Kunstroute Nootdorp

Print routebeschrijving

Omschrijving

Fiets- of wandelroute langs Nootdorpse kunstwerken, met korte beschrijving over werk en kunstenaar. Ontdekt wat het verhaal achter een beeld is en leer zo meer over Nootdorp en haar geschiedenis.

Routebeschrijving

Wil je de route vanaf je mobiel starten? Klik op deel één. Als je bij de laatste stopplaats bent aangekomen open dan deel twee.

Deel 1 Deel 2

Pauzeplaatsen

In de Dorpsstraat waar de route begint en eindigt zitten diverse horecagelegenheden voor diverse
momenten van de dag (koffie, lunch, diner of ijs).

Grand Café 1837

Onderweg is naast molen Windlust aan de Oudeweg ook een horecagelegenheid.
Saam onder de Molen

Bezienswaardigheden

Vluchtige betovering

1. Vluchtige betoveringen

Kunstenaar: Ineke van Dijk
Materiaal: Brons
Locatie: Raadhuispad, Ds.C. Spoorlaan
Jaartal: 1989

Parmantig kijken de ooievaars om zich heen. Kunstenares Ineke van Dijk (Stompwijk) herinnert zich de onthulling van het beeld als de dag van gisteren. “Het gepolijste beeld blonk in de zon. De kinderen mochten er op spelen. Dat was erg leuk.” De inspiratie voor de ooievaars is afkomstig van de landelijke omgeving van Stolwijk waar de kunstenares samen met haar man woont. Ooievaars komen daar veel voor, de kunstenares heeft deze vogels zelfs verzorgd. Het beeld is sinds de onthulling veel donkerder geworden doordat er door verwering een patina (grijs-groene laag) op is gekomen.

Monument Arcen en Velden

2. Monument Arcen en Velden

Kunstenaar: Onbekend 
Materiaal: Keramiek, baksteen 
Locatie: Raadhuispad, Dorpsstraat 45 
Jaartal: 1946

Dit keramieken beeld van een onbekende kunstenaar is in augustus 1946 door de gemeente Arcen en Velden (Limburg) geschonken aan de inwoners van Nootdorp voor het bieden van hulp gedurende de Tweede Wereldoorlog. Hun dankbaarheid voor de kleding, goederen en vee is letterlijk terug te vinden in de tekst aan de voorzijde van het beeld. Daarboven zien we het stadswapen van het vestingstadje Arcen met zijn poort. Aan weerszijden zien we twee koeien en getroffen inwoners. Bovenaan vliegt een vredesduif. Aan de achterkant zien we mensen bepakt en bezakt onderweg met koffers, tassen en fiets.

Herdenkingsmonument

3. Herdenkingsmonument

Kunstenaar: Onbekend 
Materiaal: Zandsteen, baksteen 
Locatie: Zijgevel oude raadhuis Dorpsstraat 45 
Jaartal: 1948

Dit monument gedenkt Lubbert Brouwer die op deze plek werd gefusilleerd. Samen met anderen streed hij tegen de Duitse bezetter. Brouwer probeerde te verhinderen dat huizen in Nootdorp zouden worden afgebroken zodat de Duitsers het puin konden gebruiken om stellingen te verstevigen om de geallieerden tegen te houden. Uiteindelijk is zijn betrokkenheid bij deze actie hem fataal geworden. 

We zien een rechtopstaand zwaard met daaromheen een lauwerkrans, gemaakt van zandsteen. Daaronder staat geschreven: “Hier viel 8 september 1944 L. Brouwer, wachtmeester der Kon. Marech. Slachtoffer van Neerlands verzet tegen Duitsche terreur”. 

Wielerlegende Jan Janssen

4. Wielerlegende Jan Janssen

Kunstenaar:  Wil van der Laan 
Materiaal: brons
Locatie: Plantsoen Dorpsstraat 45,  2631 CR Nootdorp
Jaartal: 27 januari 2020

Dit beeld is een eerbetoon aan wielerlegende Jan Janssen, geboren en getogen in Nootdorp. Janssen werd in 1964 wereldkampioen en won onder andere de Ronde van Spanje (1967) en de Tour de France in 1968. De onthulling van het beeld vond plaats in aanwezigheid van Jan Janssen zelf, zijn familie, de kunstenaar en oud-wielrenner Joop Zoetemelk. Burgemeester Francisca Ravestein en wethouders Peter Hennevanger en Frank van Kuppeveld waren aanwezig als vertegenwoordiging van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Op 29 augustus 2020 vond de eerste editie van de wielertoertocht “Ode aan Jan Janssen” plaats met start en finish in Nootdorp.

