Andere feestdagen

In Pijnacker-Nootdorp voelen ook mensen uit andere culturen zich prima thuis. Meer dan 100 nationaliteiten zijn hier vertegenwoordigd. Niet alle inwoners vieren de feestdagen zoals westerse mensen dat zijn gewend. De familie Al Mustafa geeft een kijkje in hun decembermaand.

De familie bestaat uit vader Khaldon en moeder Safia en zes kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 15 jaar. Ruim vier jaar geleden zijn ze vanuit Syrië naar Nederland gekomen. De jongste dochter van 4 is als enige in Nederland geboren. De familie is ingeburgerd, vindt het fijn wonen hier en voelt zich inmiddels thuis.

Andere feestdagen
“Kerstmis en Oud en Nieuw vierden wij in Syrië niet. Wij hadden wel vrienden van het Christelijke geloof die wel kerst vierden en daar gingen wij dan op visite”, vertelt Safia. “Een kerstboom hebben wij nog nooit in huis gehad hier, maar wij hangen wel lampjes op.” Khaldon vult aan: “Wij gaan hier in Nederland op visite bij mijn familie, maar voor ons is Kerstmis geen feest waarbij wij met familie eten of ons extra mooi aankleden. Wij vieren het Suikerfeest, het Offerfeest en het Islamitisch nieuwjaar. Die feestdagen worden niet steeds op dezelfde data gevierd maar steeds op andere dagen in het jaar, afhankelijk van de maanstand.”

Eten én samenzijn
Voor het Suikerfeest, waarmee wordt gevierd dat de vastenmaand Ramadan is geëindigd, koopt de familie nieuwe kleding om er zo mooi mogelijk uit
te zien. “Een week voor het Suikerfeest begin ik al met koekjes bakken”, zegt Safia. “Eten en samenzijn zijn belangrijk, daar genieten wij van. In Syrië hadden wij zelf fruitbomen en kruidenplanten. Als wij iets nodig hadden voor de gerechten haalden wij het zo uit de tuin. Heerlijk vol van smaak. De meeste ingrediënten die ik nodig heb voor de gerechten zijn in het dorp te koop en anders koop ik ze op de Haagse markt.”

Verjaardagen
In november en december zijn meer-dere kinderen uit het gezin jarig. Van de verjaardagen worden echte feestjes gemaakt. “Wij vieren dit met familie en allerlei lekkere hapjes en drankjes”, zegt Safia. De tafel wordt mooi gedekt en wordt vol gezet met hapjes uit de Syrische keuken. De familieleden van Khaldon komen de verjaardagen mee-vieren en de buurtjes Jolanda en Edwin zijn ook van de partij.

De familie Al Mustafa vierde vorige maand de verjaardag van het jongste kind.