De grootste gehaakte kerstboom van Nederland op Raadhuisplein

Oscar de Bruijn, een van de twee eigenaars van wolwinkel Pera & Pasha in het Pijnackerse Emmapark, is geboren op Tweede Kerstdag en dat wil hij weten ook! “Ik ben gek op kerst en ben eigenlijk al een halfjaar van tevoren aan het bedenken wat ik met kerst voor leuks zou kunnen verzinnen: ik bedacht hoe gaaf het zou zijn als we de allergrootste gehaakte kerstboom van Nederland, en misschien wel van de wereld, hier op het Raadhuisplein zouden kunnen zetten.”

Het plan was vrij snel uitgewerkt. Het moest een boom worden van tien meter hoog, gehaakt met heel veel groene vierkantjes, zogenoemde ‘granny squares’. Oscar deed onder het motto ‘Samen zijn we gelijk’ via Facebook een oproep aan alle volgers van Pera & Pasha om samen duizend groene granny’s te haken. Hij vertelde er nog niet bij wat het doel was, maar de reactie was overweldigend. Binnen een week kwamen er al honderden squares binnen. “Meer dan driehonderd hakers en haaksters uit Nederland en België hebben lapjes zitten haken. In eerste instantie gingen we uit van duizend vierkantjes. Maar na overleg met de staalbouwer, Wesley Kerklaan
van WKS Staalbouw uit Pijnacker- Nootdorp, kwamen we uit op 2950 granny’s, en die hebben we gewoon gekregen! Natuurlijk heb ik er zelf ook ‘een paar’ gehaakt en met een groepje hakers hebben we alles aan elkaar gezet. Wesley maakt de contructie van de boom en rekent alleen de materialen, de arbeid doet hij voor niks.”


Goed doel
Oscar verder: “Extra mooi, omdat we aan de boom een actie voor Voedselbank Nederland hebben gekoppeld. Nadat alle granny’s gehaakt waren, hebben we de mogelijkheid geopend granny’s te adopteren, voor 1 euro per granny. Daarnaast ga ik nog online
veilingen organiseren, met mooie dozen wol en zo. De lapjes die over zijn doneren we aan de Stichting Kroel- dekens Vreewijk in Rotterdam; die haken dekens voor ernstig zieke mensen of mensen die het op een andere manier moeilijk hebben.”


Versiering
Maar Oscar heeft nog meer ideeën. “De boom moet ook versierd worden, het liefst zo hysterisch mogelijk. We krijgen al ballen, slingers, kerstsokken in allerlei maten en kleuren binnen. Achthonderd decoraties hebben we nodig. Eind november gaan we de boom op het plein plaatsen en dan ga ik zelf met een hoogwerker de bovenste acht meter versieren. De onderste twee meter laten we vrij. Daar mogen bezoekers zelf een van hun gehaakte decoraties ophangen. Tie-ripjes om ze op te hangen zijn in onze winkel op te halen. Ik zit er nu al van te bibberen, maar het komt goed.”

Het kerstthema van Pera & Pasha: “Samen zijn we gelijk!”