Werkgeluk: meten is weten
En toen was werkgeluk ineens heel gewoon

Veel mensen besteden een flink deel van de dag aan werken. Mensen zien hun collega’s vaak langer en intensiever dan hun eigen partner en/of kinderen. Dus dan is het wel belangrijk dat je je een beetje prettig en gelukkig voelt tijdens je werk.

Steeds meer bedrijven en organisaties zien het belang in van werkgeluk en het onderzoek daarnaar. Meten is weten. Het gemiddelde ziekteverzuim is in Nederland relatief hoog en stijgt bij veel organisaties en bedrijven boven het landelijk gemiddelde uit. Werkdruk, stress, burn-out; het zijn termen die steeds vaker voorkomen dan termen als werkgeluk en arbeidsvreugde.

Werkplezier
Veel bedrijven en organisaties krijgen het niet voor elkaar om hun vacatures ingevuld te krijgen. Daarbij is het verloop erg groot. Het is dus belangrijk om te werken aan een goede sfeer, positief leidinggeven, mensen kansen tot ontwikkeling geven, uitdagingen bieden, enzovoort. Als ze hun werk leuk vinden en het naar hun zin hebben, zullen ze beter functioneren, minder snel ziek worden en niet zo gauw de neiging hebben om voortijdig een nieuwe carrièrestap te maken.Helma Veenstra en Hanneke Bor, beiden wonend in Pijnacker, hebben in 2020, toen corona alles even tot stilstand bracht, de krachten gebundeld en de DOES Adviesgroep opgericht. De vier letters van hun bedrijf staan voor de vier gelukshormonen die door de hersenen worden aangemaakt, zodra een mens het naar haar of zijn zin heeft: Dopamine, Oxytocine, Endorfine en Serotonine. Dopamine komt los zodra je wordt uitgedaagd, succes hebt en wordt beloond. Oxytocine
is het knuffelhormoon dat wordt aangemaakt als samenwerken lukt en je de echte verbinding voelt met elkaar. Endorfine is het gevolg van fit zijn en plezier hebben en serotonine is het hormoon van zinvol bezig zijn en heel betrokken zijn bij je werk en je collega’s.

Inspiratie en achtergrond
Helma en Hanneke ervaren zelf ook veel werkgeluk sinds de start van hun samenwerking. Het gaat goed, ze inspireren elkaar en de een vult de ander perfect aan. Hanneke is van huis uit vooral organisatiedeskundige en Helma was met haar bedrijf ReviewPartner al bezig met het meten en verbeteren van de tevredenheid onder klanten en werknemers. De stap naar het meten en verbeteren van ‘werkgeluk’ is dan niet groot.

Leidinggevende bepalend
Steeds meer werkgevers, klein en groot en in allerhande sectoren actief, denken na over werkgeluk en alles wat daarvoor nodig is. Het heeft alles te maken met de manier van leidinggeven, de organisatie van een onderneming of instelling, en de mogelijkheden en verantwoordelijkheden die mensen krijgen om zich te ontwikkelen binnen hun werk. Maar ook de sfeer binnen een team, de werkomstandigheden, de vrijheid die je krijgt van je leidinggevende om je creativiteit en talent in te zetten, enzovoort. Onderzoek wijst uit dat één op de drie mensen op zoek gaat naar ander werk en/of een andere werkgever vanwege de leidinggevende.

Factoren van werkgeluk
Gestructureerd en met blijvend resultaat ‘werkgeluk’ tot stand brengen: dat is een complex en tijdrovend proces waar heel veel factoren op van invloed zijn. Hanneke en Helma hebben een model ontwikkeld waarin stapsgewijs naar een bepaald resultaat toegewerkt wordt. Kort gezegd draait het om inzicht, strategie, leiderschap, werkprocessen en werkomstandigheden. Het is een zaak van inventariseren, aanpak-ken, vasthouden en ontwikkelen. 

Lange termijn
Blijvend werkgeluk creëren gaat niet met een toverstaf of een wonder- formule. Je kunt het niet zomaar even invoeren. Het werkt overal weer anders, maar de basis is positiviteit, goede en zuivere communicatie, respect, gelijkwaardigheid, mensen ruimte geven en uitgaan van ieders wensen, talenten en mogelijkheden. Geen mens is hetzelfde, iedereen moet of kan op zijn of haar eigen manier tot bloei komen. Zo word je met z’n allen een happy family, waar tijd en gelegenheid is om successen te vieren en waar het niet alleen om omzet, winst en geld gaat.

Geluk in eigen werk
Helma en Hanneke zijn zelf school-voorbeelden van gelukkige werkers die elkaar versterken en elkaar ruimte en vertrouwen geven, zodat ze ieder op hun eigen manier werkgeluk ervaren. Corona stelde hun werkgeluk behoorlijk op de proef, maar ze zijn nu helemaal gelukkig en krijgen volop energie van hun werk. Dit omdat ze zien dat het werkt en omdat steeds meer opdrachtgevers de meerwaarde van werkgeluk zien!