaat al ruim 60 jaar en heeft zo’n 50 leden. Ieder jaar worden er twee toneelstukken gespeeld. “Wij spelen vooral de ouderwetse klucht. Inmiddels kennen wij ons publiek: Pijnacker-Nootdorp lacht graag en houdt van lichtvoetige stukken. Wij kiezen altijd een stuk dat daarbij past”, vertelt regisseur en speler Lenie van den IJssel. Ieder toneelstuk heeft zijn eigen decor. “Dat maken wij zelf. Peter van de Helm en Sonja Jansen zijn hier prima in thuis.” Voor sommige rollen ondergaan de spelers een complete metamorfose. Suzan Coolen verzorgt de grime. “Door de kleding en make-up kun je je nog beter in je rol inleven”, zegt Lenie. Toneel is voor jong en oud. Kinto (Kindertoneel) is onderdeel van Het Voetlicht en bestaat 25 jaar. Ook zij spelen jaarlijks twee stukken, waaronder een Sinterklaas voorstelling. “Toneelspelen kun je tot op latere leeftijd doen, ons oudste lid Dirk Goeman is zelfs erelid. Het Voetlicht kan nog wel wat mannelijke spelers gebruiken. Dus wie houdt van gezelligheid, een leuke rol spelen en het publiek vermaken, die mag zich bij ons aanmelden”, lacht Lenie

‘t Speeltoneel
’t Speeltoneel uit Pijnacker kenmerkt zich het best door de vier jeugdgroepen (vanaf tien jaar) en een volwassenen groep, waarbij elke speler de mogelijkheid krijgt om door te groeien naar de volgende groep. Voorzitter Frank Brugman: “Deze groepen worden begeleid door een team van regisseurs die van de toneellessen en de repetities voor de uitvoeringen steeds weer een feestje weten te maken.”

Plukkers op de Planken
“Op feestavonden van de LTO (Land- en Tuinbouworganisatie) werden korte toneelstukjes gespeeld. Hieruit is uiteindelijk Plukkers op de Planken ontstaan”, vertelt John de Koning die zelf tuinder is. Een aantal spelers is afkomstig uit de tuinbouw maar van lieverlee zijn er meer goede maar vooral gezellige spelers bijgekomen. Een avondje Plukkers op de Planken is garantie voor een avondje lachen. Naast de toneelavonden zoeken de Plukkers elkaar ook op voor leuke uitjes. “Dat zegt toch genoeg!”, glundert John.

Lenie van den IJssel: “Door de kleding en make-up kun je je nog beter in je rol inleven.”