Kunstroute Delfgauw

Print routebeschrijving

Omschrijving

De Kunstroute Delfgauw leidt inwoners en bezoekers langs kunstwerken die buiten op straat, bij een gebouw of in een park te zien zijn. De route is weersonafhankelijk en altijd toegankelijk.
Maak kennis met kunst op een laagdrempelige manier. Geschikt voor iedereen die al geïnteresseerd is in kunst en zij die er iets over willen leren. Ideaal voor families met (jongere) omdat je de route op elk gewenst punt kan beginnen of stoppen.

Routebeschrijving

Wil je de route vanaf je mobiel starten? Klik op deel één. Als je bij de laatste stopplaats bent aangekomen open dan deel twee

Deel 1 Deel 2

Pauzeplaatsen

De route begint en eindigt bij het winkelcentrum aan het Gouden Rijderplein. Geniet nog even na van alle indrukken met een hapje of een drankje bij de lokale horeca. Of loop even binnen bij de supermarkt en rust uit op een bankje aan het water. Langs de route staan diverse bankjes om even uit te rusten. Bij de ‘Vluchtheuvel’ in het park achter de Azijnmakersstraat is volop gelegenheid even te pauzeren (geen horeca).

Bezienswaardigheden

Vluchtige betoveringen

1. Vluchtige betoveringen

Kunstenaar: Albert Goederond en Patty Struik ofwel LaSalle (kunstenaarsduo)
Materiaal: Beton, Glas
Locatie: Stuiverpad, naast sporthal Delfgauw
Jaartal: 2004

Sinds 1993 werken Patty Struik (1962) en Albert Goederond (1953) onder de naam LaSalle. Ze maken werk voor de openbare ruimte. Naast de sporthal liggen zeskantige betonnen tegels met kattenogen ingebed in het trottoir. Deze stellen ijskristallen voor en als zonnestralen of het licht van koplampen over de tegels glijden, zorgen die voor speelse schitteringen. IJskristallen smelten tot water en dit vormt de link naar het vlakbij gelegen water. De zijden van de 6 hoeken hebben een lengte van 34 cm en de afstand tussen de verste punten is 68 cm. De diameter van de kattenogen is 5 cm.

Lichtkunst

2. Lichtkunst

Kunstenaar: Herman Kuijer
Materiaal: Glas
Locatie: Gouden Rijderplein, hoek Florijnstraat, gevel sporthal Delfgauw
Jaartal: 2002

Herman Kuijer (1953) speelt sinds de jaren zeventig van de twintigste eeuw met licht. In heel Nederland zijn zowel in bedrijfscollecties als bij particulieren en buiten kunstwerken van hem te vinden. De kleuren in het lichtobject aan de gevel van sporthal Emerald komt het beste in de avond tot zijn recht. Elke tl buis, in totaal 17 grote en 8 kleine, is geplaatst in een waterdichte koker en heeft twee kleurenfilters die in afwisselende volgorde de hele nacht branden en bij daglicht uitgaan. Door enkele buizen boven het gebouw te plaatsen is het effect van de kleuren goed te zien.

Tintatorium Plus Ultra

3. Tintatorium Plus Ultra

Kunstenaar: Adriaan Nette
Materiaal: Aarde, glas, ijzer
Locatie: Schellingstraat, Delfgauw
Jaartal: 2001

Voor dit kunstwerk heeft de Haagse kunstenaar Adriaan Nette (1950) samengewerkt met toekomstige inwoners uit Emerald door hun plaats van herkomst samen te brengen in hun nieuwe woonplaats. Bovenaan de wenteltrap waren verschillende transparante kokers in de balustrade aangebracht. Deze waren gevuld met diverse kleuren aarde afkomstig van hun geboorte- of laatste woonplaats, een tintatorium. De woorden Ultra Plus in de titel van het kunstwerk verwijzen naar de filosoof Leibnitz, die eind 17e eeuw een verzameling natuurvoorwerpen begon om zo alle delen van de wereld op één plek samen te brengen.

