Drie begenadigde fotografiedames
in de natuur

Er wordt ontzettend veel gefotografeerd in Pijnacker-Nootdorp, en terecht. Wie er oog voor heeft, ziet altijd iets wat de moeite waard is. Hoe klein soms ook.

Nel Giorgi, Lenie Kaptein en Ellen Keizer brengen wekelijks heel wat tijd door met hun camera’s en delen dat graag op social media. Daarnaast verschijnen de foto’s van Ellen wekelijks op de site van Pijnacker-Nootdorp Actueel, Nel fotografeert tweemaal per maand voor Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp en Lenie is onder andere hoffotograaf bij het Land van Bloei en het Historisch Genootschap Pijnacker.


Begonnen met mobieltjes
Hoewel ze alle drie even hard gegrepen zijn door het fotografievirus, werken ze op heel verschillende manieren. Ze zijn écht begonnen te fotograferen toen er mobieltjes met camera’s kwamen. Die telefoons zijn inmiddels al lang verleden tijd; heel soms nog eens als het zo uitkomt. Het echte werk doen ze nu toch met serieuze camera’s.


Foto met verhaal
“Ik vind mensen fotograferen het leukst”, vertelt Lenie. “Een van mijn mooiste foto’s is die van een Indiaas jongetje dat na lang bidden, eindelijk uitgeput gaat zitten. Zo’n foto heeft echt een verhaal. Maar eigenlijk vind ik alles leuk: straatfotografie, sportevenementen, natuur; ik wíl ook niet kiezen Ik lig ook graag in het gras bloemetjes en bijtjes te fotograferen. Dan maak je bijvoorbeeld mee, dat je in de Heemtuin een schoolklas hoort roepen ‘Hee, daar ligt een mevrouw in het gras!’”


Ochtendmist
Nel en Ellen zijn puur van de natuurfotografie. Als je verschil zou willen maken, dan is Ellen het meest bezig met landschappen en is Nel echt met een speciale lens de macrofotografie ingedoken. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is dat ze de wereld in de vroege ochtend zo mooi vinden. “Ik ben écht een avondmens, maar toch sta ik zo’n twee keer per maand supervroeg op, om naar buiten te gaan. Ochtendmist is zo prachtig! Dat kan ook in mijn eigen tuin, hoor. Daar heb ik de foto van het Rozemarijn Goudhaantje gemaakt. Uren heb ik zitten wachten tot hij precies daar zat waar ik hem hebben wilde, met het juiste zonlicht op zijn schild”, vertelt Nel.


Instagram-meets
Ellen heeft er veel plezier in foto- wandelingen te maken tijdens Instagram-meets. “We gaan bij zo’n foto- uitstapje natuurlijk niet allemaal op hetzelfde punt staan om hetzelfde te fotograferen. Iedereen kiest zijn eigen plaats. Je stimuleert elkaar enorm en je kunt tips uitwisselen. Van Lenie heb ik bijvoorbeeld ooit eens geleerd in te zoomen op het fruit in een marktkraam.” Het allermooiste aan fotografie is dat je buiten bent en anders leert kijken, vinden ze alle drie. En wie goed kijkt, én geduld heeft, wordt soms beloond met de komst van een ijsvogeltje of zelfs een vos.

“ Hee, daar ligt een mevrouw in het gras!”