Kunstroute Pijnacker Zuid

Print routebeschrijving

Omschrijving

De Kunstroute Pijnacker Zuid leidt inwoners en bezoekers langs kunstwerken die buiten op straat, bij een gebouw of in een park te zien zijn. De route is weersonafhankelijk en altijd toegankelijk.
Maak op een laagdrempelige manier kennis met kunst. Geschikt voor iedereen die al geïnteresseerd is in kunst en zij die er iets over willen leren. Ideaal voor families met (jongere) kinderen omdat je de route op elk gewenst punt kan beginnen of stoppen.

Routebeschrijving

Wil je de route vanaf je mobiel starten? Klik op deel één. Als je bij de laatste stopplaats bent aangekomen open dan deel twee

Deel 1 Deel 2

Pauzeplaatsen

De route begint en eindigt bij de parkeerplaats van het gemeentehuis van Pijnacker-Nootdorp. Langs de route staan diverse bankjes om uit te rusten. Horeca is aanwezig bij De Soete Suikerbol, Pieter’s Brasserie en in Winkelcentrum Keijzershof.

De Soete Suikerbol, Ade 23, 2642 JX Pijnacker
Pieter’s Brasserie, Raaigras 103 A, 2643 JJ Pijnacker
Winkelcentrum Keijzershof Hoefbladplein, 2643 HC Pijnacker

Bezienswaardigheden

Meisje met hoed

1. Meisje met hoed

Naam: Meisje met hoed 
Kunstenaar: Adriaan Bruggeman 
Locatie: Oranjelaan Pijnacker (plantsoen wooncomplex 't Hofland)
Materiaal: Tufsteen, baksteen
Jaartal: 1980

Voor het voormalig verzorgingstehuis ’t Hofland zit een geknield jong meisje met een hoed op haar hoofd. Tussen haar linkerarm en haar heup heeft ze een opgerolde doek geklemd. Onder haar rechterarm een tas. Het beeld is van een dichte, harde tufsteen en is geplaatst op een lage achthoekige, bakstenen sokkel met een natuurstenen blok. Eerder stond het op een hogere sokkel. De maker is de lokale kunstenaar Adriaan Bruggeman, van wie in de Kunstroute Pijnacker Noord zes andere beelden zijn opgenomen. Bruggeman studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werkte voornamelijk in regio Den Haag. 

Kroontjespen

2. Kroontjespen

Naam: Kroontjespen
Kunstenaar: Rudi van de Wint
Locatie: Oranjeplein 1 Pijnacker (vijver)
Materiaal: Staal, beton
Jaartal: 1997

Een treffend object naast het gemeentehuis van Pijnacker-Nootdorp waar zoveel geschreven wordt: een kroontjespen rijst op uit de cirkelvormige vijver. Een ellipsvormig sculptuur met vijf langwerpige, afgeronde gaten. Rudi van Wint (1942-2006) was een vooraanstaand kunstenaar vooral bekend van de grote werken in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Ook schilderde hij het plafond van Paleis Noordeinde in Den Haag en het Amsterdamse gerechtsgebouw. Na zijn kunstopleiding begon Wint als schilder waarna hij overstapte naar de beeldhouwkunst in combinatie met bouwkunst. Zijn werk trok de aandacht van zowel koningin Juliana als koningin Beatrix. In 2002 exposeerde hij in het Kröller Müller Museum.

Klaproosrunnel

3. Klaproostunnel

Naam: Klaproostunnel
Kunstenaar: Participatiegroep verfraaiing Klaproostunnel
Locatie: Willem-Alexanderpad Pijnacker (fiets- en wandeltunnel Klapwijkseweg)
Materiaal: Aluminium, Beton, Verf, Vinyl
Jaartal: 2017

Tussen de wijken Koningshof en Klapwijk ligt de Klaproostunnel uit 1992. Aangezien de originele blauwe muurtegels van de muur kwamen, was in 2017 onderhoud gewenst. Samen met de bewoners van de naastgelegen wijken is een nieuw ontwerp gemaakt met frisse lichte kleuren, minder hekwerken en de klaproos als uitgangspunt. De ronde bollen in de kleuren van klaprozen verbeelden de beweeglijkheid van de bloem. Op vier panelen staan afbeeldingen die bewoners hebben ontworpen geïnspireerd op de klaproos. Op de muur is een dichtregel over klaprozen aangebracht van Leendert Witvliet. De opening van de opgeknapte tunnel vond plaats op 29 november 2017. 

