Touwtrekkende zussen met zachte handjes

Via een touwtrekkende Canadese collega kwam Judith van der Helm in 2002 met de touwtreksport in aanraking. De nu 42-jarige Pijnackerse raakte ervan in de ban en ‘trok’ twee van haar drie zussen mee. Dat zijn Irene die 36 is en Caroline die 32 is. Alleen Martine, de vierde dochter van Aad van der Helm en Renny van Adrichem, doet niet aan touwtrekken.

De vier meiden hebben vanaf hun jeugd allerlei sporten beoefend. Turnen voerde lange tijd de boventoon. Mede doordat ma Renny trainster was bij Oliveo Gym. Ook schaatsen zat in de familie. Daar was vooral pa Aad actief bij de IJsvereniging Pijnacker. Paardrijden deden enkele van de vier zussen ook als sport. “We hebben altijd van alles gedaan. Als het maar geen balsport was. Dat lag ons niet. Zelf heb ik dan nog een tijd gehandbald bij Oliveo Handbal, maar dan wel als keepster”, aldus Irene die tegenwoordig in Den Hoorn woont.

Flinke gevolgen
Caroline woont in Ede. Het touwtrekken heeft voor Irene en Caroline flinke gevolgen gehad. Ze hebben allebei hun partner – Arend en Peter – leren kennen via de touwtreksport. Alleen de partner van Judith – Maurice – is ‘touwtrekneutraal’.

Fanatiek
De drie zussen waren na de kennismaking in 2002 al snel fanatieke touwtreksters. In principe zijn ze dat nog, maar door corona ligt het touwtrekken al meer dan een jaar stil. Er zijn geen wedstrijden en geen kampioenschappen. Dit alles met het gevolg dat de meiden in geen tijden zulke zachte handjes hebben gehad. Als je drie tot vijf keer in de week traint, dan krijg je vanzelf flink wat eelt op je handen. Het eelt is weg maar de kilo’s zijn er dubbel en dwars bij gekomen. Bij de een wat meer dan de ander; we treden verder niet in detail! Afvallen is in de touwtreksport een dingetje. Zeker bij de vrouwen. Bij grote wedstrijden trekken teams van acht personen tegen elkaar en dan kom je uit in een bepaalde klasse. Meestal gaat het om een totaal van maximaal 500 kilo. De coach stelt het team samen en geeft meteen aan wie wat mag wegen als het kampioenschap daar is.

Hard trainen en afvallen
Caroline: “Het gaat meestal zo dat je een paar maanden van tevoren de trainingsintensiteit opvoert tot drie tot vijf keer per week. De meiden moeten dan heel hard trainen en tegelijk kilo’s zien kwijt te raken. Zelf deed ik het vaak zo dat ik 500 calorieën per dag innam en 1.000 verbruikte. Het is een kwestie van balans, want je mag natuurlijk niet te slap worden.”Sinds enige tijd is Caroline bondscoach bij de Nederlandse vrouwen. “Een boeiende baan,” zegt ze. “Een team vrouwen begeleiden is een nog grotere uitdaging dan een groep mannen. Vrouwen willen het naadje van de kous weten en nemen dingen niet zomaar aan. Ook speelt bij vrouwen het mentale aspect een hele grote rol. Als het even niet loopt, daalt de moraal soms snel tot een dieptepunt. Maar goed, dat maakt mijn werk alleen maar boeiender.” Bij touwtrekken speelt tactiek een hele grote rol. Het luistert heel nauw. Zeker indoor. Daar trek je acht tegen acht op een rubberen mat. “Buiten in het gras kun je nog wel een beetje smokkelen, maar binnen gaat het echt om techniek”, zegt Judith. Irene, die doorgaans in de frontlinie staat, zegt dat touwtrekken de ultieme teamsport is. “Als een van de acht een fout maakt of verzaakt, dan is het al mis. Het kleinste foutje kan al fataal zijn. Zeker binnen dus.”

Trekkende leden
Touwtrekken is in Nederland een vrij kleine sport. Er zijn rond de 350 ‘trekkende leden’. En dan te bedenken dat er drie ‘touwtrekbonden’ zijn. Maar goed, er is wel ieder jaar een driebondentoernooi. Judith, Irene en Caroline genieten enorm van hun sport. Door de WK’s en andere grote toernooien hebben ze veel internationale kennissen en vrienden opgedaan in het wereldje. Vooral sporters van landen die Engels spreken maar toch ook met Aziatische collega’s. Vooral het Chinese Taipeh is heel sterk. Een mooie kant van de sport is ook, dat je het heel lang kunt blijven doen. “De Engelse teams zijn vaak al behoorlijk oud, maar ze doen het nog steeds heel goed”, zegt Judith. De zussen zouden het heel mooi vinden als er in Pijnacker-Nootdorp een touwtrekvereniging van de grond zou komen. In een supersportieve gemeente als de onze zou dat mogelijk moeten zijn. Zo lang die club er nog niet is, zijn Irene en Judith lid van De Groene Oase in Maasland. Caroline zit in het oosten des lands bij een grote club, Team Lagerweij. 

De zussen Caroline, Judith en Irene (van links naar rechts) hebben mede door het touwtrekken een sterke onderlinge band.

“Afvallen is in de touwtreksport wel een dingetje.”

“Touwtrekken kun je heel lang blijven doen.”