De ondernemer een week lang centraal

Pijnacker-Nootdorp is een bedrijvige gemeente. Van oudsher overheerste de agrarische sector. Gelukkig hebben we nog een paar prachtige boeren en heel veel ‘mooie tuinders’. Daarnaast heeft andere bedrijvigheid zich enorm ontwikkeld de afgelopen halve eeuw. En dat gaat nog steeds door.

Fiets eens over De Boezem (bestaand en nieuw) in Pijnacker, ga eens kijken op Ruijven in Delfgauw en achter Emerald bij het nieuwe bedrijvenparkje, waar ook Monkey Town zit. Of bezoek Oost-Ambacht (bestaand en nieuw) en Heron in Nootdorp. Je doet verrassende ontdekkingen en je ervaart de diversiteit en het niveau!

Frisse ondernemersgeest
Door de prachtige winkelcentra in de drie kernen waait ook een frisse ondernemersgeest. En wat te denken van de talloze zzp-ers en de enorme hoeveelheid ondernemers met een praktijk aan huis. De gemeente heeft speciaal aangestelde medewerkers om bestaande en nieuwe bedrijven zo van dienst te zijn dat ze zich kunnen ontwikkelen zoals ze dat voor ogen hebben. In dit katern lees je er alles over. De wethouder Economische Zaken, Ilona Jense, komt aan het woord, de vier accountmanagers die direct met het bedrijfsleven in contact staan, vertellen hoe boeiend hun werk is en we belichten twee bedrijven die in deze coronatijd ieder
op hun eigen wijze de activiteiten met nieuwe ideeën voortzetten. Romynox maakt spullen voor de farmaceutische industrie en zag de werkvoorraad verdrievoudigen en Van Heugten zit in het busvervoer en zag een muur aan werk instorten. Ze raapten de stenen bij elkaar en bouwden een nieuw muurtje. Het is tekenend voor ondernemers: niet bij de pakken neerzitten maar tegenslag vertalen in nieuwe initiatieven.

Week van de Ondernemer
Doorgaans organiseert de gemeente samen met de ondernemersverenigingen en enkele commerciële partners de uitreiking van de Ondernemersprijs Pijnacker-Nootdorp. Dit evenement past niet in deze barre coronatijd. Om het lokale bedrijfsleven en de ondernemers in de breedste zin tóch even in het zonnetje te zetten, was van 16 tot 20 november de Week van de Ondernemer met tal van ‘digitale activiteiten op afstand’. Kortom: volop aandacht voor Pijnacker- Nootdorp als superbedrijvige gemeente!

Wethouder Ilona Jense: “Pijnacker-Nootdorp nóg mooier maken.”

Ilona Jense is nu 2,5 jaar actief als wethouder Economische Zaken. Ze vindt dat één van de mooiste onderdelen van haar takenpakket. “Ondernemerschap en werkgelegenheid zijn wezenlijk voor de samenleving. We hebben veel bedrijvigheid en de diversiteit is enorm.”

Voor de coronacrisis bezocht zij wekelijks meerdere bedrijven en iedere keer was ze weer onder de indruk van het vakmanschap en de creativiteit van de ondernemers. “Of het nu gaat om het ontwikkelen van producten zoals het vervaardigen van chips, onderdelen voor IC-units, het drukken van prachtige glossy magazines, hergebruik van materialen of het maken van heerlijke chocolade. Elke keer weer is het prachtig om het vakmanschap en de passie van de ondernemers te zien.”

Actiegerichte agenda
Ilona Jense combineert het wethouderschap met de zorg voor een gezin. Samen met partner Gert-Jan heeft ze ‘drie prachtige ventjes’, zoals ze het zelf uitdrukt. De wethouder zegt over de kern van haar beleid: “Op dit moment is alles erop gericht om met elkaar zo goed mogelijk de coronatijd door te komen. Daarnaast focussen we op een aantal aspecten. Dat doen we met een actiegerichte agenda die
voorlopig loopt tot 2025 met als kerndoelstelling: ruimte voor duurzaam en nieuw ondernemerschap. We willen een Pijnacker-Nootdorp met bruisende centra, een modern en efficiënt tuinbouwcluster en hoogontwikkelde bedrijvenparken. Een gemeente ook waar de werkgelegenheid zich vooral kwalitatief ontwikkelt op allerlei werklocaties.”

