Hoe vieren mensen uit andere landen en culturen de feest dagen?
In Pijnacker-Nootdorp voelen ook heel veel mensen vanuit andere landen en culturen zich helemaal thuis. Zeker 109 nationaliteiten zijn hier vertegenwoordigd, zo deelde onze burgemeester in haar Nieuwjaarstoespraak begin januari 2020 mee.
In het kader van het winternummer van dit magazine gingen we op zoek naar mensen van andere landen en culturen om te vragen hoe zij de feestdagen vieren en wat de verschillen zijn met hun eigen land.
In de bibliotheek van Pijnacker ontmoeten we de Surinaamse Ursila. Deze moeder van drie volwassen kinderen verzorgt bij Buurt & Zo de catering met haar bedrijfje Nani’s Roti. Ursila woont sinds haar dertiende in Nederland en zou echt niet meer terug willen naar haar land van herkomst.
Dronken kalkoen
Als ze praat over het vieren van kerst en de jaarwisseling daar, komen er steeds meer herinneringen boven. “In Suriname heb je geen dennenbomen en geen kerstbomenverkoop. Je haalt daar gewoon een boompje uit het bos of versiert een boom in eigen tuin. Het versieren van de boom met
allerlei knutseltjes en frutseltjes was altijd een groot feest. Ook in Suriname is kerst een familiefeest van liefde en saamhorigheid. Het gaat daar wat minder formeel dan in Nederland, waar vaak heel precies wordt bepaald wie waar aan tafel zit. In Suriname zit je gewoon met je bord op schoot. Je viert Kerstmis in de tuin of onder de veranda, omdat het klimaat altijd goed is. In Nederland wordt alles meer van tevoren gepland. In Suriname heb ik meegemaakt dat de kalkoen die we ’s avonds aten ’s middags nog door de tuin liep te rennen. Hij werd eerst zelfs even dronken gevoerd. Het vlees zou dan malser zijn.”
Drie keer feest
Ursila heeft een Russische collega. Dat is Zarina, die met haar zoon Daniël en haar man Nadar samenwoont. Nadar komt uit Afghanistan. Hij is taxichauffeur en Zarina werkt als vrijwilliger bij Buurt & Zo. “Ik ben sinds 2016 in Nederland en ben hier naar toe gekomen nadat ik in Moskou mijn man had ontmoet. Voor de viering van kerst en oud en nieuw ga ik normaal met mijn zoon terug naar mijn familie in Moskou, maar dit jaar gaat dat niet lukken vanwege corona. Dus gaan we gezellig in Nederland kerst vieren. In Rusland vieren we Kerstmis op 6 januari. De Russisch Orthodoxe kerk
houdt die dag aan als de geboortedag van Jezus. Dat maakt voor mij niet uit: we hebben drie keer feest, namelijk de Nederlandse kerst op 25 december, de jaarwisseling op 31 december en dan nog de Russische kerst op 6 januari. Ook in Rusland is Kerstmis een familiefeest met veel eten en drinken. En ook in de Russische huiskamers hebben we een versierde kerstboom staan.”
Rustig
In het winkelcentrum van Pijnacker spreken we kleermaker Demir. Hij is van Turkse herkomst en nog niet zo heel lang in Nederland. “Ik vier Kerstmis niet echt, maar blijf dan rustig thuis. Ook met de jaarwisseling doe ik het rustig aan.” Groenteman Mohamed van de groentewinkel in Winkelcentrum Parade in Nootdorp is van Marokkaanse origine. Hij zegt dat hij de feestdagen viert zoals de Nederlanders dat doen. “We zetten een kerstboom neer en we gaan lekker eten met familie en vrienden.”
Koreaanse kerstboom
Ann is een Koreaanse die met haar echtgenoot Ryan en hun twee kinderen naar Nederland is gekomen voor het werk van Ryan. Ann is organiste geworden in de katholieke kerk van Pijnacker. Ann: “Kerstmis is ook in Korea voor gelovigen en niet-gelovigen een gezellig familiefeest met veel eten en drinken én een kerstboom.” Roger is een Amerikaan die via IJsland, Israel en Frankrijk in Nederland terecht- gekomen is om in Oude Leede een B&B op te zetten. “Ik vierde heel lang met de familie Kerstmis met alles erop en eraan, maar de laatste jaren ga ik liever samen met mijn vriendin er een paar dagen tussenuit tijdens de feestdagen.”
Vier keer feest
Tot slot spreken we een Duits/Russisch echtpaar, Kai en Lusia. Zij wonen al een kleine twintig jaar in Nederland en voelen zich op hun gemak, zeker in de nieuwe wijk Keijzershof in Pijnacker- Zuid. Lusia zegt: “Bepaalde gewoonten van de Nederlanders blijf ik bijzonder vinden, zoals de karigheid waarmee verjaardagen worden gevierd en het feit dat je niet even spontaan kunt aanwippen bij Nederlanders. Anderzijds vind ik het afsprakensysteem in bijvoorbeeld de zorg weer een verademing. In Rusland moet je nog steeds
De gewoon achter in de rij aanschuiven. Van het kerstfeest maken we een combinatie van drie culturen. De kerstboom blijft lang staan. Minimaal tot en met 13 januari, want dan vieren we de jaarwisseling volgens de oude kalender. Kerst is in Rusland op 6 januari. Met de gewone jaarwisseling erbij en de Nederlands/Duitse kerst hebben we dus vier keer feest!”
“ In Suriname gaat het wat minder formeel dan in Nederland.”
“ Ook in Russische en Koreaanse huiskamers staat een kerstboom.”