“Zonder AED en mijn collega’s was ik er niet meer.”

Op steeds meer openbare plekken hangen AED’s. De afkorting staat voor Automatische Externe Defibrillator; het is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Fijn dat veel mensen tegenwoordig weten hoe de AED moet worden bediend. Ook bij De Viergang in Pijnacker weten de medewerkers dat. Afgelopen januari redden vier collega’s het leven van collega Sjors van der Quast.

“Het was een dag zoals zo vele, wij namen het rooster door”, vertelt Sjors. Samen met André Remmerswaal en Roos de Hoog zat hij in het restaurant. “Ik werd heel duizelig, meer weet ik er niet van.” André en Roos keken elkaar aan. “Sjors zag heel grauw en stopte met ademen”, vertelt Roos. Collega Kim Bröker kwam erbij. Wij hadden direct door dat het mis was. De aangeleerde controles werden uitgevoerd.”

Op elkaar ingespeeld
“Reanimeren toch?”, vroeg Kim.

“Ja!”, zei André. Roos haalde heel snel de AED en collega Sjoerd Reints belde 112. André en Kim startten direct met reanimeren. De AED werd aangesloten en er werd gestart met hartmassage. Redelijk snel kwam Sjors weer bij bewustzijn. De ambulance, politie en brandweer waren inmiddels gearriveerd. Sjors heeft een week in het ziekenhuis gelegen en is met een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) weer naar huis gegaan. Als er nu een hartritmestoornis is, grijpt het apparaatje in.

Alle medewerkers getraind
“Het is echt fantastisch dat mijn collega’s goed en snel hebben gehandeld”, zegt Sjors. “Alle medewerkers van De Viergang volgen jaarlijks een reanimatietraining en de BHVers (BedrijfsHulpVerleners) volgen jaarlijks nog een extra dag”, vult Roos aan. “Soms denk je: o, ja, we moeten weer op training, maar het is goed jaarlijks het reanimeren op te frissen”, vertelt Kim. “Dat de medewerkers de training serieus nemen en goed volgen, blijkt wel”, zegt André. “In totaal zijn er in De Viergang zeven reanimaties geweest, waarvan de afgelopen drie jaar zelfs vier stuks. Alle reanimaties zijn succesvol geweest en dat zegt wel iets”, aldus Sjors.

Reanimatietrainingen
Het is dus goed een reanimatietraining te volgen. Kees Weerheim van BHV Nederland traint de medewerkers van De Viergang al jaren. Kees is uiteraard trots dat ook deze reanimatie weer is geslaagd. Bij de Stichting Training Reanimatie Ehbo Evenementen Pijnacker en EHBO vereniging Nootdorp zijn ook reanimatietrainingen te volgen.

De medewerkers van De Viergang weten zeker dat de AED levens kan redden. Vlnr: Roos de Hoog, Sjors van der Quast, Kim Bröker, André Remmerswaal en Sjoerd Reints.

“Door snel handelen
een ernstige afloop
voorkomen!”