Monumentenroute Delfgauw

Print routebeschrijving

Omschrijving

Deze route voert u langs een aantal monumentale boerderijen aan de Noordeindseweg en de Zuideindseweg in Delfgauw.

Routebeschrijving

Wil je de route vanaf je mobiel starten? Klik op deel één. Als je bij de laatste stopplaats bent aangekomen open dan deel twee

Volledige mobiele route

Pauzeplaatsen

De route start en eindigt bij Café du Midi, Noordeindseweg 70 Delfgauw. Een uniek plekje midden in het groen met heerlijke gerechten op de kaart. Met geitjes in de wei, leuk voor kinderen.

Bezienswaardigheden

Noordeindseweg 42

Noordeindseweg 42

Deze boerderij dateert waarschijnlijk uit 1646 en is een van de oudste in de omgeving. Net als Zuideindseweg 27 is het een zogenaamde krukhuis- of krukboerderij waar men kaas maakte. Dit type boerderij heeft een dwars geplaatst voorhuis. Het voorhuis, het woongedeelte van een boerderij, ligt meer naar achter op het erf zodat de zuivelproducten aan de koele noordkant werden bewaard. Het voorhuis werd vooral gebouwd als teken van welstand. In 1679 heeft een grondige verbouwing plaatsgevonden, net als in de 18e en 19e eeuw. Tot de ontwikkeling van het tuinbouwgebied Noordpolder en zij grond verkochten fokte de familie van der Maarel hier dikbilkoeien voor het vlees.

Zuideindseweg 25

Zuideindseweg 25

Aan de Zuideindseweg staat een aantal fraaie boerderijen die zeker het bekijken waard zijn. Soms gaat er een door bomen omzoomde oprijlaan aan vooraf en liggen ze iets verder van de weg. Dat kotm omdat hier vroeger een weg liep, het Ruyverslaantje, die in de 18e en 19e eeuw is verdwenen door het afgraven van veen. Sommige boerderijen zijn goed vanaf de weg te zien, anderen liggen er verder vanaf.

Zuideindseweg 27

Zuideindseweg 27

Deze 17e eeuwse boerderij is een krukhuisboerderij of krukboerderij met een dwars geplaatst voorhuis. Het voorhuis, het woongedeelte van een boerderij, werd vooral gebouwd als teken van welstand. Bij dit type boerderij heeft het voorhuis vaak een verdieping. Eenzelfde type staat aan de Noordeindseweg 42.

Zuideindseweg 39

Zuideindseweg 39

De eerste steen voor “Hoeve Oostrijk” is gelegd door Paulina Zeeuw op 23 augustus 1913. De eerste bewoner was Piet Zeeuw en later zijn zoon Wijnand, die door de Delfgauwenaren snel  de tweede Wijnand Zeeuw werd genoemd.  Vooraan op de Zuideindseweg was iemand die dezelfde naam had ook zo heette. De manege ernaast wordt gebruikt om paardrijlessen te geven.

Zuideindseweg 45

Zuideindseweg 45

Aan het einde van een oprijlaan met oude knotwilgen ligt ‘Hoeve Vogelzang’.  De reden dat boerderijen soms een eind van de weg af liggen is dat de eerste bewoners een hoger (en droger) gedeelte in het landschap zochten. Herbouwd in 1887 maar oorspronkelijk aanzienlijk ouder, is deze boerderij al een aantal generaties eigendom van de familie Rodenburg en ging over van vader op zoon. Aan de rechterzijde staat het huisje van de kooiker van de eendenkooi die erachter lag. Voorheen was deze grote boerderij lange tijd een melkveehouderij. Tegenwoordig lopen er schapen in het weiland. De schuur staat ook op de monumentenlijst.

Zuideindseweg 57a

Zuideindseweg 57a

Het buurtschap Klein Delfgauw had de bijnaam Bonkenbuurt. Dat kwam doordat alle boeren die hier woonden zelf de weg moesten onderhouden. Dat deden zij met puin en grote “bonken” grond. Huisnummer 57 is een kopstal met daarachter een woonhuis met gevel. Bij dit huis is de zijgevel eigenlijk de voorzijde. De stallen zijn er haaks op gebouwd.

Deel deze route