Hart met Sleutels

5. Hart met sleutels

Kunstenaar: Inwoners van Nootdorp 
Materiaal: IJzer, metaal, natuursteen 
Locatie: Plantsoen Dorpsstraat 45 
Jaartal: 1993

Tijdens de culturele week in 1993 konden Nootdorpers sleutels plakken of lassen op dit beeld gemaakt door dorpsgenoot Kees Balm. Onder het hart ligt een schatkist waarin inwoners van Nootdorp wensen, verhalen en gedichten over de toekomst, de wereld en de natuur hebben opgeborgen. Als Nootdorp 800 jaar bestaat, mag hij pas open.  Archeologen en geschiedkundigen van de toekomst zullen in dat jaar in staat zijn een kijkje terug in de tijd te nemen en te zien hoe het er in ‘onze’ tijd aan toeging.

Flap

6. Flap

Kunstenaar: Corinne Franzén-Heslenfeld 
Materiaal: Brons, baksteen 
Locatie: Plantsoen voor complex Villa Villagio, Dorpsstraat 
Jaartal: 1973

Flap is een cocker spaniel, een kindervriend bij uitstek. Zijn baasje is Corinne Franzén-Heslenfeld, tevens de ’moeder’ van het gehurkte meisje aan de Sytwinde in Nootdorp. Deze beeldend kunstenares, afkomstig uit Bussum, heeft misschien wel in beide beelden een familietafereel vastgelegd. Ze stond bekend om haar portretten en figuratieve voorstellingen van mens en dier. De belangrijke kunstprijs Prix de Rome die ze in het begin van het carrière mocht ontvangen gaf al aan dat Franzén-Heslenfeld als een talentvol kunstenares werd gezien.

Het getemde kalf

7. Het getemde kalf

Kunstenaar: Donald A.E. Duk 
Materiaal: Brons 
Locatie: Kon. Wilhelminastraat 
Jaartal: 1998

Wat een speelsheid straalt er van dit beeld af: een jong meisje met vrolijke staartjes gekleed in een overall houdt de kop van een kalf tussen haar handen.  Het beeld werd door de Rabobank ter gelegenheid van de 42e Jongveedag geschonken aan de organisatie na een initiatief van keurmeester Aad Reijgersberg.

De maker is al even bijzonder als het beeld. Zijn naam is Donald A.E. Duk, geboren in Leiden in 1948, vóór het verschijnen van de eerste Donald Duck en opgegroeid in Groningen. Duk studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag

Sport en Spel

8. Sport en spel

Kunstenaar: Pim van Moorsel 
Materiaal: Brons, beton 
Locatie: Hof van Delftstraat, Dr. Alphons Diepenbrockstraat 
Jaartal: 1971

In het plantsoen aan de Hof van Delftstraat, zien we een krachtig beeld van twee atleten tijdens een turnoefening. Beiden houden zich vast aan een stang, terwijl hun lichaam een roterende beweging maakt.

Van 1968-1990 was Van Moorsel docent beeldende vorming aan de Haagse Sociale Academie en de Haagse Hogeschool. Voor het beeld ’Sport en Spel’ gebruikte hij brons en beton als materialen, gegoten in de Rijnlandse kunstgieterij te Leiden.

Liggend veulen

9. Liggend veulen

Kunstenaar: Frans Coppelmans 
Materiaal: Brons, baksteen 
Locatie: Burg. Schölvinckplein 
Jaartal: 1968

Een jong veulen probeert voor het eerst op eigen benen te staan. De kwetsbaarheid is te zien aan de stand van de voorbenen die proberen het lijf op te tillen. De achterbenen, nog zwakjes, moeten de kracht nog vinden het gewicht te dragen. Het hoofd dat balanceert op een lange, tere nek speurt zoekend de omgeving af naar hulp.

Het onderwerp herinnert aan de talloze draverijen die in Nootdorp zijn georganiseerd op de plek waar nu winkelcentrum Parade ligt. Oud-burgemeester H.C.A.M. Schölvinck, onthulde het beeld op 12 juli 1969 nadat hij eerst op het plein een straatnaambord met zijn eigen naam had onthuld.

Geit

10. Geit

Kunstenaar: Jannes Limperg 
Materiaal: Brons, graniet 
Locatie: Kon. Julianastraat, Pr. Beatrixstraat 
Jaartal: 1980

Het Nootdorpse geitje is gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Jannes Limperg. Geboren in 1942 en nog steeds actief beeldhouwer, graficus en tekenaar. Limperg volgde een opleiding tot tekenleraar en deed daarna de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. 