Waterspuiter en hoekversieringen

4. Waterspuiter en hoekversieringen

Naam: Waterspuiter en hoekversieringen
Kunstenaar: Anoniem
Locatie: Vrouwenrecht Pijnacker (hoek Hadewijchlaan)
Materiaal: Zandsteen, baksteen
Jaartal: onbekend

Op een pleintje ligt een grote vulkaansteen binnen een cirkelvormige muur die van hoogte verschilt. Voorheen lagen op de uiteinden aan de hoge kant van de bakstenen muur twee sluitstukken waaronder een zandstenen waterspuwer.

Accordion Item 2 Title

5. Spelende kinderen

Naam: Spelende Kinderen
Kunstenaar: Jits Bakker
Locatie: Marga Klompélaan/Hadewijchlaan Pijnacker, Nederland (plantsoen)
Materiaal: Brons, hardsteen
Jaartal: 1990

Begonnen als schilder ontwikkelde Jits Bakker (1937-2014) zich tot een internationaal gewaardeerd beeldhouwer. Minder bekend is dat hij ook een begenadigd tekenaar, aquarellist, glaskunstenaar, graficus en maker van sieraden was. Bakker heeft een groot oeuvre nagelaten, gratis te bezoeken op Landgoed Beerschoten in De Bilt (Utrecht). Het beeldenpark telt een grote collectie van zijn beelden in brons, marmer en graniet. De gerenommeerde kunstenaar ontmoette diverse leden van de Koninklijke Familie, onder wie de koninginnen Juliana en Beatrix, prins Bernhard en destijds prins Willem-Alexander en prinses Maxima. Dit beeld geeft een herkenbare situatie weer in brons gegoten waar het ene kind het andere kind optilt. 

Spelende kinderen

6. De Handdruk

Naam: De handdruk
Kunstenaar: Corry Ammerlaan-van Niekerk
Locatie: Caro van Eycklaan Pijnacker (hoek Caro van Eycklaan/Maartje Offersstraat) 
Materiaal: Brons, Graniet
Jaartal: 1990

Beeldhouwer en schilder Corry Ammerlaan-van Niekerk (1947) is een gewaardeerd kunstenaar. Ze maakte het levensgrote standbeeld van Johan Cruyff dat op 26 augustus 2019 bij het stadion Camp Nou van FC Barcelona in Spanje werd onthuld. Ook maakte ze het standbeeld van Pim Fortuyn aan de Korte Hoogstraat in Rotterdam. In haar werk staat maatschappelijke betrokkenheid en contact tussen mensen centraal. Een voorbeeld daarvan is dit beeld van twee mensen die elkaar tijdens een ontmoeting de hand schudden. Kenmerkend is de dynamische vormgeving met een tijdloze uitstraling. Ammerlaan is artistiek directeur van Artihove Art Centre in Bergschenhoek.

Tweedelig abstract sculptuur

7. Tweedelig abstract sculptuur

Naam: Tweedelig abstract sculptuur
Kunstenaar: Jelis van Dolderen
Locatie: Ru Parésingel 1 Pijnacker
Materiaal: Brons, granito, baksteen
Jaartal: 1993

Op het plein voor de ingang van de Mariaschool staat een granito trapezium sokkel met daarop een bronzen bol en een bronzen object in kegelvorm. Het tweede deel van het kunstwerk is een bronzen kubus op een gemetselde sokkel. Van Dolderen (1954) maakt tegenwoordig vooral schilderijen (stillevens), grafiek en installaties waarbij kleur en vorm een grote rol spelen. Zijn werk is opgenomen in de collecties van onder andere het Centraal Museum Utrecht, KPN, Akzo Nobel Art Foundation, Ahold, NS, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en diverse grote banken en verzekeraars. Van Dolderen exposeerde onder andere in Canada en Japan.

Merk toch hoe Sterck

8. Merck toch hoe sterck

Naam: Merck toch hoe sterck 
Kunstenaar: Anoniem
Locatie: Corry Besselingplantsoen Pijnacker
Materiaal: Zwerfkei, beton
Jaartal: Onbekend

Wat doet een zwerfkei op een zalmroze betonnen sokkel en dito ondergrond in Pijnacker? De herkomst en maker zijn onbekend. Het koperen bordje met de tekst meldt: 'Merck toch hoe sterck' en 'Valerius'. 

