De natuur is er voor iedereen en is er altijd
“Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel!” De geleerden zijn er nog niet over uit of het een gezegde is uit Schotland of uit Scandinavië, maar wáár is het zeker. Wie in herfst en winter naar buiten kijkt en regen, wind, hagel of sneeuw ziet, staat vaak niet te trappelen om naar buiten te gaan. En toch is dat juist wat je wél moet doen.
Want ben je eenmaal buiten, dan krijg je er juist energie van. Maar inderdaad: kleed je wel goed aan! We liepen voor dit artikel driemaal met een echt buitenmens mee; tweemaal flink in de regen en eenmaal lekker in het herfstzonnetje. En elke keer was het heerlijk!
Boswachter Lisa
Boswachter Lisa Wassenaar, aanspreekpunt voor Staatsbosbeheer Midden-Delfland, is met haar collega’s actief op 3000 hectare groen tussen de Dobbeplas en Vlaardingen. “Dit gebied biedt zo veel variatie! Het is echt fascinerend om te zien hoe mens en natuur hier goed samengaan. In de zomer gaan mensen bijna vanzelfsprekend naar buiten, maar in de winter is het ook prachtig. Je vindt dan veel meer rust en verstilling; in de natuur en in jezelf. Als het gesneeuwd heeft, kun je bijvoorbeeld de pootafdrukken van kleine muisjes zien. Rond de plassen zie je veel eenden en ganzen en boven je hoofd cirkelen roofvogels. Je kunt het nóg leuker voor jezelf maken door een vogelgids te kopen. Dan weet je
ook wat je ziet. Kijk, daar gaat een torenvalk”, wijst ze omhoog, als we in de miezerregen door het nieuwe Wandelbos achter de Nootdorpse Laakweg lopen.
Moet je gedaan hebben
“De natuur ingaan kun je op je eigen manier doen. Gewoon een wandeling, al dan niet uitgezet, over de paden, of lekker met je laarzen aan door de modderige gebieden banjeren. Voor kinderen is dat heerlijk. Wij zien het liefst kinderen lekker in modderpoelen spelen. De Engelse National Trust heeft een lijst opgesteld met dingen die je gedaan moet hebben vóór je elf jaar bent. Bijvoorbeeld in plassen stampen, in de herfst blaadjes uit de lucht vangen, een sneeuwengel maken of een boshut bouwen. Ik zou hier zo graag ook zo’n campagne willen. Dit soort dingen geven kinderen zelfvertrouwen en vergroten hun probleemoplossend vermogen. Als ze een keer goed zijn uitgegleden in de modder, leren ze voor de volgende keer dat ze óf niet meer door de modder moeten rennen, óf steviger hun voeten neerzetten óf ander schoeisel aan moeten trekken. Maar buiten zijn is voor iedereen goed. De natuur oordeelt niet; iedereen kan hier rust vinden.”
Marike wandelt
Dat ervaart ook de Delfgauwse Marike, die met haar Instagramaccount @Marikewandelt haar volgers op de hoogte houdt van wat haar treft op haar dagelijkse wandelingen rond Pijnacker-Nootdorp. Met de hashtag #stapgewoonjedeuruit geeft ze precies aan wat ze bedoelt. “Buiten is nooit ver weg. Pijnacker-Nootdorp heeft zo veel natuur pal om de hoek! Ik ben echt een buitenmens en wandel bijna dagelijks. Maar ik ga niet met een stappenteller of fitbit meten of ik wel genoeg gelopen heb. Het gaat mij om het kijken en genieten. Ik heb ijsvogeltjes en zwaluwen zien broeden, fantastisch. En het is gelukt ze te fotograferen! Als je veel in dezelfde omgeving loopt, zie je ook wat er gebeurt in de verschillende seizoenen, zoals nu het verkleuren van de bladeren en vallen van de eikels”, vertelt ze, als we door de stromende regen door het Bieslandse Bos lopen, waar de Gelderse roos prachtig rood begint te verkleuren en de paddenstoelen hun kopjes boven de grond steken. “Elke keer dat je in de natuur bent, kun je verrast worden. Is het winter, dan heb je die geweldige verstilling, maar ook lopen in de storm kan je hoofd heerlijk leeg maken. Soms loop ik met een groepje speciaal bij zonsopkomst of zonsondergang. Dan is de natuur extra mooi”, eindigt ze enthousiast.
Op stap met NMP
Wie graag onder leiding op stap wil, kan dat doen met de boswachter – die
organiseert regelmatig excursies -, maar ook met de NMP, de Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker-Nootdorp. Maandelijks verzorgen zij excursies met een thema, soms in samenwerking met het IVN, het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid. “Wij willen laten zien dat natuur gewoon in je eigen woonomgeving te vinden is”, vertelt Sonja Hardenbol van de NMP, tijdens een paddenstoelenwandeling in de Pijnackerse wijk Koningshof. Vorige maand was het thema vleermuizen. Ook die wonen gewoon aan de rand van de wijk. “We blijven de maandelijkse wandelingen doen. Die zijn een groot succes. Ze stimuleren mensen die misschien dreigen eenzaam te worden, toch hun huizen uit te komen en wat gezelligheid te vinden. Én je leert er altijd iets van”, vertelt Sonja, terwijl we nu eens wél lekker van de zon kunnen genieten.
“ Stap gewoon je deur uit.”