Over het beeld vertelt de kunstenaar: “Het geitje is gemaakt naar aanleiding van een tentoonstelling van de lokale geitenfokvereniging. Inwoners konden beelden van diverse kunstenaars bekijken en stemmen welke ze in het dorp wilden zien. Nootdorpse kinderen hebben het geitje uitgekozen. Dat vond ik erg leuk, voor hen had ik het ook bedoeld.” En… van de kunstenaar mogen kinderen gerust op het geitje klimmen!

Remus

11. Remus

Kunstenaar: Jan Snoeck 
Materiaal: Keramiek, graniet 
Locatie: Paradeplein 
Jaartal: 2005


De in 1927 geboren kunstenaar Jan Snoeck heeft na zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag in de zestiger jaren een voorliefde ontwikkeld voor het werken met klei. Remus is gemaakt van keramiek en staat op een sokkel van graniet. De kleuren van het beeld zijn typerend voor de werkwijze van kunstenaar. De speelse vorm van het beeld en de primaire kleuren geel, rood en blauw fleuren het plein op en hebben een magische aantrekkingskracht op de kleinste inwoners van Nootdorp. Remus is ook in diverse kleuren te vinden als zeefdruk op papier.

De Slangendrager

12. De Slangendrager

Kunstenaar: Marcel Smink 
Materiaal: Brons, bladgoud, beton 
Locatie: Laan van Nootdorp 
Jaartal: 2011

“Jeetje dat beeld staat nu al scheef.. “, is een veelgemaakte opmerking als voorbijgangers het beeld zien.  Het blauw maakt samen met de twee gouden slangen het gemeentewapen compleet.

Het scheef staan van het beeld is bewust en een verwijzing naar de slappe veengrond waarop Nootdorp is gebouwd. De locatie op de Laan van Nootdorp is een verwijzing naar het gebruik van mijlpalen zoals we die kennen uit de Romeinse tijd. Net als in die tijd staat ook op dit beeld een Latijnse tekst: Slangendrager (anguifer) en Vici Agrarii (dorp van de landbouwers) oftewel Nootdorp. 

St. Jozefbeeld

13. St. Jozefbeeld

Kunstenaar: Onbekend 
Materiaal: Kalksteen 
Locatie: Veenweg 32-34 
Jaartal: 1906

Het Jozefhuis heeft als gemeentelijk monument gedurende de jaren vele functies gehad. Het was onder meer klooster, schoolgebouw, onderdak voor de lokale toneelvereniging en scouting en welzijnscentrum. Op de gevel zien we een kalkstenen beeld van Sint Jozef. De zorgzame vader uit de bijbel, patroonheilige van de timmerlieden en arbeiders. 

De stijl waarin het beeld is gemaakt noemen we neogotiek en is dezelfde als van de naastgelegen Bartholomeus kerk. Boven het beeld zien we een gebeeldhouwd afdakje, dat genoemd wordt naar de baldakijn waaronder een priester loopt tijdens een processie. Let eens op de plooien van zijn gewaad. Het lijkt net alsof ze golven.

Kus de Kikker

14. Kus de kikker

Kunstenaar: Germa Huijbers en Carolina Agelink 
Materiaal: Metaal, hout 
Locatie: Water Zonnehof 
Jaartal: 2014

Het Arnhemse kunstenaarsduo Germa Huijbers en Carolina Agelink heeft van 2012 tot 2014 met Nootdorpse verenigingen samengewerkt met als doel de saamhorigheid binnen Nootdorp te vergroten. Op basis daarvan ontwierp het duo dit kunstwerk dat bestaat uit een scheidsrechtersstoel, luidsprekerpaal en tribunebanken. “Het water scheidt de bewoners, maar verbindt hen ook. De objecten in het water zijn overblijfselen van de activiteiten die we een jaar lang met bewoners hebben ondernomen. De scheidsrechtersstoel duidt op een wedstrijdelement, de tribunes op een plek waar publiek plaats kan nemen en de (niet aangesloten) toeterpaal doet de suggestie dat iets wordt aangekondigd”, aldus de kunstenaars. 

 

Nest met vogels

15. Nest met vogels

Kunstenaar: Sybilla Krosch 
Materiaal: Brons, baksteen 
Locatie: Plein Sytwinde 
Jaartal: 1974

Een bronzen beeld dat duidt op de aankomende lente: een nest met jonge vogels met opengesperde bek.  In het werk van de van oorsprong Duitse kunstenares Sybille Krosch, komen voornamelijk dieren en mensen voor. Na de oorlog kwam ze naar Nederland en volgde ze de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Vervolgens groeide ze uit tot succesvol beeldhoudster met als hoogtepunt de onthulling van het beeld van staatsman Willem Drees sr. in het Ministerie van Algemene Zaken door koningin Juliana in aanwezigheid van premier Ruud Lubbers in 1985. 

