Volkstuintjes zijn hip!

Volkstuintjes in Pijnacker-Nootdorp? Natuurlijk! Veel inwoners kennen ze nog niet, de volkstuinen aan de Nieuwkoopseweg en Sportlaan in Pijnacker én de kindertuinen Keizerhof aan de Laakweg in Nootdorp. Het zijn stuk voor stuk paradijsjes óp aarde en ván aarde!

De kindertuinen Keizerhof in Nootdorp zijn bedoeld om kinderen in de basisschoolleeftijd te leren hoe groente en fruit groeien. Initiatiefneemster en voorzitter Joke van Hagen zit elke zomer, als vrijwilliger, met haar handen in de klei aan de Laakweg. Zo’n veertig kinderen kunnen hier tussen april en oktober een tuin van één bij vijf meter bijhouden. Ze worden daarbij geholpen door een groep enthousiaste vrijwilligers met groene vingers. Tuinleider Cees Helderman, oud-tuinder, maakt vooraf een strak tuinplan.

Slakkenhuis

“Voor het seizoen begint, spitten de stoere mannen hier de tuinen om. Dan is alles klaar als de kinderen komen. De kinderen krijgen hier lekker vieze handen en ervaren hoe groentes uit zaadjes tevoorschijn komen. Het mooist vinden ze het als ze met doosjes aardbeien, bessen en groente naar huis mogen. Zelfgekweekt smaakt natuurlijk altijd het lekkerst. Dankzij de gemeente hebben we hier een prachtige afgeschreven container, compleet met toilet en keukentje. Daar geven we ook uitleg. Vorig jaar wilde een meisje weten hoe een slak aan zijn huisje komt. Ik moest het even uitzoeken, maar nu weet ik ook dat een huisjesslak uit het eitje komt al met een ieniemiehuisje op zijn rug, en dat dat huisje meegroeit”, vertelt Joke, die tot haar spijt moet vertellen dat de kindertuinen dit jaar niet meer open gaan. “We hebben zelf tomaten, aardappelen en courgettes geplant. Sonja Janssen, van het  kraampje hier om de hoek, wil ze voor ons verkopen, zodat we toch een beetje uit de kosten komen. In de berm van de kindertuinen naar de Laakweg hebben we bijen vlindervriendelijke bloemen gezaaid. Zo kan iedereen ervan genieten. En volgend jaar gaan we er weer samen met de kinderen tegenaan!”

Verrassende, groene enclave

Verscholen achter De Notelaer aan de Nieuwkoopseweg in Pijnacker ligt het Wethouder Kerklaanpark. Wie door het hek naar binnen wandelt, bevindt zich ineens in een verrassende, groene enclave. Piet en Corrie Topper hebben hier bijna zeven jaar geleden een tuin weten te bemachtigen. Corrie: “In aanloop naar Piets pensioen zijn we gaan onderzoeken wat we samen zouden kunnen ondernemen. Dat werd dus een volkstuin. Omdat deze tuin zo lekker dicht bij ons huis is, kunnen we er vaak naar toe. De percelen in dit park zijn best groot, en er is hier gedurende het seizoen water en elektriciteit. Onze tuin was een paar jaar flink verwaarloosd; daar moesten we wel echt doorheen kijken toen we hem voor het eerst zagen. Er stond veel zevenblad, haagwinde en kleefkruid. Het eerste jaar zijn we bijna alleen maar bezig geweest met snoeien, opknappen en herindelen. Het onkruid proberen onder controle te krijgen was bijna dagelijks werk. Tot onze verrassing kwamen er prachtige hoge buxusbollen tussen het hoge onkruid tevoorschijn. Nu is het écht onze tuin. Wij hebben een combinatie van bloemen, bomen en een moestuin. Die moestuin is echt mijn ding, dat heb ik van huis uit wel meegekregen. Het is hier heerlijk en we zitten hier ’s zomers bijna elke dag. ’s Avonds horen we onze eigen egel scharrelen en de uilen in de bomen hierachter oehoe-en. Dan hebben we echt een vakantiegevoel. En in deze coronatijd zijn we helemáál blij dat we hierheen kunnen. ”

Sier- én moestuinen

Rinus Maan is een man die helemaal gelukkig is als hij met zijn handen in de klei kan zitten. Rinus heeft een siertuin in het Wethouder Kerklaanpark, maar óók een tuin aan de Sportlaan. “Het verschil is dat de tuinen aan de Sportlaan echt moestuinen zijn. Veel van de tuinen aan de Nieuwkoopseweg zijn siertuinen en meer als recreatieterrein in gebruik. Deze tuinen zijn meer basic. Er is geen waterleiding of elektriciteit. Water pompen we uit de sloot en we vangen het op als het regent. Wat er zo leuk is aan moestuinieren? Dat je van een klein zaadje zo’n mooie, grote plant ziet komen, die je nog op kunt eten ook. Ik ben al helemaal gelukkig als ik hier ben! Aan het eind van de winter kan ik niet wachten tot ik weer kan gaan beginnen; dan gaan mijn handen jeuken! Toen ik hier in 1995 begon, liepen er alleen maar tachtigplus-mannen. Nu zijn er steeds meer jongeren en ook steeds meer vrouwen. Gezellig toch? We helpen elkaar allemaal en ruilen wat groente als dat zo uit komt. En wie op zichzelf wil zijn, kan dat ook rustig doen.”

Interesse

Interesse in één van de tuinen? Voor de kindertuinen Keizerhof kun je je kinderen jaarlijks in februari inschrijven via info@kindertuinen-nootdorp.nl. Voor de tuinen in het Wethouder Kerklaanpark kun je mailen naar rvvpijnacker@gmail.com. En voor de tuinen aan de Sportlaan kun je contact opnemen met de gemeente Pijnacker-Nootdorp via verhuur.gemeente@pijnacker-nootdorp.nl