Bereikbaarheid
Het groene, dorpse en ruime karakter maakt Pijnacker- Nootdorp blijvend aantrekkelijk. Ondernemers ondernemen graag in Pijnacker-Nootdorp. “De bereikbaarheid is goed en er is ruimte. Met vereende krachten wordt eraan gewerkt om de bedrijvenparken ook echt parken te laten zijn. Het doel is dat de bedrijvenparken CO2-vrij worden. Dat vereist een grote, gezamenlijke inspanning.”

Toekomstmuziek
Allemaal fraaie toekomstmuziek, maar in de coronatijd gaat het voor veel bedrijven om overleven. De gemeente heeft er met de accountmanagers alles aan gedaan om de ondernemers zo goed mogelijk bij te staan, via de landelijke regelingen en lokaal maatwerk. Ilona Jense zoomt in op horeca en bewinkeling. “Voor de horeca is snel geregeld dat de terrassen groter werden. Op alle mogelijke manieren is reclame gemaakt voor ‘koop lokaal’. Via het Hypelab hebben de winkeliers in Winkelcentrum Parade kennis kunnen maken met nieuwe digitale mogelijkheden om hun klanten ook op afstand te kunnen bedienen. We zijn nu bezig met een doorstart daarvan in Parade. Dit Hypelab wordt in het najaar ook in Pijnacker Centrum geïntroduceerd.”

“ Het is prachtig om het vakmanschap en de passie van ondernemers te zien.”

Alles is anders in coronatijd, ook voor de ondernemers in Pijnacker-Nootdorp. Voor sommige is het een gouden tijd en voor andere juist een tijd van aanpassen. Romynox maakt toepassingen voor de farmaceutische industrie en heeft het drie keer zo druk. Van Heugten Tours zag een muur aan werk instorten maar ging niet bij de stenen neerzitten.

Van Heugten
Eerst Van Heugten. Sinds 2019 is Van Heugten Tours gevestigd op Heron in Nootdorp. Vader Marcel (57) en zijn zonen Wesley (34) en Tim (30) voelen zich er helemaal thuis. Het jaar 2020 moest een topjaar worden voor het bedrijf: er stond een muur aan werk op de planning maar die stortte in. Van Heugten raapte de stenen bij elkaar en bouwde een nieuwe muur. Als een van de eerste vervoersbedrijven hadden ze een coronabeproefde bus paraat met flexibele tussenschermen. Ze haalden het NOS Journaal met die bus: 4,3 miljoen mensen hebben het filmpje gezien.

Randstad
Naast eigen opdrachten werkt het bedrijf als onderaannemer voor alle grote vervoersbedrijven in de Randstad. Onder de merknaam van Mobiwerk houdt de familie Van Heugten zich bezig met vervoersdienstverlening en binnenkort ook met beveiliging.

Kamerleden en ministers
De filosofie van Van Heugten is dat flexibiliteit en motivatie van weerskanten moeten komen. Ze zijn sterk in werving en opleiding. Karakter en instelling vinden ze belangrijker dan diploma’s. Het opleiden doen ze in eigen huis. Kort en goed: er is heel veel touringcarvervoer weggevallen door corona, maar daar zijn weer nieuwe mogelijkheden voor teruggeko
men, zoals vervoer van BSO-kinderen, schoolzwemmen en inzet bij het openbaar vervoer. Daarbij zijn er ook krenten in de pap zoals het vervoer van alle ADO-teams, inzet van aangepast vervoer van Kamerleden en ministers op Prinsjesdag.