Rare Citizens

4. Rare citizens

Kunstenaar: David Veldhoen
Materiaal: Beton, gebakken tegels
Locatie: Schellingstraat, Delfgauw
Jaartal: 2000

Dit is een verstopt kunstwerk want afhankelijk van de waterstand kun je het vanaf de steiger wel of niet zien. Onder water ligt op een betonnen ondergrond een tegeltableau van 7,5 x 5 meter waarop twee handen een salamander staan afgebeeld. De salamander is namelijk verdwenen toen de bewoners van de nieuwe wijk Emerald in het gebied kwamen wonen. Met dit kunstwerk is hij weer terug in zijn oude leefomgeving. Het beeld van de handen gaan mooi samen met de wolkenlucht die weerspiegelt in het wateroppervlak.

Koekbosje

5. Koebosje

Kunstenaar: Krijn Giezen
Materiaal: Grond, planten, puin
Locatie: Zuideindseweg, ter hoogte van bedrijventerrein Ruyven
Jaartal 2004

In het werk van Krijn Giezen (1939-2011) spelen duurzaamheid en recycling een grote rol. Materialen die hij ter plekke vond, verwerkte hij zodat ze opnieuw onderdeel uitmaken van de openbare ruimte. Bij dit eerste werk van Giezen dat we tegenkomen gebruikte hij schoon bouwpuin, vrijgekomen bij de aanleg van de woonwijk Emerald en het bedrijventerrein Ruyven. Giezen verwerkte dit tot twee dijken van 35 meter die elkaar kruisen en creëerde zo een ecologische zone. Dichtbijhuis heeft Krijn Giezen zich ingespannen voor herstel van de Haagse Beek. Zijn laatste werk, ‘Kijk Uit Attention' bevindt zich in het beeldenpark van het Kröller-Müller Museum.

Haan van Ruyven

6. Haan van Ruyven

Kunstenaar: Alphons Bosco Maria ter Avest
Materiaal: Aluminium, bladgoud, Thermisch verzinkt staal
Locatie: Laan van Ruyven, Delfgauw
Jaartal: 2012

Hoog boven de Zuidpolder kijkt de Haan van Ruyven uit over het gebied. Voor de aanleg van woonwijk Emerald en bedrijvenpark Ruyven, zijn bij archeologisch onderzoek twee vindplaatsen uit de Late Middeleeuwen opgegraven. Van 1050-1150 AD woonden hier mensen op het veen, daarna (1150 tot 1250 AD) woonden hier mensen op een terp (verhoging), gemaakt van plaggen veen. Kunstenaar Alphons ter Avest (1960) is door deze vroege bewoning geïnspireerd en heeft een haan ontworpen die uitkijkt over het gebied en aan het begin van de dag de mensen wakker kraait. Bij mooi weer glanst zijn kop prachtig in de zon.

Neptunis

7. Neptunis

Kunstenaar: Adriaan Rees
Materiaal: Keramiek, klei
Locatie: Scheepmakersingel, ter hoogte van rotonde N470
Jaartal: 2004

Achter het geluidsscherm van de N470 staat Neptunis, een waterwezen met een kroon van parels. Het blauwe keramische beeld rijst op uit het water en is omringd door heuvels waarop kersenbomen staan. Een verwijzing naar een Japanse meditatietuin en een schril contrast met de drukke naastgelegen verkeersader. De witte bollen onder de bomen verwijzen naar de parels in de kroon. Adriaan Rees (1957) werkt in Nederland en China en exposeerde in Amerika, China, Duitsland, Israël, Japan en Rusland. Hij heeft lesgegeven aan verschillende academies en universiteiten in binnen- en buitenland en was diverse malen genomineerd als kunstenaar van het jaar.

