Buurtbus al jaren een begrip!

Buurtbus Pijnacker-Nootdorp vervoert passagiers binnen de gemeente Pijnacker-Nootdorp en komt op plaatsen in Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw en Oude Leede waar andere OV-bedrijven niet komen. De bus is een begrip in de gemeente en bestond in 2019 veertig jaar.

Twee zeer moderne Mercedes acht- persoonsbussen rijden van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.45 uur. “Zo’n zeventig vrijwillige chauffeurs rijden op deze bussen, zij maken een ronde van twee uur waarbij zij door alle woonkernen van onze gemeente komen. Het is een gewoon openbaarvervoersmiddel: buslijnnummer 284,” aldus voorzitter Joop van Gasteren van de stichting Buurtbus Pijnacker-Nootdorp.

Voor iedereen, jong én oud

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de buurtbus er voor iedereen en niet alleen voor ouderen. Iedereen kan gebruik maken van de buurtbus.
Je hoeft geen lid te zijn. Buschauffeur Piet van der Stap: “Als je wilt instappen, steek dan je hand op. Dat kan langs de hele route, als het maar veilig is om te stoppen. Een bagage of rollator kan gewoon mee in de bus.” De vriendelijke chauffeurs helpen je als het nodig is met instappen. Steeds meer mensen weten de buurtbus inmiddels te vinden.

Overstappen

De bus komt in de verschillende kernen bij onder andere de winkelcentra, de verzorgingshuizen en langs de stations van RandstadRail. De buurtbus heeft goede overstapmogelijkheden op andere bussen en trams. Handiger kan het dus niet.

Betalen is makkelijk

Voor mensen die minder goed ter been zijn, is de buurtbus zeker een uitkomst. De bussen hebben een lage instap. Het is mogelijk vooraf te bellen om te laten weten dat je mee wilt. De chauffeur weet dan waar je wilt instappen en houdt daar dan rekening mee. De rit kan worden betaald met een OV-chip- kaart of met een bankpas/creditcard. Jongeren met een OV-studentenkaart mogen zelfs gratis mee!

Een uitje

Een van de passagiers die we tijdens ons rondje spreken: “Sommige mensen zien een rit met de buurtbus als een uitje. Zij stappen in, hoeven niet specifiek ergens heen, maar genieten van de twee uur durende rondrit door de gemeente. Er wordt wat gekletst met medepassagiers en genoten van de omgeving. Het gebeurt ook dat passagiers voorkeur hebben voor een bepaalde chauffeur. Als hun favoriete chauffeur rijdt, rijden zij gezellig mee terwijl zij nergens heen hoeven. De buurtbus heeft zo ook een sociale functie!”

De bus in coronatijd

“De buurtbus heeft tijdelijk even niet gereden maar sinds 2 juni rijdt de buurtbus weer volgens de volledige dienstregeling”, aldus Leo Toet, pr-coördinator. “Het is fijn dat de buurtbus weer rijdt. Er zijn een paar aanpassingen. De chauffeur zit afgeschermd en zal geen assistentie verlenen bij in-en uitstappen. Vanaf 13 jaar is een mondkapje verplicht, het aantal zitplaatsen is teruggebracht van 8 naar 6, de losse kaartverkoop is tot nader order niet mogelijk en er kan alleen worden betaald met een OV-kaart.”