Romynox
Ronald van der Boon was heel lang als engineer in loondienst werkzaam in en voor de farmaceutische industrie, toen hij rond zijn veertigste de aandrang voelde om een eigen bedrijf te beginnen. Dat was de start van Romynox. Het bedrijf is werkzaam voor de farmaceutische industrie en levert componenten van veelal eenmalige test- en productie-units aan grote farmaceutische industrieën in Nederland en België.

Kleine schakel
Romynox is een relatief kleine schakel in het hele proces, maar toch heel vitaal en belangrijk. De slangen, buizen en afsluitkleppen die Romynox ontwikkelt, fabriceert, assembleert, monteert en test, zijn onmisbaar voor het test- en productiewerk waar de farmaceuten dag en nacht mee bezig zijn, om dat wereldwijd benodigde corona-vaccin gebruiksklaar te krijgen. Intussen werkt Romynox aan een nieuw bedrijfspand op Heron in Nootdorp. Mede dankzij de klantgerichte medewerking van de gemeente kunnen Ronald van der Boon en zijn zestien medewerkers zich vooral op hun eigenlijke werk richten.

“ Als de muur aan werk instort, probeer je een nieuw muurtje te bouwen…”

Accountmanagers zijn het meedenkende aanspreekpunt voor bedrijven

De gemeente Pijnacker-Nootdorp onderhoudt graag een goede, dienstverlenende relatie met bestaande en nieuwe ondernemers. En daarbij gaat het om alle denkbare groepen: kwekers, ondernemers op de bedrijvenparken, winkeliers, maar ook zzp-ers en ‘bedrijvigen’ met een praktijk aan huis. Om de ondernemers en het bedrijfsleven zo goed mogelijk van dienst te zijn, werkt de gemeente met accountmanagers. Er zijn er vier actief.

Rob van Dijk richt zich op de kwekers. “Mijn rol is om contacten te onderhouden met glastuinbouwondernemers en te helpen bij allerlei vraagstukken. Ik ben betrokken bij de verkoop van gronden en bij de reconstructie van tuinbouwgebieden.”

Schakel
Anita Monshouwer zegt dat de accountmanager de schakel is tussen de ondernemer en de vakinhoudelijke collega binnen de gemeente. “Er komt een vraag van een ondernemer. Die spelen we door naar de verantwoordelijke collega’s voor beantwoording. Vaak blijven we erbij betrokken totdat de vraag is beantwoord. Het is ontzettend leuk om de passie van ondernemers te zien. Hoe ze vertellen over hun bedrijf en hun product. Daar kan ik echt van genieten. Het is ook ontzettend leuk om ondernemers op locatie te ontmoeten en te zien hoe ze werken.”

Criminologie
Serena Mulder heeft eigenlijk criminologie gestudeerd en kwam als trainee bij de gemeente terecht. Daar groeide
ze door tot accountmanager bedrijfsleven. “We hebben in de eerste maanden na de corona-uitbraak veel telefonisch contact gehad met ondernemers. Het ging daarbij om advies over en hulp bij aanvragen voor de ondersteuningsregelingen vanuit de overheid. Het is boeiend om te zien hoe onder- nemers met tegenslag en met verandering omgaan en hoe ze met creativiteit, lef en doorzettingsvermogen dan toch doorpakken en andere wegen inslaan.”

Integrale aanpak
Harm Renders is projectmanager van de bedrijventerreinen in ontwikkeling: Boezem Oost in Pijnacker en Heron in Nootdorp. “Als projectmanager bedrijventerreinen ben ik binnen de gemeente het aanspreekpunt voor nieuwe bedrijven en bedrijven met een verhuiswens. We pakken de zaak integraal op en zijn voor de ondernemer gedurende het hele ontwikkeltraject het aanspreekpunt.” Harm licht dat verder toe: “Een huisvestingsvraag is veel meer dan het realiseren van een aantal kubieke meters gebouw. Nieuwbouw is bij uitstek het moment om zaken integraal op te pakken en stappen te zetten op het gebied van energie, klimaat, circulariteit, mobiliteit en ook sociaal/maatschappelijk. Ondernemers waarderen deze aanpak zeer en zijn blij met een centraal aanspreekpunt.”