Hurkend meisje

16. Hurkend meisje

Kunstenaar: Corinne Franzén-Heslenfeld 
Materiaal: Brons, beton 
Adres: Sytwinde, Lindenhof 
Jaartal: 1973

De kunstenares van het hurkend meisje, Corinne Franzén-Heslenfeld, geboren in 1903 in Bussum en gestorven op 86 jarige leeftijd in Den Haag, studeerde aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Als beginnend kunstenaar kreeg zij de belangrijke aanmoedigingsprijs Prix de Rome. Door haar huwelijk met de Deen Henning Franzén kreeg ze haar bijzondere dubbele achternaam. En over naam gesproken…. Hoe zou ons meisje aan de Sytwinde heten?

Ichthus

11. Ichthus

Kunstenaar: J. Kuijper 
Materiaal: Keramiek, graniet 
Adres: Kievitsbloem 
Jaartal: 1998

Midden op een grasveld liggen ze te herkauwen: twee kalfjes. Net als in de andere beelden op deze kunstroute waar dieren in voorkomen, komt ook in dit beeld het agrarische karakter van Nootdorp tot uiting. Het beeld is gemaakt door J. Kuijper en geplaatst in 1998. De ronde ondergrond is van graniet. Het beeld is van keramiek; dat wil zeggen dat het is gemaakt van klei en daarna gebakken en geglazuurd. Het kleurgebruik van het beeld doet denken aan Delfts blauw, bekend uit onze buurgemeente.

Kinderen zijn van harte uitgenodigd om de kalfjes te aaien of tegen ze aan te zitten.

Cipres op rots

19. Cipres op rots

Kunstenaar: Tine van de Weyer 
Materiaal: Brons, maansteen 
Adres: Oudeweg 61 
Jaartal: 2008

De opdracht aan Tine van de Weyer luidde: “Maak een beeld voor het entreegebied dat recht doet aan de betekenis van deze plek.” De begraafplaats was nog niet aangelegd toen de kunstenares met het beeld begon. Van de Weyer wilde een ingetogen en toch krachtig beeld maken. De rots staat symbool voor de aarde met daarop de boom als teken van leven, dat ondanks alles doorgaat, dat zijn weg zoekt zelfs in de meest moeilijke omstandigheden.  “Het is mijn bedoeling dat het beeld kracht uitstraalt. Vertrouwen in het leven. Het moet laten zien dat het leven sterk is en dat het de dood kan trotseren”, aldus Van de Weyer.

Herdenkingsteken voor overleden kinderen

20. Herdenkingsteken voor overleden kinderen

Kunstenaar: Tine van de Weyer 
Materiaal: Brons, koper, geanodiseerd aluminium, beton 
Adres: Oudeweg 61 
Jaartal: 2014

Omdat Tine van de Weyer al eerder een beeld voor de Sint Janshof had gemaakt werd zij benaderd om een herdenkingsteken speciaal voor overleden kinderen te creëren. Op de onderste schijf van dit beeld staan vijf kleine bronzen cipressen waarop de bovenste aluminium schijf rust. Deze zilverkleurige schijf is opengewerkt volgens een fijnmazig patroon dat geïnspireerd is op takjes van een cipres. Als zonlicht door de bovenste schijf op de eveneens cirkelvormige ondergrond valt, verschijnt een kantachtig patroon. Het tere kant staat symbool voor de kwetsbaarheid van het jonge leven. De ronde vorm van het kunstwerk staat voor kracht, aangezien geen vorm sterker is dan een cirkelvorm. Kwetsbaarheid en kracht vormen de basis voor dit herdenkingsteken.

Heemskinderen

17. Heemskinderen

Kunstenaar: Ineke van Dijk 
Materiaal: Brons, beton 
Adres: Olmendreef 
Jaartal: 1983

Dit beeld gaat over een bekend gedicht uit de 13e eeuw van de vier Heemskinderen. Het bronzen beeld, gemaakt door Ineke van Dijk uit Stompwijk, laat drie kinderen zien die op de rug zitten van een paard. De vier zonen Ritsaert, Writsaert, Adelaert en Reinout krijgen van hun vader volgens traditie een paard. Van het viertal is Reinout zo sterk, dat hij het paard per ongeluk doodt. Hierop krijgt Reinout de uitdaging het meest wilde paard te temmen. Dit paard is het ros Beiaard dat nadat Reinout hem heeft getemd, hem altijd blindelings gehoorzaamt. 

Als we het beeld bekijken, komt direct de vraag op waar het vierde van de Heemkinderen is gebleven? Ineke van Dijk antwoordt lakoniek: “Dan is er vast één afgevallen!” 

Deel deze route