Kolom van de Mensenrechten

8. Kolom van de Mensenrechten

Kunstenaar: Kees Verschuren
Materiaal: Beton
Locatie: Rotonde Zuidpoldersingel/Spiegelmakerstraat

Dit kunstwerk is niet te missen. Midden op de rotonde torent de rode zuil hoog boven Delfgauw uit. De Haagse kunstenaar Kees Verschuren (1941) is van mening dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde naties uit 1948 waarschijnlijk de belangrijkste seculiere tekst is van onze tijd, maar door weinigen gelezen. In de verklaring staan economische, sociale en culturele grondrechten behorend bij een democratie. Op de zuil staan de eerste twee artikelen waarin gesproken wordt over menselijke waardigheid. Het symbool bovenop de kolom staat voor het individu. Op de sokkel staat vermeld: "Emerald/Delfgauw".

Vluchtheuvel

9. Vluchtheuvel

Kunstenaar: Krijn Giezen
Materiaal: Puin
Locatie: Achter Azijnmakerstraat ter hoogte van Knopenmakerstraat
Jaartal: 2000

Krijn Giezen (1939-2011) heeft twee objecten gemaakt voor Delfgauw. Net als bij het Koebosje eerder op de route, bestaat ook dit object uit (schoon) puin en grond overgebleven na de bouw van de woonwijk Emerald. Deze heuvel van vier meter hoog staat voor een duurzame manier om afval te hergebruiken in plaats van af te voeren tegen hoge kosten. Een van de speerpunten uit het werk van Giezen. De Slangenmuur in Rhoon (Rotterdam) is ook een voorbeeld waar Giezen puin van een afgebroken wijk verwerkte tot een meanderende muur die het bedrijventerrein afsluit. Neem gerust een kijkje bovenop de heuvel.

Hotdogs

10. Hotdogs

Kunstenaar: Erica van Broekhuijsen
Materiaal: Keramiek
Locatie: Wethouder Sonneveldhof plantsoen, Delfgauw
Jaartal: 1999

Drie gekleurde honden staan uitnodigend naast het speeltuintje te wachten tot er met ze gespeeld wordt. Kunstenares Erica van Broekhuijsen (1964) heeft een reeks dieren ontworpen die zowel leuk zijn om naar te kijken als voor kinderen om mee te spelen. Ze heeft de honden de vrolijke primaire kleuren rood, geel en blauw gegeven: eentje met een rode kop en romp en een blauw achterlijf, de twee andere half geel/half blauw gekleurd in tegengestelde gedeeltes. Geel en blauw zijn trouwens de kleuren die in het wapen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp terugkomen: twee gouden slangen op een blauwe achtergrond.

Ichthus

11. Ichthus

Kunstenaar: Henk Tieman
Materiaal: Baksteen, beton, Specie, verf
Locatie: Meikoninginlaan 30

Dit kunstwerk is gemaakt door de Haagse Hendricus J. (Henk) Tieman (1921-2001), opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en Technische Hogeschool Delft. Vanaf zijn 17e jaar werkte hij als plateelschilder en ontwerper van tegels bij de Koninklijke Delftse Aardewerkfabriek De Porceleyne Fles waar hij doorgroeide tot hoofdontwerper. Dit wandreliëf hangt aan de muur van een kinderdagverblijf. De naam is afgeleid van Ichtus, dat in het Grieks vis betekent en net als het kruis een belangrijk symbool in het christendom is. Het water staat voor leven en de zon voor licht. De bal verbeeldt kinderspeelgoed.

De geschiedenis van het maaiveld

12. De geschiedenis van het maaiveld

Kunstenaar: Lilian Roosenboom
Materiaal: Beton, glas
Locatie: Hollandse Tuyn, Delfgauw
Jaartal: 2000

Lilian Roosenboom heeft in haar kunstwerk de verbinding gemaakt met de historie van Delfgauw. De twee soorten tegels die zij heeft ontworpen, verwijzen naar de vroegere bestemming van de omgeving: het glas naar het glastuinbouwgebied en de reliëftegels met bladmotief naar het veenweidelandschap. De tegels liggen zowel op het trottoir als in het wegdek van de Hollandse Tuyn. Roosenboom studeerde van 1982 tot 1987 aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en behaalde zij haar master aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ander werk van haar staat in Rotterdam en aan de N237 bij Utrecht.

Deel deze route

Routebeschrijving

opties weergeven Verberg de opties