Zwerfvuilrapen in je buurt

Het begon allemaal met een wandeling in de buurt. Ad van Winden uit Pijnacker raapte daar wat zwerfvuil en schreef erover op Facebook. Er kwamen leuke reacties op. Een van zijn volgers bracht hem op het idee een Facebookgroep te beginnen om zo meer mensen te motiveren. Het doel: een zwerfvuilvrij Pijnacker-Nootdorp.

Zo werd de Facebookgroep ‘24/7 Schoon Pijnacker-Nootdorp’ geboren. “Zwerfvuil trekt zwerfvuil aan. Dus zoveel mogelijk opruimen helpt ook. Niet wijzen naar of wachten op anderen, maar zelf initiatief tonen”, aldus de oprichter. Nou, dat lieten de inwoners van Pijnacker-Nootdorp zich geen twee keer zeggen. Binnen drie maanden noteerde de groep 286 leden, van wie er 90 actief zwerfvuil rapen. “Via de App ‘Helemaal Groen’ houden we bij waar we lopen. We krijgen vaak complimenten van voorbijgangers en merken ook echt al verschil!”

Zwerfvuilrapen leuk?
Wat maakt dat iemand zwerfvuil gaat rapen? “Het is leuk om te doen en geeft veel voldoening”, legt Helma Wubben uit Pijnacker uit. “Je bent lekker buiten en helemaal gefocust op je grijper en het afval dat je hiermee gemakkelijk opraapt. Het is eigenlijk heel mindful. En je gebruikt heel wat spieren, dus het is tegelijk ook nog een workout.” Helma werd zo enthousiast dat ze nu deel uitmaakt van een groepje ‘kartrekkers’ dat er samen met Ad voor zorgt dat de groep levendig blijft. Ook kijken ze hoe ze scholen, verenigingen en bedrijven kunnen betrekken. “We hadden pas een fijne ervaring met SV Nootdorp. Zij zijn superblij met ons initiatief en ervaren onze aanwezigheid rondom hun sportvelden als heel positief”, vertelt Yvonne Hubert-van der Sman, die ook in dit groepje zit. “Ik vind het ook leuk om nieuwe mensen met dezelfde passie te leren kennen. Het is de bedoeling dat ik thuis grijpers en ringen krijg. Die kan ik dan meegeven aan nieuwe ruimers uit Nootdorp.”

Sponsoren
“Actieve zwerfvuilrapers hadden al een grijper, maar er meldden zich steeds meer mensen die ook mee wilden doen”, zegt Ad. “De gemeente helpt met vuilniszakken. Andere sponsoren kwamen bijna vanzelf. Lokale ondernemers stonden te trappelen om een steentje bij te dragen!” Vele grijpers, ringen, handschoenen en veiligheidshesjes later is de groep vrijwilligers goed uitgerust om bijna dagelijks zwerfvuil te rapen. “Mooi om te zien hoe we dit echt samen doen!”, glimlacht een tevreden Ad.

Ook meedoen?
Word lid van de Facebookgroep 24/7 Schoon Pijnacker-Nootdorp. Download de App ‘Helemaal Groen’ en maak Pijnacker-Nootdorp zwerfvuilvrij!

“Samen voor een schoon dorp.”