 

Vluchtheuvel

9. Muurtegels

Naam: Muurtegels
Kunstenaar: Berry (Bertha Johanna) Holslag 
Locatie: Corry Besselingplantsoen Pijnacker
Materiaal: Baksteen, geglazuurd keramiek
Jaartal: 1995

Berry Holslag (1947) staat bekend om haar levensgrote figuren, zoals de detective met de blauwe jas en hoed voor het politiebureau in Voorburg. Haar kenmerkende frisse kleurgebruik komt in dit kunstwerk terug in 24 keramische tegels aangebracht in groepjes van vier en van vijf tegels. De afbeeldingen op de tegels verwijzen naar begrippen en handelingen. De zon staat aan het begin van de reeks en verwijst naar het begin van elke dag. Het hoedje van papier verwijst naar een verhaal, de gestileerde kroon naar een sprookje, de schoen naar een wandeling en de haan naar helderheid en directheid. 

De Pupil

10. De Pupil

Naam: De Pupil
Kunstenaar: Diederik Klomberg
Locatie: Duikerpad, Gantellaan Pijnacker (gevel OBS De Bonte Tol)
Materiaal: Spiegelglas, baksteen
Jaartal: 2003

Klomberg (1963) is geïnteresseerd in de manier waarop de waarneming het verstand kan misleiden. Met basale visuele gegevens en een misleidend eenvoudige geometrische installatie creëert hij een illusoire omgeving. In dit werk is de omgeving op een vervreemdende manier te zien. De kunstenaar creëert de ideale omstandigheden voor de illusie die plaatsvindt in het hoofd van degene die kijkt. Klomberg studeerde aan de kunstacademie in Kampen (Nu ArtEZ Art & Design te Zwolle), de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en Vormgeving in Den Bosch (nu Avans Hogeschool) en de Jan van Eijckacademie in Maastricht. In 2016 had hij een solo-expositie in het Rotterdamse Boymans van Beuningen.

Accordion Item 3 Title

11. De toren van Duikersloot

Naam: De toren van Duikersloot 
Kunstenaar: Nicolas Dings
Locatie: Klapwijkseweg Pijnacker (rotonde)
Materiaal: Staal, brons, licht
Jaartal: 1998

Speciaal voor deze plek ontwierp Nicolas Dings (1953) een toren van drie cilinders op palen. Het kunstwerk verwijst naar de culturele dynamiek van een groeiende gemeente en de groeiprocessen van gewassen die zo kenmerkend zijn voor de tuinbouw van Pijnacker. Op de topcilinder bevindt zich een open balkon met dak met daarin een lamp. Op het balkon staat een bronzen beeldje van een naakte man met gespreide armen en een takkenkrans. Dings is de maker van het herinneringsmonument ter gelegenheid van het eerste (vergeten) optreden van de Beatles op 5 juni 1964 bij het beurscomplex Treslong in Hillegom. Ook is het standbeeld bij het geboortehuis van Spinoza in Amsterdam van zijn hand (2008).

Social Sofa

12. Social Sofa

Naam: Social Sofa
Kunstenaar: Renée du Clou
Locatie: Floralaan 102 Pijnacker (ingang welzijnscentrum)
Materiaal: Beton, mozaïeksteentjes
Jaartal: 2012

Renee du Clou woont en werkt in Pijnacker en was docent beeldhouwen, keramiek en brons aan het Centrum voor Kunst en Cultuur in Zoetermeer en het Koorenhuis in Den Haag. Zij ontwierp deze social sofa, voortvloeiend uit een project dat inwoners die in dezelfde buurt wonen met elkaar in contact brengt om zo individualisering van de maatschappij en eenzaamheid tegen te gaan. De betonnen bank voor de ingang van het welzijnscentrum is bekleed met een kleurig design en scherven van Hollandse souvenirtegels. Tussen de mozaïeksteentjes is Albert Einstein te herkennen alsmede de wens ‘Fijne Feestdagen’. De grootte van de bank is 160x130 cm. 

Ichthuis

13. De Kronkel

Naam: De Kronkel
Kunstenaar: Bas van Leeuwen
Locatie: Duivestein 25 Pijnacker (patio basisschool de Tweemaster)
Materiaal: Gewapend polyester styreen, polyethuraanlak
Jaartal: 1977

In deze kunstroute zijn twee werken van Bas van Leeuwen (Berkel en Rodenrijs, 1944) opgenomen, beide bij een basisschool. Bij de Josephschool aan de Acacialaan 8 in de kunstroute Pijnacker Noord staat het werk Drie Honden voor de ingang. Dit werk staat op de afgesloten patio van Daltonschool de Tweemaster en is niet vrij toegankelijk. Het is een speels kronkelig wezen met een hondekop. Het beeld is geschilderd in de kleuren geel, blauw, oranje, rood en wit. Zijn lijf is gekromd en zijn staart met blauw uiteinde is omhoog gericht. Zijn pootjes zijn geel en wit van kleur. 

Deel deze route